Dializa fără aparat inventată de un român și premiată la Geneva

Prof. Dr. Alexandru Ciocâlteu a fost invitat luni seara la un post de televiziune unde a vorbit despre invenția aparatului fără dializă, invenție care a fost premiată la Salonul de Invenții de la Geneva.

“Invenția mea schimbă rinichii scleroza și cu perinoteul, deci este o invenție care pleacă de la o idee foarte simplă. De fapt toate ideile, dacă au fost mari și bune au fost simple, nu au fost complicate. Deși poate exista și acel comportament de genul de ce simplu dacă se poate complicat?, care îmi displace.
Tratamentul pe care îl oferă invenția mea elimină tratamentul cu dializă la majoritatea bolnavilor, peste 90% din ei nu ar mai avea nevoie de dializa clasică. Este vorba de bolnavi care au avut intervenții chirurgicale pe abdomen, intervenții majore, nu de apendice.

 

[adsenseyu6] Deci există doi rinichi sănătoși (arată schema) și cu ureterele respective care merg până în vezica urinară. Rinichiul este un organ destul de ciudat și destul de interesant, pare să fie foarte simplu, și de lucrurile simple ne legăm atunci cand facem dializa. Rinichiul este, dacă vreți, ca o minge în care există foarte multe artere și arteriole care sunt contractate pentru a produce urina primară, apoi această urină e concentrată și se elimină 1-2 litri pe zi. Ceea ce vedem aici (schema) sunt rinichi normali, rinichii scleroatrofici din insuficiența renală cronică sunt rinichi mult mai mici, astfel încât, la un moment dat un asemenea bolnav poate sa nu mai urineze absolut deloc pentru o lungă perioadă de timp. În această situație se apelează încă la hemodializă sau la dializa peritoneală.


Eu am plecat de la un principiu care se aplică deja în hemodializă, care se numeste hemofiltrare”.
Profesorul ia un instrument de scris și trasează un desen pe tabla din studio, explicând: “Acesta este ficatul, în acest ficat intră vena portă care aduce sânge de la intestine, cu părți bune și cu părți rele. Ceea ce facem noi este că punem aici un colac care strânge această venă portă și, ca urmare a acestui lucru se va face o presiune sub ficat. Urmarea va fi că toate venele se vor dilata și tot peritoneul (prapurul) va fi umflat și va începe să “plângă”, dar va “plânge” această ascită. Se produce un lucru care seamană cu – este ca și cum i-aș produce bolnavului, într-un fel – ciroză, și face apa în burtă, numai că de data asta el va merge până jos la vezica urinară unde o să punem o clapetă și această ascită (urina) va ajunge în vezica urinară și va fi eliminată. Asta este un punct de plecare ca perspectivă, dorim ca toate astea sa se facă prin computer, să existe senzori de presiune care nu sunt trecuți în brevetul național, în așa fel încât să nu existe nici un risc pentru bolnav. Riscul există de la faptul că noi strângeam această venă portă și puteam să avem un sindrom din ceea ce se cheamă hipertensiune portală, întâlnit la bolnavii cu ciroză.

 

 

[adsenseyu1]

Costul intervenției chirurgicale este sub 3000 de euro, numai că bolnavii care fac dializa în acest moment costă între 15 și 20 de mii de euro pe an, în România. Această intervenție înseamnă că o faci o singură dată și apoi evoluția este bună, noi sperăm să fie mai bună cel puțin 10 ani. Pentru că nu mai este ca in dializa peritoneală în care bolnavul avea un cateter în burtă cu el și tot făcea schimb din șase în șase ore, bolnavul nu mai este legat de spital să facă hemodializa și, dacă cifra de afaceri în România este de peste 200 milioanede de euro, prin acest procedeu va fi de sub 50 de milioane. Gândiți-vă la același sistem folosit în toată lumea unde sunt peste 2 milioane de bolnavi, iar în Europa sunt peste 300 de mii.

Prof.dr. Alexandru Ciocalteu

Advertisements

2 thoughts on “Dializa fără aparat inventată de un român și premiată la Geneva

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s