Orașele şi casele viitorului dincolo de utopie – Proiectul Venus

O scurtă privire prin oraşele şi casele viitorului în viziunea îndrăzneaţă a designului social bazat pe tehnologie avansată numit Proiectul Venus. Fondatorul său, Jacque Fresco, care este designer industrial şi proiectant social, şi-a dedicat întreaga viaţă încercării de a crea un sistem social, în care tehnologia şi automatizarea să fie integrate în mod inteligent în toate aspectele sociale.
Principalul scop al Proiectului Venus este creşterea calităţii vieţii în care tehnologia inteligentă şi mediul natural coexistă. Deşi Fresco a iniţiat acest proiect încă de la începutul anilor ‘70 (pe atunci era numit “Sociocibernetica” – vezi interviul TV), acesta a căpătat contur abia în ultimii ani, luînd un avânt considerabil şi câştigând tot mai mulţi susţinători.

Ideea de bază de la care porneşte conceptul futurist al lui Fresco este că problemele actuale ale umanităţii nu sunt realizabile prin vechile metode folosite de sistemele sociale bazate pe politică şi sistem monetar (bani), fiindcă acestea au încorporate în însăşi structura lor mijloace prin care încurajează inegalitatea, corupţia, stratificarea socială, distrugerea mediului şi toate celelalte aspecte negative întâlnite în societatea de azi. Proiectul Venus caută să demonstreze că prin aplicarea metodei ştiinţifice asupra sistemului social şi planificarea inteligentă a întregului spectru socio-uman prin intermediul tehnologiei avansate, se pot preveni şi elimina practic toate problemele cu care se confruntă umanitatea.
Mulţi sceptici rămân tributari ideii că Proiectul Venus este o utopie şi nu va fi implementat niciodată, deşi este realizabil cu tehnologia existentă şi disponibilă în prezent. Problema cea mai presantă o reprezintă instituţiile socio-politice statale care se folosesc de toate mijloacele de protecţie posibile pentru a-şi menţine controlul asupra populaţiei.
Utopic sau nu, Proiectul Venus rămâne în prezent una din cele mai mari încercări de planificare a evoluției sociale concepută vreodată. Să nu uităm totuși că timpul va decide cât de utopic rămâne acest vis îndrăzneț al umanității.
Nimeni nu are dreptul să cenzureze speranțele unor oameni care cred în realizarea lui, chiar și dacă o majoritate nu pot accepta datorită propriilor limitări impuse de sistemul actual. Ne permitem să  abordăm subiectul strict din punct de vedere al accesibilității  și nu al permisivității.

[adsenseyu3]

“Putem proiecta maşini pentru a deplasa clădiri de douăzeci de etaje şi a le muta la locul de destinaţie, şi cu o jumătate de kilogram-forţă putem muta o clădire de o tonă greutate. Toate oraşele noi vor fi ca o universitate în esenţă. Centrul oraşului (nucleul) va găzdui un calculator electronic care va controla doar vremea, purificarea apei, condiţiile atmosferice şi sistemele de contaminare a aerului. Computerele nu controlează oamenii. Computerele menţin siguranţa, supraveghează mediul şi menţin echilibrul ecologic între viaţa animală şi plante. Tot ce vor face maşinile va fi să controleze entităţile fizice care cuprind mediul.

Centrul oraşului este o universitate care acoperă toate subiectele ce au legătură cu omul. Nu este o universitate comercială. Nu există cursuri folosite pentru exploatarea vreunei fiinţe umane. Toate cursurile de afaceri vor fi desfiinţate. Toate muncile repetitive vor fi desfiinţate. Suntem de părere că maşinile trebuie să facă muncile murdare sau repetitive şi să înlocuiască locurile de muncă plictisitoare. Omul trebuie să-şi stabilească ţeluri mai înalte şi toate posibilităţile în viaţă. Cu alte cuvinte, dacă aceasta este o unitate medicală, această ramură, şi vei lucra acolo, atunci vei locui în grădina din spatele ei. Nu vei fi nevoit. Doar dacă vei dori.

Există benzi transportoare circulare care te pot duce oriunde în oraş în trei minute. Oraşele sunt toate scufundate în grădini frumoase. Nu există copaci pe fiecare rând. Nu este un mediu mecanic. Este un oraş plantat în a doua Grădină a Edenului, unde sunt lacuri, zone de recreere, centre culturale, centre de muzică, de artă.
În jurul oraşului avem departamentul de agricultură, unde dezvoltăm hrana hidroponic. Între oraşe, animalele vor convieţui în habitatul lor natural: cerbul, coiotul, întreg echilibrul ecologic este menţinut. Cele mai multe case vor fi conturate individual. Dacă eşti artist, vei locui într-o astfel de casă care să se potrivească exact nevoilor tale. Dacă eşti tehnician sau muzician, casa va fi proiectată pentru nevoile tale. Majoritatea caselor îşi vor produce singure energia. Căldura Soarelui cade pe acoperişul casei şi reduce temperatura din interior. Lumina Soarelui va cădea pe pereţii casei, care vor avea integrată fibră fosforescentă. Pereţii casei vor lumina pe interior fără să fie nevoie de electricitate. Toata zona din jurul casei este neagră. Sub ea există conductoare de căldură, încorporate în tubulatura PVC sau cabluri. Soarele va încălzi suprafaţa neagră şi va încălzi apa din ţevi fără arderea vreunui gaz, conservând energia pentru toată lumea, la un cost foarte scăzut.
Unii oameni vor alege să trăiască în case separate. Va fi determinat de sistemul de valori şi de stilul de viaţă. Nu este o societate restrictivă, este ceva inovator. Unii oameni vor alege să trăiască în case cu un design diferit. Va fi o gamă largă de ceea ce se numeşte individualitate. Oraşul este construit încât să aducă o gândire nouă, creativitate şi dezvoltare. Să pună în discuţie toate lucrurile şi toate ideile. Oraşul nu este utopian. Este un oraş deschis la toate ideile, pentru ca conceptele să poată fi schimbate când e nevoie.

Toate clădirile vor fi anticutremur, construite din material ignifug, rezistente la şocuri, vor fi aşezate pe acest golf cu nisip special conceput, astfel încât nici un şoc direct să nu afecteze arhitectura. Nu va mai fi nevoie de pompieri pentru că nimic nu va putea lua foc. Nu vor mai fi aparate radio, videocasetofoane, televizoare sau combine muzicale. Toate acestea vor fi încorporate într-un sistem computerizat al casei în care toată muzica lumii este încorporată în computerul central. Nu ai nevoie de CD-uri, casete sau alte consumabile care necesită întreţinere continuă. Tot ceea ce doreşti este muzica care îţi place. Apeşi un buton şi obţii ce muzică vrei. Nu e nevoie să scoţi înregistrările sau să le stochezi. Trăiţi într-o cultură care încurajează duplicarea lucrurilor. E ca şi cum ai avea o staţie TV în fiecare casă sau fiecare clădire de apartament. Tot ce vrei este muzica sau programul. Tot ce ai nevoie este un ecran încorporat în perete, nu va fi un TV mare scos în afară. Nu un set de butoane ieşite în afară.”

 

 

Advertisements

One thought on “Orașele şi casele viitorului dincolo de utopie – Proiectul Venus

  1. Foarte frumos prezetat subiectul…. ne-ar trebui mai multe informatii
    despre energie libera…Tesla a dezvaluit foarte multe….cu cat vom fi mai
    multi interesati si vom colabora producerea de energie gratis va fi mai
    aproape…la fel si posibilitatea construirii unui asemenea oras….

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s