Jacque Fresco – cum ne putem pregăti viitorul

ViitorLa ce te gîndești atunci când contemplezi viitorul? Pentru Jacque Fresco, viitorul arată în felul acesta.
Un viitor în care tehnologia este valorificată pentru toți și banii nu au nici o relevanță.
La 94 de ani, adevărul este că Jacque nu va vedea acest viitor. Dar aceasta nu-l va opri să călătorească în cursul următoarelor șapte luni în jurul lumii pentru a-și promova viziunea.
Se numește “Proiectul Venus” și el spune că “50 de milioane de oameni în lume sunt acum implicați în el sau conștienți de el”

 

Interviul lui Jacque Fresco preluat de la televizunea neo-zeelandeza:

“Dacă instalăm Proiectul Venus în întreaga lume declarăm toate resursele Pământului ca patrimoniu comun al tuturor oamenilor din lume.
Mark Twain a spus: “Nu e nici un pogon de pământ de pe Pământ care să aparţină proprietarilor de drept. ”
Deci, de-a lungul anilor, naţiunile puternice au luat terenurile altora. Acestea incluzând Statele Unite, Germania, Franţa, toate sunt corupte. Îmi pare rău de asta, dar toate naţiunile sunt corupte. Atâta timp cât folosiţi bani, plătiţi senatori…compania de medicamente poate cumpăra timp…astfel încât nu poţi avea decenţă şi etică într-o lume coruptă.
– “Dar vorbiţi despre o utopie?”
– Nu există nici un astfel de lucru. Motivul pentru care nu există nici un astfel de lucru ca “utopie” este că – dacă ştii să proiectezi cea mai bună clădire este doar ceea ce ştii până acum. Odată cu apariţia unui nou material, oraşul va continua să se schimbe. Nu există nici ‘cel mai bun laptop’. În anul următor va fi unul mai mic, mai uşor, o gamă mai largă.
Camerele nu mai folosesc film. Deci, nu se poate proiecta cel mai bun aparat de fotografiat, aveţi posibilitatea să proiectaţi doar cele mai bune pe care le ştiţi de până acum. Nu există utopii, nici frontiere finale.
– “Dar pentru dvs, viziunea viitorului…”
– ..este mereu în schimbare. ”
– Şi depinde de tehnologie?”
– Da. Tehnologie şi cunoştinţe în toate domeniile.
Astăzi, oamenii de ştiinţă sunt specializaţi în optică, alţii în rachete, astfel încât naţiunea le poate folosi oricum doreşte. În viitor, oamenii vor fi educaţi să fie generalişti, astfel încât nimeni nu poate să se folosească de tehnologie pentru a face arme de distrugere.
– “Dar când te uiţi la unele dintre proiectele dvs unele dintre viziunile dvs pentru viitor, oamenii spun: “Da, uite, e ca şi chestia văzută în ‘Popular Mechanics’, în anii ’50. “Ştii, aceasta este ceea ce se întâmplă să fie la fel ca în 1999.”
– Nu e nimic de genul ăsta. Hollywood vă arată nave spaţiale şi personaje care folosesc arme cu laser. Ei iau aceeaşi cowboy şi indieni şi îi pun în nave spaţiale. Ăsta nu e viitorul, ăsta e conceptul omului din această societate cu răspundere limitată care nu te învaţă cum să gândeşti şi să priveşti înainte. Ei te învaţă cum să fii un cameraman, un mecanic auto, un chimist sau un inginer structural, dar nu îţi oferă o imagine de ansamblu a societăţii.
– “Pentru ca oamenii să îmbrăţişeze ceea ce vorbiţi…”
– Ei bine, nu e chiar sistemul meu. Dacă noi nu trăim în conformitate cu natura Pământului, dacă noi nu trăim în conformitate cu resursele naturale, nu putem trăi. Nu poţi desemna o populaţie de 10 miliarde de oameni, fără să faci un studiu al resurselor pe care le au. După ce se face studiul, se verifică dacă avem resurse suficiente pentru a susţine atât de multe miliarde de oameni şi dacă se depăşeşte, începe să aibă înfometare, malnutriţie, dispute teritoriale. Se poate menţine o populaţie în conformitate cu capacitatea de susţinere a Pământului, nu opinii exprimate de senatori.
Politica a fost bună, cu o sută de ani în urmă. Astăzi, e total depăşită.
– “Dar, dvs vorbiţi de revoluţie, pentru că vreţi să spuneţi …”
– Nu.
– “Atunci când societatea se prăbuşeşte…”
– Revoluţie tehnică.
– “Da, dar atunci când societatea se descompune, atunci ei vor dori s-o facă în mod diferit.”
– Îmi pare rău de asta, dar se pare că condiţiile erau atât de abuzive, pe unele meleaguri, că au aplicat socialismul, comunismul sau fascismul care s-au potrivit condiţiilor în care trăiau oamenii. Nici unul dintre acestea nu au fost soluţia. Toate guvernele din istorie au fost corupte.
– “Deci, în acest caz, creşterea naziştilor în Germania a fost perfect logică.”
– Era logic în cadrul condiţionat lor. Cu alte cuvinte, Hitler nu a condus Germania în acest fel, dar ceea ce el a vorbit era acceptabil pentru poporul german, evident. El a fost pus acolo de marii afacerişti germani şi de industrie. Iar muncitorul nu avea nici un cuvânt. Credea că e comunist, socialist.
Sistemul lui Hitler nu ar fi funcţionat chiar dacă ar fi câştigat războiul.
– “Trebuie să ştiţi că oamenii se uită la conceptele voastre.”
– Da, am auzit.
– “Şi, cu tot respectul, Jacque, vor spune: Tu eşti un bătrân nebun.”
– Am înţeles asta. Acest lucru nu este neobişnuit. Fiecare mişcare, de la drepturile femeilor la munca copiilor, s-au luptat tot timpul. Nici un sistem nou nu a venit vreodată în linişte.
Chiar şi în armată, cavaleria a luptat cu tancurile de război. Când tancurile de război au venit spre ei, au aruncat rachete ghidate. Acum, oamenii cu rachete ghidate se luptă cu arme cu laser în cer.
Apoi, ei au o bombă numită “bombă flicker”(pâlpâire, n.tr.), astfel încât lumina strălucitoare merge mai departe şi în afară, vă provoacă o criză de epilepsie dar nu distruge mediul înconjurător. Acum sunt în control, dar nu e nici o limită la ceea ce poate face omul. Omul este cel mai prost animal. El poluează oceanul, aerul, râurile, atmosfera şi oamenii.
Omul se pune pe un piedestal şi spune: “Suntem cea mai înaltă formă de viaţă.” Ăsta e un truc al egoului. Ei nu sunt. Noi nu suntem încă civilizaţi. Atâta timp cât avem închisori, poliţie, armate, forţe navale, nu suntem civilizaţi.
Până când lumea va învăţa să trăiască împreună – constructiv atunci va fi începutul erei ştiinţifice.
Nu suntem încă acolo.

[Roxanne Meadows]
În timpul fraţilor Wright, oamenii de ştiinţă din acel timp au scris cărţi în care spuneau de ce omul nu poate zbura, dar fraţii Wright nu au citit acele cărţi, aşa că s-au dus şi au construit aparatul de zbor. Goddard nu a putut vorbi despre rachete în domeniile ştiinţifice pentru că ar fi fost privit ca un şarlatan. Deci, tot prin intermediul istoriei, oamenii de ştiinţă din acele timpuri, vorbeau despre cum lucrurile nu ar putea progresa.

– “Dar, cum îi convingeţi pe oameni?”
Am de gând să încerc să explic asta.
– “Cum îi convingeţi?”
– În primul rând, nimeni nu are vreo opinie. Se poate vedea, te aduc până acolo unde toată lumea are dreptul la propria opinie. În cazul în care sora ta trăieşte peste drum de mine şi văd 10 tipi venind din apartamentul ei, pot avea tot felul de opinii. Cel mai greu pentru oameni să spună “Nu ştiu.”
“Crezi că omul va ajunge vreodată pe lună?” “Nu ştiu suficient de multe despre rachete, sau prop…. Nu ştiu. ” Dar astăzi oamenii spun: “Ei bine, dacă mă întrebi pe mine, nici într-o mie de ani.”
Nu mă interesează asta. Ce ştii tu despre călătoria în spaţiu? Maşini, rachete? Nimic. Atunci, nu vreau să aud de la tine. Ai înţeles? Oamenii doar contrazic aproape orice dacă le dai tuturor dreptul la propria opinie. În viitor, ăsta e felul în care se va vorbi. Dacă văd un avion fără aripi, în viitor, vor spune “Cum propui să se ridice de la sol fără aripi?” Astăzi ei spun “Nu va zbura, nu are aripi.”
Ei au o opinie despre toate, şi asta e periculos. De aceea naţiunile nu merg mai departe.
– “Dar, uitaţi-vă la dvs acum, sunteţi în turnee şi vorbiţi cu oamenii.”
– Da.
– “În următoarele şapte luni, veţi călători în lume.”
– Da.
“Şi aveţi 94 de ani.”
– Da.
– “Nu aveţi nimic mai bun de făcut?”
– Nu, nu acum, mi-e teamă de direcţia în care o ia societatea.
Avem acum bombe, care sunt de o mie de ori mai puternice decât cea de la Hiroshima. Cât de proşti pot fi? Ce se poate realiza cu asta? Statele Unite ale Americii au 300 de submarine, şi, în conformitate cu Marina fiecare are mai multă putere distructivă decât toate războaiele din istorie!
Ce ai de gând să realizezi cu asta? O planetă radioactivă? Ai câştigat războiul? Ce vrei să câştigi?
E mult mai uşor sa se aduca toate naţiunile lumii împreună. Nu ucide pe cei care nu sunt de acord cu tine, ci adunăi împreună. Dacă aş lua fiecare soldat, l-aş educa să fie capabil să rezolve probleme, nu să devină maşină de ucis. Când ei te pun să-i serveşti, îţi dai viaţa pentru ţara ta, aceştia ar trebui să recruteze toate industriile de război astfel încât nimeni să nu facă un ban din război. Atunci e adevărat.
Nu aveţi asta.
– “Ce poate face un singur om?”
– Vorbeşte cu alte persoane. Dacă vă place ceea ce vine de la Proiectul Venus, vorbesc cu alţii. Dacă nu faci nimic, nimic nu se va întâmpla. Pot să vă asigur de asta.
Eu nu am nici o putere, Roxanne nu are nici o putere. E doar o prezentare a unei lumi fără război, foamete, sărăcie sau pierderea locului de muncă. A fost întotdeauna o persoană care a venit cu idei noi şi atunci când alte persoane aud despre ea atunci ei lucrează în direcţia aceea şi fac tot ce pot pentru a face să se întâmple. Dar e de obicei o persoană care vine cu idei diferite.
– “Îl văd ca pe un geniu?”
– Nu, eu îl văd ca pe cineva care a trecut prin anumite lucruri în timpul vieţii sale şi a ajuns la concluzii diferite. Trecutul lui a fost foarte diferit. El a lucrat în tehnologie, este un futurist dar cele mai multe ori futuriştii nu vorbesc despre viitor în ceea ce priveşte tehnologia. Ei au dorinţe şi aspiraţii, speranţe şi vise. El poate construi aceste lucruri din punct de vedere tehnic. A lucrat cu dependenţii de droguri, alcoolicii, i-a schimbat. S-a alăturat chiar Klan-ului, a vrut să vadă dacă ar putea pune ideile sale la încercări.
S-a alăturat Ku-Klux-Klan-ului în Statele Unite, şi i-a schimbat într-o lună şi jumătate. Apoi s-a alăturat Consiliului Cetăţenilor Albi şi i-a schimbat. Nu se limitează la a da din cap spunând “Aş dori o altă lume.” El a lucrat la ea şi a lucrat cu oameni pentru a-i schimba.
– “Te-ai alăturat Klan?”
– Ku-Klux-Klan-ul, cu ani în urmă, a avut aproximativ 32 de membri. Deci, m-am alăturat lor şi am vorbit cu…
În primul rând, liderul mi-a spus “Ce părere aveţi de Ku-Klux-Klan?” I-am spus “Este o idee bună, dar nu merge suficient de departe.” Atunci ei au ascultat. Dar dacă te uiţi la ei “de sus”, nu te ascultă. Ai înţeles? Trebuie să înveţi valorile diferite ale celorlalţi şi să vorbeşti în termenii lor, nu în termenii tăi. Dacă vorbeşti oamenilor numai în termenii tăi, ei nu mai ştiu despre ce vorbeşti. Deci, în New York, am adresat o întrebare “Care sunt persoanele cele mai subdezvoltate din zonă?”
Avem un consens, au spus “arabii care trăiesc în Atlantic Avenue.” I-am spus “Ce te face să crezi că ei sunt înapoiaţi?” “Ei încă mai cred Pământul este plat”.
Aşa că – am spus – “eu încerc mai bine să le transform valorile pentru că, dacă eu nu le pot transforma valorile, cum mă pot aştepta să schimb lumea?” De aceea m-am alăturat Klan-ului şi Consiliului Cetăţenilor Albi.
Deci, l-am chemat pe liderul arab din acea zonă şi am spus “Aş dori să vorbesc cu tine.”
El a spus “Tu eşti arab?” Asta a fost tot ce a putut spune. I-am spus “Nu.” – Eu nu sunt arab. Deci el a spus “Unde s-a născut tatăl tău?” I-am spus “Liban”.
El a spus “Foarte bine, vino şi vede-mă” însemnând “Vino să mă vezi.” Deci m-am dus să-l văd şi i-am spus “Crezi că lumea este rotundă?”
“Nu”
El mi-a spus “Tu crezi …?”
I-am spus, “Nu.” El … “Tut tut tut tut”
Asta înseamnă “Nu se poate.”
Apoi dă din cap şi spune:
“Dacă lumea ar fi rotundă, oamenii ar cade în jos, şi apa la fel.”
Continuă să faci asta.
Aşa că am spus “Băiete, am să ajung la tipul ăsta.”
I-am dat un balon pe care l-am adus cu mine şi l-am frecat cu blana. I- am pus fulgi de porumb în mână şi i-am spus să ţină mâna departe de balon.
Ştii ce se întâmplă dacă o freci? Toţi fulgii de porumb cresc până la balon. Şi maxilarul lui a lovit trotuarul.
El a spus, “Lumea e magnet?”
“Eeehh …” “Aaaaahhh …”
Şi a explicat asta pentru toţi ceilalţi arabi. A luat o oră şi jumătate pentru a le transforma valorile prin demonstraţie.
Dar dacă foloseşti un limbaj ştiinţific – forţa centrifugă, domenii geomagnetice…ei nu ştiu despre ce naiba vorbeşti.
“Aţi schimbat ceva în gândirea Klan-ului?”
Oh, da. Vrei să-ţi spun cum?
“Da.”
Bine. A fost un proces mai lung.
Ceea ce am făcut a fost să vorbesc doar cu liderul.
L-am dus la laboratorul meu, i-am arătat o mulţime de lucruri interesante şi el a spus cu accentul său sudic:
“Vei veni pe jos la reuniunea Klan-ului să vorbeşti cu băieţii noştri?”
I-am spus “Pe mine nu mă vor asculta, Lou.”
El a spus “Vor fi pregătiţi să te asculte, pentru că ceea ce spui are sens. ”
I-am arătat o mulţime de lucruri despre care nu ştia că există.”

 

Advertisements

One thought on “Jacque Fresco – cum ne putem pregăti viitorul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s