Natura Umană și societatea

Natura Umana

 

 

 

Să încercăm să dăm un sens în știința de perspectivă, la ce este natura naturii umane.

 

Robert Sapolsky

Știți, la un anumit nivel, natura naturii noastre este să nu fim extrem de constrânși de natura noastră. Noi avem mult mai multe variabile sociale decât orice altă specie. Mai multe sisteme de gândire, de stiluri, de structuri familiale de moduri de a crește copiii. Capacitatea pentru varietate pe care o avem este extraordinară.

Robert Sapolsky

Gabor Mate

Dr. Gabor Mate

Într-o societate care este bazată pe competiție și chiar, foarte des, pe exploatarea nemiloasă a unei ființe umane de către alta, speculația de pe urma problemelor altor oameni și – foarte des – crearea unor probleme cu scopul de a profita, ideologia de guvernare va justifica foarte des acest comportament apelând la cele mai fundamentale și inalterabile naturi umane. Deci mitul în societatea noastră este faptul că oamenii sunt competitivi prin natură și că sunt individualiști și că sunt egoiști. Realitatea este de fapt invers. Noi avem anumite nevoi umane. Singurul mod prin care poți vorbi despre natura umană în mod concret este recunoașterea faptului că există anumite nevoi umane. Avem o nevoie naturală de companie și contacte strânse, de a fi iubiți, de a ne atașa, de a fi acceptați, de a fi văzuți, de a fi receptați pentru ceea ce suntem. Dacă aceste nevoi sunt întrunite, ne dezvoltăm în oameni cu compasiune și cooperanți, cu empatie pentru ceilalți. Așadar…opusul, pe care îl putem observa adesea în societatea noastră, este în fapt, o denaturare a naturii umane din cauză că atâtor de puțini oameni li se satisfac aceste nevoi.

Deci da, poți vorbi despre natura umană dar numai în sensul nevoilor sale de bază care sunt instinctiv evocate sau ar trebui să spun – anumitor nevoi umane care duc la anumite trăsături, dacă sunt întrunite și la altele, dacă nu.

Prin urmare…când recunoaștem faptul că organismul uman care are o mare putere de flexibilitate a adaptării permițându-ne să supraviețuim în multe condiții diferite este de asemenea și rigid programat, pentru anumite cerințe de mediu sau nevoi umane, atunci ia naștere un imperativ social. Așa cum corpul nostru are nevoie de nutrienți fizici,
tot așa și creierul nostru necesită forme pozitive de stimuli de mediu în toate stadiile de dezvoltare având de asemenea și nevoia de protecție față de stimulii negativi.
Iar dacă lucrurile care ar trebui, nu se întâmplă, sau dacă cele care nu ar trebui, se întâmplă…se pare că ușa poate fi deschisă nu numai pentru o mulțime de boli mintale și fizice, ci și pentru o mulțime de comportamente umane dăunătoare.

Așadar, dacă aruncăm o privire în exterior și ținem cont de starea lucrurilor actuale trebuie să ne întrebăm: Condiția pe care ne-am creeat-o în lumea modernă este benefică pentru sănătatea noastră? Se comportă piatra de temelie a sistemului nostru socio-economic, ca o forță pozitivă pentru dezvoltarea socială și progresul umanității?
Sau gravitația fundamentală a societății noastre se mișcă împotriva esenței nevoilor evoluției necesare pentru a creea și susține bunăstarea personală și socială?

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s