Viitorul în pregătire, un interviu cu inginerul social Jacques Fresco

 

Pregatind viitorul

“Pregătind Viitorul” este un interviu acordat inginerului social Jacques Fresco în 1995, de altfel la fel de valabil în prezent, având în vedere criza economică şi socială care se desfăşoară sub ochii noştrii.

 

 

 

 

[adsenseyu1]

Jacques Fresco este un inginer social, filozof, designer şi proiectant industrial care, în ciuda vârstei înaintate (96  de ani), reuşeşte să-şi conserve o gândire modernă şi irezistibilă, care propune un concept futurist de restructurare mondială completă (de la infrastructura locuinţelor şi oraşelor la mijloacele de transport şi stilul de viaţă). În  interviul filmat în 1995, directorul Proiectului Venus demonstrează cu concepte complet diferite de cele cu care suntem obişnuiţi, cum ar putea evolua societatea actuală dacă s-ar renunţa la mentalitatea şi conceptele dominante care afectează majoritatea oamenilor: banii, politica, şi atributele ce derivă din acestea.

 

Care este scopul Proiectului Venus?

“Am proiectat Proiectul Venus în încercarea de a rezolva problemele care vor veni,atât în ţara noastră cât şi în toate celelalte ţări. Prin dezvoltarea automatizării, a maşinilor şi ceea ce se numeşte Inteligenţa Artificială, oamenii vor fi înlocuiţi de roboţi în toate aspectele. Cei mai multi cred că numai muncitorii de pe liniile de asamblare vor fi înlocuiţi.Nu şi cei care au o minte şi un intelect, nu se poate înlocui aşa ceva.
Pot maşinile să depăşească performanţa proiectantului?

Cele mai multe companii de astăzi au roboţi telefonici care înţeleg întrebările şi răspunsurile date. Maşinile devin din ce în ce mai sofisticate. S-a pus întrebarea: “Pot maşinile să depăşească performanţa proiectantului?” Pot fi mai inteligente decît cel sau cea care le-a proiectat? Cunosc un tip care a proiectat un sistem de ridicare a trenurilor de marfă în India.El nu poate face asta. Maşinile întotdeauna îi vor depăşi pe creatori. Proiectanţii unei linii de îmbuteliere nu pot mişca sticlele cu viteza cu care o face linia de producţie.

 

Cine va fi înlocuit de computere?

“Nu mă vor înlocui pe mine.” Aşa se spune mereu. Putem înlocui pe oricine, în orice domeniu.Există maşini astăzi care deja sunt proiectate, construite şi folosite pentru operaţii pe creier.

 

Va deveni simularea pe calculator aproape reală?

Ce s-a întâmplat în fotografie? Toate camerele video din viitor vor urmări actorul automat.
Nu va mai fi nevoie de un cameraman.Cei mai mulţi actori dintr-un film vor dispare. Se va fotografia faţa actorului din toate unghiurile şi toate poziţiile buzelor, mişcându-se în toate părţile I se va creea un personaj propriu. În televiziune vor exista crainici care nu vor exista în realitate. Vor fi doar imagini generate de calculator. Totul va fi simulat, iar oamenii vor învăţa să iubească aceste personaje. Cineva mi-a spus că dacă ştie că acea imagine este generată şi nu este reală nu se va implica. Dar câţi oameni lăcrimează la personajele lui Disney?

 

Ce este în neregulă cu societatea de astăzi?

Trăim în trecut. Societatea se mişcă rapid în jos prin creşterea criminalităţii, decăderea sistemelor de învăţămant, pierderea locurilor de munca şi şomaj acelerat. Abilitatea anumitor naţiuni de a produce pare să cunoască o încetinire. Tindem să fim mai puţin inovatori. Eram numărul unu la inovare, în această ţară(SUA). Astăzi suntem pe locul 18. Rămânem în urmă şi asta mă îngrijorează.Mă ingrijorează direcţia generală spre care se îndreaptă societatea. Scopul Proiectului Venus este reproiectarea societăţii, nu după dorinţele mele, ci în concordanţă cu nevoile naţionale. O societate care să funcţioneze cu adevărat. Dacă apare un nou robot în industrie, nu mai lucrezi 5 ore pe zi ci lucrezi 2 ore pe zi. Să lucrezi trei zile pe săptămână cu o creştere a venitului. Aşa trebuiesc utilizate maşinile.

 

Care sunt avantajele unei societăţi non-monetare?

În cultura de astăzi operăm un sistem monetar. Folosim banii ca pe un mijloc de schimb pentru bunuri şi servicii de orice fel. Când foloseşti un sistem monetar creezi incentivitate, este adevărat, dar deasemenea creezi şi un sistem de corupţie încorporat. În Proiectul Venus nu folosim un sistem monetar. Gândiţi-vă la asta. Când apare o criză economică în orice ţară, tot avem maşini, bunuri şi case, dar oamenii nu au banii necesari să le cumpere. Pământul este în acelaşi loc. Deci ce s-a intamplat?
Oamenii au creat un set de reguli după care trăiesc. Dar dacă trăieşti după legile naturii – nu vorbim de legile făcute de om, ci după legile naturii, armonizezi cu mediul natural. Dacă nu te hrăneşti, te vei îmbolnăvi, indiferent de ceea ce crezi. Dacă nu dormi suficient, dai în colaps. Astea sunt legile naturii. În Proiectul Venus folosim majoritar legile naturale, astfel că oamenii învaţă cum să trăiască în cel mai eficient mod. Proiectul Venus este un sistem non-monetarist, ci un sistem economic bazat pe resurse care integrează deopotrivă tehnologia avansată şi mediul natural.
Avem astăzi destule resurse numai în America dar şi în toată lumea pentru a putea construi orice pentru oricine, astfel încât să nu mai existe oamenii ai străzii sau oameni flămânzi. Avem toata tehnologia să producem mai mult decât e nevoie pentru toţi. Şi asta repede. Nu peste 100 de ani. Ne trebuie 10 ani pentru a schimba suprafaţa pământului într-o a doua grădină a Edenului.
Dar asta numai daca decidem sa o facem.

 

Cum poate funcţiona o societate fără bani?

Odată cu eliminarea banilor, toate problemele generate de aceştia vor dispare. Nu vor mai fi jafuri sau crime. Orice oraş are un centru de acces în care poţi intra şi lua ce ai nevoie: o cameră video, un set de chimie, un microscop. Totul fără vreo taxă, formular sau aprobarea unei comisii.
Totul este disponibil la fel ca în insulele din Pacific acum 60 de ani. Culegeau bananele din copaci, nucile de cocos. Nu puteai vinde bananele, nisipul sau apa pentru că era prea multe. Era atât de mult peşte că nimeni nu trebuia să muncească. Tot ce făceau era să se ducă la pescuit, să înoate şi să se distreze. Polinezienii nu aveau un cuvânt pentru “muncă”. Ştiaţi asta? Nu-i aşa că este fantastic? Nici un cuvânt care să definească “munca”. Te duci la şcoală, la centre de muzică, de artă, de cultură, călătoreşti, înoţi, scrii cărţi, faci filme sau orice altceva doreşti! Acesta este scopul nostru. Acolo vrem să ajungem.

Dacă nu vom face aceste schimbări, ne vom îndrepta către o catastrofă a suferinţei umane şi a mizeriei şi cel mai probabil vom ajunge într-o formă sau alta de dictatură pentru care am o mare frică. Proiectul Venus este menit să evite acest tip de probleme.

 

Cum vor arăta casele noastre de mâine?

Casa va fi proiectată total diferit decât astăzi. Vei sta în faţa unei emisfere şi vei spune că doreşti o casă de 300 – 400 mp. Vei alege să ai mai multe linii curbe. Vei putea să proiectezi bucătăria doar vorbind, pentru că sistemul va înţelege vorbirea umană. Poţi adăuga încă 3 m la balcon. Apoi îţi poţi ridica schiţa casei. Nu va mai fi nevoie de un arhitect care să-ţi deseneze casa. Aceasta este democraţia adevărată. Participarea la nivel de individ. Acum desigur că copiii au o secţiune separată în casă. Toate sistemele sunt proiectate în conformitate cu cerinţele lor. În secţiunea copiilor totul este la scară redusă. Se schimbă odată cu creşterea copiilor.
Mulţi spun că Proiectul Venus este un proiect tehnic cu calculatoare şi echipament ştiinţific. NU! Am doar echipamentul tehnic necesar doar mie. Avem astăzi milioane de tone de lucruri inutile.

 

Avem capacitatea de a ne schimba modul de a gândi?

Nici o fiinţă umană nu poate cu adevărat să-şi schimbe mintea. Fermierii care asistau la zborurile fratilor Wright nu construiau aeroplane şi apoi zburau. Ei au fost schimbaţi de evenimente. Majoritatea celor de astăzi când văd nave zburând spre alte planete, nu spun ca s-au răzgândit. Au fost schimbaţi de asta. Este o mare diferenă. Nimeni nu poate umbla în capul cuiva să rearanjeze modul de gândire. Putem însă fi mai bine informaţi, putem obţine mai multă informaţie pentru a produce schimbarea.

 

Care sunt obiectivele Proiectului Venus?

Vrem o schimbare despre care toate religiile vorbesc. Creând o societate precum Proiectul Venus. Nu este o dictatură tehnică. Nu este un nou “1984”. Foloseşte cei mai bun din tehnică şi ştiinţă pentru a recâştiga Pământul. Pentru a îndepărta reziduurile radioactive pe care le-am răspândit peste tot şi a le folosi din nou. Pentru a cerceta si a imbunatatii relatiile umane si sistemele umane. Acestui lucru Proiectul Venus îi este dedicat. Despre asta este vorba”.

 

 

[adsenseyu2]

Advertisements

One thought on “Viitorul în pregătire, un interviu cu inginerul social Jacques Fresco

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s