Traian Băsescu între aroganță, despotism și paranoia politică

Deciziile aberante ale politicii paranoice ale lui Traian Băsescu au reușit să scoată peste 1000 de români în stradă în seara de vineri 13 ianuarie. Oamenii au ieșit să protesteze în fața Palatului Cotroceni pentru susținerea lui Raed Arafat și demisia lui Basescu și a guvernului de la Cotroceni. Băsescu a reușit și de asta dată să stârnească furia oamenilor veniți să-l susțină pe medicul Raed Arafat și serviciul SMURD. La un moment dat, manifestanții au încercat sa rupă cordonul de polițiști și jandarmi și au scandat “Jos Băsescu” și alte lozinci antiguvernamentale, împreună cu cunoscuta lozincă “ieși afară, javră ordinară”, dar nu s-au înregistrat violențe.


Intervievat la postul Realitatea, Cristian Tudor Popescu a dat un interviu în care și-a exprimat  dezgustul față de comportamentul dictatorial al lui Traian Băsescu, interviu care mi s-a părut interesant.

 

”Romanii au ieșit în stradă pentru o idee morală, pentru că au fost revoltați de coportamentul lui Traian Băsescu față de un profesionist onest, cum sunt foarte puțini în țara asta, în aparatul de stat. Tocmai de aceea, ce a făcut domnul Băsescu arată și mai hidos. Nu a făcut altceva, prin gestul de după-amiază, n-a făcut altceva decât exact același lucru pe care l-a făcut, atacându-l în mod grosolan pe Raed Arafat. Acum a făcut un exercițiu de putere din nou care are un singur scop: se face cum vreau EU. Ăsta e singurul principiu care îl ghidează pe Traian Băsescu. N-are nici o legatură cu sănătatea, cu educația, cu nimic. Așa se face că, după ce l-a insultat pe Raed Arafat, pentru că simte nevoia bolnavă și continuă să insulte mereu pe cineva și să creeze o încăierare cum spuneam astă vară în ceea ce s-a întâmplat în ceea ce privește atitudinea d-lui Băsescu față de istoria României prin persoana Regelui Mihai, se comportă ca un derbedeu de cartier, și acelasi lucru îl face și acum, nu este nici o diferență: chestiunea Raed Arafat, chestiunea Regele Mihai, precum și alte astfel de atacuri violente și mârlănești, interne și externe, ale d-lui președinte.

Principiul este: ”se face cum vreau eu, și cine mi se opune, îl calc în picioare”. Această călcare în picioare merge – iată – acum, până la întreg poporul. Deci domnului președinte nu i-a ajuns faptul că și-a rupt dinții în Raed Arafat, acum spune că poporul nu vrea reformă! Poporul vrea corupție! Asta spune domnul președinte. Ceea ce este o minciună și o insultă la adresa poporului român. Acum e posibil ca aceste manifestări să acumuleze toate nemulțumirile generate de comportamentul domnului președinte care nu vrea să mai țină seama, de multă vreme, de nimeni. Domnul președinte centrează, domnul președinte dă cu capul, de luni și de ani de zile. Amintiți-vă de comasarea alegerilor. Spuneam atunci ca nu mai pot să criu despre asta, am obosit, pentru că e atât de evidentă prostirea în față, e atât de evidentă insulta la adresa populației prin comasarea alegerilor încât nici nu mai îmi vine să mai scriu. Toate aceste atitudini obstrucționiste, exclusiviste, egocentrice, ca să nu spun ”paranoice” ale domnului președinte, cumulate, ele se pot acum răzbuna.

 

[adsenseyu1]

 

Domnul președinte a spus foarte limpede: poporul greșește, că nu vrea reformă – nu dânsul. Prin urmare, e aceeași lozincă care îl ghidează mereu pe domnul președinte: V-am traso! ?? Vreți? A, nu vreți? Bine. V-o trag! Adică, retrag legea. Dânsul spune că e vorba de munca unor specialiști, de ani de zile.

Eu nu mă apuc să spun acuma că Traian Băsescu e un dictator. Nu e, e o caricatură de dictator. Dar un lucru extrem de grav este că nu mai ia hotărâri în această țară decât un singur om. Nu poate să facă ce vrea Traian Băsescu. I se va înfunda. Nu mai suntem pe vremea lui Ceaușescu, dar faptul că premierul Boc și ministrul sănătății sunt niște păpuși mecanice decolorate care reacționează acum instantaneu, iau pozitia de drepți și retrag acest proiect, acest lucru e îngrozitor. România nu are guvern.

S-a nimerit acum să fie Raed Arafat cel care îi stă în față. Ați văzut mecanismul de manipulare, de diversiune, de etichetare al domnului președinte: se repede asupra unui om extrem de politicos și extrem de rezervat, cum este domnul Arafat, care își măsoară întotdeauna cuvintele, îi spune: ești inamicul reformei din sănătate, și dacă vreți să vorbiți, d-le doctor, de derbedeii care vin să înșface sistemul, greșiți d-le doctor. Nimic din toate aceste cuvinte nu le rostise d-l Raed Arafat, o persoană extrem de urbană. Mecanismul e același ca și cu Regele Mihai: ”a vândut România rușilor. trădător la ruși”.  E același mecanism pe care d-l Băsescu aruncă o etichetă fără nici un fel de justificare, asupra unei persoane, și așteaptă după aceea să-și facă efectul în public. Din păcate nu cred că d-l Băsescu poate să mai învețe ceva din ce s-a întâmplat în aceste zile, cred că va continua cu aceeași atitudine de agresivitate împinsă la absurd, acum împotriva propriului popor.”

Cristian Tudor Popescu, jurnalist ”Gândul”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s