Mari hituri din muzica anilor `70-`80 – ABBA

ABBAABBA a fost un grup pop suedez format în Stockholm în 1972, care cuprinde cântăreții Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson și Anni-Frid Lyngstad. ABBA este un acronim de la primele litere ale primelor nume ale membrilor trupei (Agnetha, Benny, Bjorn si Anni-Frid) și este, uneori, stilizat ca ᗅᗺᗷᗅ (marcă înregistrată). Ei au devenit una dintre cele mai de succes grupuri comerciale din istoria muzicii pop, în fruntea topurilor din întreaga lume în decursul anilor 1972-1982. Aceștia sunt de asemenea cunoscuți pentru câștigarea în anul 1974 a comcursului Eurovision, oferind Suediei prima victorie din istoria concursului, și fiind cea mai de succes formație muzicală care a luat parte vreodată la concurs.

ABBA a vândut peste 370 de milioane de albume și single-uri din întreaga lume și vinde în continuare milioane de înregistrări pe an, care le face una dintre cele mai bune formatii de artiști de muzică din toate timpurile. ABBA a fost primul grup pop care a venit dintr-o țară non-vorbitoare de limba engleză, care sa bucurat de succes consistent în topurile din țările vorbitoare de limba engleza, inclusiv Marea Britanie, Irlanda, SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Filipine si Africa de Sud. Grupul sa bucurat, de asemenea, un succes semnificativ în piețele din America Latină, și a înregistrat o colecție de cântece lovit în limba spaniolă.

În timpul anilor activi trupei, Fältskog și Ulvaeus au fost un cuplu căsătorit, așa cum au fost Lyngstad și Andersson, deși ambele cupluri divorțat mai târziu. La apogeul popularității lor, ambele relații sufereau tulpina care a dus în cele din urmă la prăbușirea căsătoriei Ulvaeus-Fältskog în 1979 și căsătoria Andersson-Lyngstad în 1981. Aceste modificări relație s-au reflectat în muzica grupului [necesită citare], cu compoziții ulterioare, inclusiv mai multe versuri introspective.

După ce ABBA s-a despărțit la sfârșitul anului 1982, Andersson si Ulvaeus s-a obținut un succes scris muzica pentru scenă în timp ce Lyngstad și Fältskog urmărit cariera solo de succes mixt. Muzica ABBA a scăzut în popularitate până la mai multe filme, în special Nunta lui Muriel și The Adventures of Priscilla, regina deșertului, interesul reînviat în cadrul grupului, de depunere a icrelor mai multe trupe tribut. În 1999, muzica ABBA a fost adaptat în succes muzical Mamma Mia! care a facut inconjurul lumii. Un film cu același nume, lansat în 2008, a devenit filmul cu cele mai mari incasari in Marea Britanie in acel an. Grupul a fost introdus in Rock and Roll Hall of Fame la 15 martie 2010.

 

În lista următoare puteți asculta piesele care au făcut din ABBA una din cele mai celebre formații din istoria muzicii

 

The Winner Takes It All

Take A Chance On Me

Dancing Queen

Knowing Me, Knowing You

One Of Us

Money, Money, Money

Felicidad

Fernando

Super Trouper

Gimme! Gimme! Gimme!

SOS

Mamma Mia

If it Wasn’t For The Nights

I Have A Dream

 “Chiquitita”

Honey Honey

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s