Orașele şi casele viitorului dincolo de utopie – Proiectul Venus

O scurtă privire prin oraşele şi casele viitorului în viziunea îndrăzneaţă a designului social bazat pe tehnologie avansată numit Proiectul Venus. Fondatorul său, Jacque Fresco, care este designer industrial şi proiectant social, şi-a dedicat întreaga viaţă încercării de a crea un sistem social, în care tehnologia şi automatizarea să fie integrate în mod inteligent în toate aspectele sociale.
Principalul scop al Proiectului Venus este creşterea calităţii vieţii în care tehnologia inteligentă şi mediul natural coexistă. Deşi Fresco a iniţiat acest proiect încă de la începutul anilor ‘70 (pe atunci era numit “Sociocibernetica” – vezi interviul TV), acesta a căpătat contur abia în ultimii ani, luînd un avânt considerabil şi câştigând tot mai mulţi susţinători.

Ideea de bază de la care porneşte conceptul futurist al lui Fresco este că problemele actuale ale umanităţii nu sunt realizabile prin vechile metode folosite de sistemele sociale bazate pe politică şi sistem monetar (bani), fiindcă acestea au încorporate în însăşi structura lor mijloace prin care încurajează inegalitatea, corupţia, stratificarea socială, distrugerea mediului şi toate celelalte aspecte negative întâlnite în societatea de azi. Proiectul Venus caută să demonstreze că prin aplicarea metodei ştiinţifice asupra sistemului social şi planificarea inteligentă a întregului spectru socio-uman prin intermediul tehnologiei avansate, se pot preveni şi elimina practic toate problemele cu care se confruntă umanitatea.
Mulţi sceptici rămân tributari ideii că Proiectul Venus este o utopie şi nu va fi implementat niciodată, deşi este realizabil cu tehnologia existentă şi disponibilă în prezent. Problema cea mai presantă o reprezintă instituţiile socio-politice statale care se folosesc de toate mijloacele de protecţie posibile pentru a-şi menţine controlul asupra populaţiei.
Utopic sau nu, Proiectul Venus rămâne în prezent una din cele mai mari încercări de planificare a evoluției sociale concepută vreodată. Să nu uităm totuși că timpul va decide cât de utopic rămâne acest vis îndrăzneț al umanității.
Nimeni nu are dreptul să cenzureze speranțele unor oameni care cred în realizarea lui, chiar și dacă o majoritate nu pot accepta datorită propriilor limitări impuse de sistemul actual. Ne permitem să  abordăm subiectul strict din punct de vedere al accesibilității  și nu al permisivității.

[adsenseyu3]

“Putem proiecta maşini pentru a deplasa clădiri de douăzeci de etaje şi a le muta la locul de destinaţie, şi cu o jumătate de kilogram-forţă putem muta o clădire de o tonă greutate. Toate oraşele noi vor fi ca o universitate în esenţă. Centrul oraşului (nucleul) va găzdui un calculator electronic care va controla doar vremea, purificarea apei, condiţiile atmosferice şi sistemele de contaminare a aerului. Computerele nu controlează oamenii. Computerele menţin siguranţa, supraveghează mediul şi menţin echilibrul ecologic între viaţa animală şi plante. Tot ce vor face maşinile va fi să controleze entităţile fizice care cuprind mediul.

Centrul oraşului este o universitate care acoperă toate subiectele ce au legătură cu omul. Nu este o universitate comercială. Nu există cursuri folosite pentru exploatarea vreunei fiinţe umane. Toate cursurile de afaceri vor fi desfiinţate. Toate muncile repetitive vor fi desfiinţate. Suntem de părere că maşinile trebuie să facă muncile murdare sau repetitive şi să înlocuiască locurile de muncă plictisitoare. Omul trebuie să-şi stabilească ţeluri mai înalte şi toate posibilităţile în viaţă. Cu alte cuvinte, dacă aceasta este o unitate medicală, această ramură, şi vei lucra acolo, atunci vei locui în grădina din spatele ei. Nu vei fi nevoit. Doar dacă vei dori.

Există benzi transportoare circulare care te pot duce oriunde în oraş în trei minute. Oraşele sunt toate scufundate în grădini frumoase. Nu există copaci pe fiecare rând. Nu este un mediu mecanic. Este un oraş plantat în a doua Grădină a Edenului, unde sunt lacuri, zone de recreere, centre culturale, centre de muzică, de artă.
În jurul oraşului avem departamentul de agricultură, unde dezvoltăm hrana hidroponic. Între oraşe, animalele vor convieţui în habitatul lor natural: cerbul, coiotul, întreg echilibrul ecologic este menţinut. Cele mai multe case vor fi conturate individual. Dacă eşti artist, vei locui într-o astfel de casă care să se potrivească exact nevoilor tale. Dacă eşti tehnician sau muzician, casa va fi proiectată pentru nevoile tale. Majoritatea caselor îşi vor produce singure energia. Căldura Soarelui cade pe acoperişul casei şi reduce temperatura din interior. Lumina Soarelui va cădea pe pereţii casei, care vor avea integrată fibră fosforescentă. Pereţii casei vor lumina pe interior fără să fie nevoie de electricitate. Toata zona din jurul casei este neagră. Sub ea există conductoare de căldură, încorporate în tubulatura PVC sau cabluri. Soarele va încălzi suprafaţa neagră şi va încălzi apa din ţevi fără arderea vreunui gaz, conservând energia pentru toată lumea, la un cost foarte scăzut.
Unii oameni vor alege să trăiască în case separate. Va fi determinat de sistemul de valori şi de stilul de viaţă. Nu este o societate restrictivă, este ceva inovator. Unii oameni vor alege să trăiască în case cu un design diferit. Va fi o gamă largă de ceea ce se numeşte individualitate. Oraşul este construit încât să aducă o gândire nouă, creativitate şi dezvoltare. Să pună în discuţie toate lucrurile şi toate ideile. Oraşul nu este utopian. Este un oraş deschis la toate ideile, pentru ca conceptele să poată fi schimbate când e nevoie.

Toate clădirile vor fi anticutremur, construite din material ignifug, rezistente la şocuri, vor fi aşezate pe acest golf cu nisip special conceput, astfel încât nici un şoc direct să nu afecteze arhitectura. Nu va mai fi nevoie de pompieri pentru că nimic nu va putea lua foc. Nu vor mai fi aparate radio, videocasetofoane, televizoare sau combine muzicale. Toate acestea vor fi încorporate într-un sistem computerizat al casei în care toată muzica lumii este încorporată în computerul central. Nu ai nevoie de CD-uri, casete sau alte consumabile care necesită întreţinere continuă. Tot ceea ce doreşti este muzica care îţi place. Apeşi un buton şi obţii ce muzică vrei. Nu e nevoie să scoţi înregistrările sau să le stochezi. Trăiţi într-o cultură care încurajează duplicarea lucrurilor. E ca şi cum ai avea o staţie TV în fiecare casă sau fiecare clădire de apartament. Tot ce vrei este muzica sau programul. Tot ce ai nevoie este un ecran încorporat în perete, nu va fi un TV mare scos în afară. Nu un set de butoane ieşite în afară.”

 

 

Advertisements

6 thoughts on “Orașele şi casele viitorului dincolo de utopie – Proiectul Venus

 1. Foarte frumos prezetat subiectul…. ne-ar trebui mai multe informatii
  despre energie libera…Tesla a dezvaluit foarte multe….cu cat vom fi mai
  multi interesati si vom colabora producerea de energie gratis va fi mai
  aproape…la fel si posibilitatea construirii unui asemenea oras….

  Like

 2. Universul imagistic al unui vizionar. Jaques Fresco si modelul unei societati viitoare
  Omul Jaques Fresco este o carte de vizita deschisa si o invitatie captivanta la reflectie pentru ca el exprima vizionarismul profund al unui discurs complex despre fundamentele civilizatiei si despre provocarile la care aceasta civilizatie trebuie sa raspunda in mileniul al III-lea. Privit in complexitatea sa arhitectul Jaques Fresco poate fi catalogat drept un proiectant al sperantei al carui obiectiv este edificarea unei lumi a armoniei , al acelei armonii care intarzie , amputata fiind de tarele unui trecut care refuza sa paraseasca scena istoriei. Opera urbanistica a lui Fresco isi gaseste expresia in cunoscutul si mult mediatizatul proiect Venus. Ce isi propune practic acesta ? Sa fie el doar un simplu program pentru implementarea unui nou tip de habitat urban ?
  Fara indoiala vom spune ca nu. a cauzalitatii directe si indirecte care intretine erorile istorice ale civilizatiei noastre si vede in proiectul sau urbanistic , proiectul Venus, mijlocul de realizare al acestui deziderat. Un punct principal al demararii acestui proces s-ar realiza prin renuntarea la vechile mecanisme de guvernare si la ahitectura lumii politicului . Prin urmare alte forte de decizie se cer a fi recrutate pentru a institui echilibru in civilizatia viitorului Fresco ne invita la o abordare complexa asupra viitorului civilizatiei, la restructurarea teoretica si pragmatica a acesteia iar proiectarea unui nou model urbanistic constituie doar un mijloc propus pentru realizarea unui atare obiectiv.Fresco vrea sa ne determine sa abandonam modelele de gandire osificate si sa privim civilizatia la scara macro printr-o optica noua care exclude separatismele etnice ale nationalismului integral cat si revizionismele teritoriale pentru a putea concepe lumea noastra ca pe o mostenire comuna care trebuie reanimata si menita unei noi existente. Sustinem mereu ca nu am invatat mai nimic din realitatile istoriei trecutului si ca am reeditat cu regularitate erorile acesteia. Aceasta afirmatie este fara doar si poate una reala si in mod concret verificabila. Tocmai de aceea baza de la care omul actual trebuie sa porneasca este chiar restructurarea propriei fiinte si odata cu aceasta a intregii civilizatii. Acesta este in fapt idealul lui Fresco iar prin proiectul Venus propune un mijloc pentru realizarea unui astfel de mega-proces. Genialul arhitect al viitorului este animat si de un sincer si profund umanism participativ , el indraznind sa viseze chiar cu riscul de a exagera , de a se instala confortabil in propria sa utopie. El propune o lume in proximitatea idealului in care s-ar estompa treptat spectrul teribil al pauperizarii , conflictele militare interminabile, represiunile guvernamentale de tip politienesc, ideologiile politice paranoice si universul concentrationar pe care acestea le-a generat si inca le genereaza. Privind insa spre lumea noastra traita imaginarul social-politic al lui Fresco pare de-a dreptul o imposibilitate. Te si intrebi ce ar putea determina o astfel de transformare cruciala si cine ar putea fi actorii competenti care sa o managerieze. Analizate in profunzime,rationamentele lui Frescao cu privire la edificarea unei lumi transformate , nu sunt chiar fnteziste si au o logica extrem de inchegata. El propune o eliminare apropiat. Cei vizati sunt prin excelenta oamenii de spirit si caracterizati prin vizionarism si acestia ar trebui sa preia o misiune fata de care antecesorii lor nu s-au achitat , mai mult au dovedit din plin falimentul. Noile elite nu au misiunea doar de a reechilibra o civilizatie ci sunt chemate sa readuca speranta si slavarea unei lumi aflate la portile colapsului. Noii lumi i-se propune si un alt spatiu de habitat urban care sa o redefineasca in plan societal si mental. Sa nu fantasmam considerand ca Fresco vrea sa creeze un alt „ om de tip nou ”in maniera celui prefigurat de catre ideologiile totalitariste. Omul dorit nu este programat comportamental el este o simpla expresie a tolerantei si a dorintei de a-si gasi propria salvare , In prefiguratul oras al viitorului nu doar arhitectura cladirilor vine sa exprime revolutia noutatii ci si toate utilitatile asociate acestui spatiu urnan destinat a raspunde unor necesitati colective. Noul urbanism in conceptia lui Fresco isi propune o valorificare armonioasa a intregului spatiu planetar conturand astfel imaginea unui oras universal. In acest sens si modelul unui oras plutitor ocupa un loc important in proiectele sale .Privit sub aspect estetic acest oras este la propriu un indemn la visare iar axistenta lui practica ar constitui o oportunitate pentru a realiza armonia dintre fiinta umana si intreg universul de viata al lumii din adancurile marilor si oceanelor.Construirea unei locuinte subacvatice ar permite unei familii din viitorul apropiat sa contemple linistea adancurilor şi armonia acestei lumi, ar fi oportunitatea de a dobândi acel echilibru mintal de care nevroticul om al erei postindustriale are atata nevoie. Proiectul urbanistic al lui Fresco imagineaza o serie de tipologii de modele de orase fie plutitoare, fie scufundate, care ar oferi subiecţilor umani o noua perspectiva asupra propriei existente si ar reechilibra intreaga fiinta a acestora. Daca vom elimina tot ceea ce ne agreseaza, atunci vor disparea multe dintre aspectele negative din existenta noastra cotidiana. O noua arhitectura a lumii ar reclama si statuarea unei noi culturi si am renunta treptat la vechi tipare care s-au dovedit a nu răspunde unei evolutii progresiste in planul spiritualitaii universale. Sa visam catre un viitor perfectibil nu este o utopie. Putem crede in realizarea micului nostru paradis planetar, fara a spera doar la acel paradis al discursurilor teologale si fara a decreta in mod fatalist renuntarea la lumea aceasta. Nu vrem o lume perfecta, ci perfectibila. Fresco insusi nu pretinde o lume cu o geometrie absoluta. El considera ca umanitatea poate face efortul de a imagina un nou inceput, o noua alianta cu sine si astfel, ar putea opri, macar in ceasul al doisprezecelea o cadere libera de pe panta autodistrugerii.
  Invitatie in Arca lui Noe
  Proiectantii unui nou tip de viata urbana invoca tot mai des necesitatea crearii unor orase plutitoare, orase de protectie, menite sa raspunda satisfacator provocarii dezastrelor naturale tot mai prezente in epoca noastra. Necesitatea edificarii unor orase pregatite sa faca fata cataclismelor provocate de incalzirea globala si de topirea ghetarilor incita tot mai alert potentialul creator al urbanistilor de conceptie. La un astfel de scenariu s-a gandit si arhitectul belgian Vincent Callebant atunci cand a demarat proiectul ”Lilypad” , axat pe conceperea de forme de habitat plutitoare, niste veritabile orase ale refugiului, in care locuitorii s-ar putea adaposti in caz de necesitate. O noua arca a lui Noe pentru mileniul al III-lea pare a se profila la orizontul noii urbanistici a viitorului. Lilypad este practic prototipul orasului amfibian, parte terestru, parte acvatic, cu o capacitate de habitat optima si cu o biodiversitate bazata pe flora si fauna in jurul unei lagune cu apa curata si purificata. Este un oras cu toate utilitatile necesare si cu o functionalitate identica orasului clasic. Imagistic, el se prezinta ca o suma de gradini suspendate si cladiri incadrate acestui mediu, iar sursele lui energetice sunt de natura regenerabila, fapt care exculde pericolul poluarii. Cu siguranta, la momentul actual este dificil sa ne imaginam posibilitatea concreta a realizarii in fapt a unui astfel de paradis care sa trimita practic la muzeul istoriei orasele de tip clasic, cu toate insuficientele lor constituente. Trebuie sa remarcam si faptul ca orasul plutitor al proiectului Lilypad nu nu se doreste a fi doar o solutie pentru sinistratii fugiti din calea dezastrelor naturale si nici unul destinat loisirului, ci un oras autentic, o alternativa a celui clasic. Dincolo de orice scepticism, un astfel de nou mod de viata urban se inscrie in limitele posibilului. La momentul actual exista o serie de mari aglomeratii urbane care se afla intr-un real pericol in ceea ce priveste avansul apei asupra uscatului si este de ajuns sa nominalizam orase precum Londra, New York si Tokyo. Tocmai de aceea sunt tot mai multi arhitecti care considera ca orasele viitorului se vor muta pe ape, iar aceasta problematica face destul de des obiectul analizei in cadrul multor simpozioane de urbanistica la nivel mondial. Daca proiectarea viitorului si-a gasit arhitectii, nu mai ramane decat sa implementam un astfel de viitor. Aceasta este marea provocare a secolului al XXI-lea. Este provocarea care reclama si un act de vointa. Sa nu facem din aceasta planeta o femeie sedusa si abandonata . Va veni o data vremea cand vom fi nevoiti sa-i suportam durerea . Acela, cu siguranta, este Infernul !
  Adrian Constantin

  Like

 3. multumesc pentru readucerea pe teritoriul dv draga MARIUS;
  ma regasesc si gasesc;
  strictu sensu la aceasta scurta fraza ce a scris alt contributor al dv Adrian Constantin, si anume:
  ***Nu vrem o lume perfecta, ci perfectibila.***; (linia 70 de sus in jos si 40 de jos in sus)
  nu stiu daca cuvintul este cel mai potrivit ***perfect si derivatul sau perfectibil*** dar ideea este reala; caci perfectibilitatea este un proces de ****TRANSFORMARE LAVOISIERIST SI NEWTONIAN si FIBONACIAN prin fractalitate, recombinari si continuitate la infinit…**** si asta PERPETUUM MOBILE adica miscare continua LA INFINIT… fara oprire si fara interventia omului prin legile sale mici si de sacralizate… firul rosu al VIETII UNIVERSULUI NU DEPINDE DE OM SI DECI NU SUNT PERFECTIBILE… perfectibile nu sunt decit cele pe care le perfectioneaza omul… iar acelea nu au fir rosu divin si din ele lispesc SACRUL… deci sa ne fie clar ca PERFECTIBILITATEA ESTE UN EFECT AL SURSEI CREATOARE SI OMUL NU POATE INTERVENI… sau daca intervine, nu face decit sa dez perfectibilizeze sacrul … si asta pentru ca NU IL INTELEGE… si exemplul cel mai concret este cum a dezvoltat tehnologiile in asa fel incit a distru si distruge in continuare natura… natura care este mama alimentatiei umanitatii… iar tehnologiile sunt opera de EVOLUTIE UMANA…adica dez sacralizarea fiind un echivalent al gindirii umane si al PERFECTIBILITATII LUMII….
  eu nu spun ca ar trebuii sa lasam totul la voia intimplarii – caci numai acolo Dumnezeu se paote manifesta curat si fara interventia omului… doar ca ar trebuii – si asta obligatoriu – CA TOATE DECIZIILE OMULUI SA URMEZE CU RESPECT SFINT LEGILE NATURII… legile naturii ne dau noua bunul mers al vietii cu protectie maxima contra alterarii vietii universului…
  noi nu respectam viata universului, si ne punem contra lui… ne punem contra naturii… ne localizam contra lui Dumnezeu… ei DUMNEZEU NU BATE CU BATU CI CU READUCEREA IN MATCA LEGILOR SALE… NATURA NE ARATA DRUMUL… PERFECTIBILITATEA SI NICI CHIAR PERFECTUL NU EXISTA IN LUMEA UMANULUI DIN ACEST UNIVERS… poate in alt univers… trebuie gasit acel univers care sa ne dea voie noua oamenilor sa il modelam dupa cum noi vrem…. doar ca legile UNIVERSULUI SI AL UNIVERSURILOR SUNT MULT CU PUTERE DEASURPA CELei umane…. puterea umana este una a sunetului uman… firava si fara credinta… IISUS HRISTOS AVEA DREPTATE CIND SPUNEA ****CREDINTA TA TE A SALVAT**** CACI OMUL ESTE CREDINTA fie ca stie fie ca nu stie… si nu stie pentru ca nu este CAPABIL SA VREA SA STIE SI SA IINTELEAGA CA CREDITNA ESTE PUTEREA CEA MAI CU GREUTATE A OMULUI… si nici nu glumesc si nici nu fac apologia teologiei sau a ideilor religioase… ci pur si simplu declar ca IISUS A VRUT SA NE DEA SECRETELE CELE MAI PUTERNICE ALE OMULUI SI ACESTA L A SCOS DIN VIATA LUI… dar are si asta un substrat politic… sunt cei ce propovaduiesc contrariul adevarului, pentru ca omul sa nu ajunga sa isi inteleaga puterile adevarate ce are de la Dumnezeu prin NATURA INSASI CE OMUL ESTE… dar departe de intelegerea sinelui nu ajunge, si cei ce iubesc puterea au placerea sa ne anunte ca DUMNEZEU NU EXISTA SI CA ISSUS NU A EXISTAT… de parca ar fi trebuit sa existe ca sa stim noi oamenii ca VOINTA SI CREDINTA IN VOINTA PROPRIE ESTE ESENTA UNEI VIETI FRUMOASE SI STRALUCITOARE CU PACE SI CU INTELEPCIUNE IN EA… numai acolo pôate exista CREEATIVITATE – insusirea primordiala a lui Dumnezeu, pe care si noi o avem daca vrem sa intelegem CUM….

  Like

  • Am revenit – este adevarat, dupa o lunga absenta, datorata unor indelungi si interminabile probleme personale. Proiectul Venus al lui Fresco ramane pe moment cel mai indraznet si frumos vis al omenirii care va fi realizabil atunci cand una din generatiile viitoare va avea mentalitatea si dorinta de a-l pune in aplicare – probabil peste cateva sute de ani. Chiar daca stim ca e aplicabil imediat cu tehnologia actuala, interesele egoiste ale ocultei mondiale dicteaza altceva. Si ramane de vazut pana cand…

   Like

 4. multumesc si pentru raspuns; problema este ca chiar daca tehnologiile pot sa fie adapatate, NU ESTE OMUL IN STAREA LUI TOP care sa POATA chiar daca poate SA VREA… suntem o civilizatie bine ancorata intr o materialitate care ii rupe PUTEREA PUTUTULUI SI A VRUTULUI….si nu este gluma si nu este nici o insulta ci doar o constatare… omul astazi nu mai este capabil de faca PACE SA FIE DEZINTERESAT SI RUPT DE ACEASTA MATERIALITATEDISTRUGATOARE DE SUFLET SI AL ESENTEI FIINTEI UMANE…
  numai bine…

  Like

 5. REFERITOR LA ACEASTA AFIRMATIE: ***Chiar daca stim ca e aplicabil imediat cu ””tehnologia actua”’, ”””interesele egoiste ale ocultei mondiale””” ”””dicteaza altceva””’. ***
  uite aici ati prezentat notiuni sau expresii, care pentru mine nu sunt fundamentate de nimeni si nu se cunosc adevarurile lor;
  de exemplu: PINA UNDE MERGE TEHNOLOGIA ACTUALA???? CARE ESTE ULTIMA INVENTIE SI LA CE SERVESTE??? cum POATE OMENIREA SA SE BUCURE DE ACESTE TEHNOLOGII???? si ma opresc aici, pentru ca de fapt eu cred ca aceasta tehnologie actuala – cu care dupa spusele dv – se pot construii aceste spatii de viata numite ”’proiectul venus”’, are puncte identice cu intentiile OCULTEI MONDIALE; caci si aceasta tot asa doreste, niste utopii dificil de aplicat la fiintele umane; dupa parerea mea NU EXISTA DIALOG INTRE CEI CE EMIT IDEI. IDEILE SUNT TIMIDE SI MAI ALES TIMIZI SUNT PREZENTATORII LOR, care dovedesc ca NU AU BAZELE NECESARE UNEI APLICABILITATI REALE. SI ASTA PENTRU CA IN LOC SA GASIM ADEVARATELE NECESITATI IN INVENTIILE NOASTRE NE PUNEM PE VISAT SI INVENTAM VISE NU LUCRURI CONCRETE….
  si o intrebare: CUM IL DUCI PE CEL DE 97 DE ANI CARE TRAIESTE UNDEVA IN VIRFUL MUNTELUI IN SPATIUL DUMITALE NUMIT VENUS???? si totusi daca se doreste pentru toata lumea, atunci sa fie pentru toata lumea…
  eu nu cred in aceste proiecte morobolante, cum nu cred nici in arhitectura modernizarii marilor metropole actuale…. in loc sa construim viziunile arhitecturale ale momentului, ale anumului de gratie 2019, ne preocupam cum sa schimbam cupola unei biserici, darmindu-i acoperisul …. avem atita spatiu de construit la orizontala si noi ne hazardam la ceea ce este deja construit si bine solid le fragilizam soliditatea in loc sa ne dam silinta sa construim spatii ne construite inca…. asta pentru ca oamenii ce au dat de civilizatie nu vor sa o paraseasca…. iar cei ce nu o au, nu o cunosc, nici civilizatia si nici confortul acesteia… si nu au la ce renunta… dar nu au nici potentialul de a construii ceva pentru ei, cu ei insisi… cu gindurile si ideile lor si cu mijloacele atit fizice cit si intelectuale ale lor…
  imi pare rau car vazind AFRICA in ce stare se gaseste PROIECUL VENUS ESTE O INSULTA APROAPE…. hai sa fim UMANISTI PINA LA CAPAT DUPA INCEPUTUL SAU DE LA 1789…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.