Un expert financiar prezice colapsul sistemului monetar

In cartea sa ”Moartea banilor‘, expertul financiar  James Rickards spune ca lumea va cunoaste prabusirea sistemului monetar in viitorul apropiat. Rusia si dorinta Chinei de a scapa de dolarul american si de statutul sau de moneda de rezerva la nivel mondial este un semn precoce al crizei “din ce in ce mai inevitabil”.

Colapsul sistemului monetar global“China are trei trilioane de dolari, dar cumpără aur cât de repede pot . China se teme că SUA va devaloriza dolarul prin inflație, astfel încât acestea doresc să aibă o acoperire în cazul în care dolarul se duce în jos, astfel încât aurul va merge în sus”, a declarat Rickards la RT.

 

 

Ca unul dintre evenimentele-cheie în sprijinul prognozei sale, Rickards subliniază cuvintele rostite de preşedintele rus Vladimir Putin la al 18-lea Forum Economic Internațional de la Sankt Petersburg, care a avut loc la începutul acestei luni.

“Putin a declarat că prevede o zonă economică eurasiatică, care implică Europa de Est, Asia Centrală şi Rusia . Rubla rusească nu este nici pe departe gata pentru a fi o monedă de rezervă la nivel mondial, dar ar putea fi o monedă de rezervă regională”, a spus el , citat de ETF Daily News.

Cartea lui Rickards despre dispariţia dolarului a fost lansată în aprilie sub un nume destul de apocaliptic  – “Moartea banilor“. Cu toate astea, autorul este surprins de faptul că evenimentele se desfăşoară mult mai rapid decât s-a anticipat.

Moartea banilor

”În orice caz, ritmul de evenimente este mai rapid decât se aştepta. Prin urmare, unele dintre aceste rezultate catastrofale ar putea veni mai devreme decât am scris.”

Miercurea trecută, China şi Rusia au semnat o înţelegere istorică de afacere cu gazele de 400 de miliarde de dolari, care va oferi cea mai rapidă economie în creștere din lume, cu gaze naturale de care are nevoie pentru a ţine pasul pentru următorii 30 de ani . Experţii spun că acest lucru ar putea fi catalizatorul care detronează dolarul ca monedă de rezervă a lumii.

 

Autorul best-sellerului scrie că “pivotul ”  prăbuşirii este eşecul apropiat al dolarului, deoarece este la baza sistemului. Ţări puternice, cum ar fi Rusia, China, Iran, India nu se bazează pe SUA în securitatea națională și ar beneficia de economia Statelor Unite fiind mai slabe, dorind astfel să se elibereze de la standardul dolarului.

El detaliază că prăbușirea duală “arată din ce în ce mai inevitabilă.”

James Rickards

“Greşelile au fost deja făcute. Instabilitatea este deja în sistem. Noi aşteptăm doar catalizatorul pe care eu îl numesc fulg de zăpadă  si care va porni avalanşa”, a spus el, citat de ETF.

 

 

Există trei factori internaționali mari, care fac presiuni asupra dolarului,  chiar acum – Rusia , China şi Arabia Saudită.

“Începând cu anii 1970 , Arabia Saudită a fost lider în ceea ce se numește  petrodolari. Aceasta înseamnă în esență că Arabia Saudită și, prin extensie  OPEC, fixeaza preţul în dolari, astfel încât piața mondială este în dolari.

“Rusia este un exportator important de resurse naturale; ele fixează de asemenea preţul exporturilor lor în dolari. Dar acum Rusia este angajată într-un război financiar cu SUA în jurul problemelor din Crimeea şi Ucraina.”

Amenințările asupra dolarului sunt “omniprezente”, afirmă autorul în cartea sa. Singurul mod în care SUA pot achita datoria de 17 miliarde de dolari este cu inflația, ceea ce ar conduce alte ţări departe de dolar, în timp ce acumularea de aur de către Rusia şi China prevestește trecerea la un nou activ de rezervă.

“Data viitoare vom avea o criză de lichiditate în lume, şi va fi mai mare decât capacitatea băncilor centrale de a-i face faţă. FMI va avea practic posibilitatea să salveze lumea tipărind SDR (un activ de rezervă internațională creat de FMI în 1969 pentru a suplimenta rezervele oficiale ale ţărilor membre” ). Până în acel moment veți vedea SDR apărând ca nouă monedă mondială la nivel global”, a declarat Rickards postului de televiziune RT.

 

Sursa: http://rt.com/business/162084-dollar-collapse-monetary-system/

Advertisements

One thought on “Un expert financiar prezice colapsul sistemului monetar

 1. da! money!
  BECALI BORCEA NICHITA
  VANGHELIE
  MAZARE
  RADUVASILE VIDEANU OLTEAN BERCEANU
  A NASTASE STANCULESCU EMIL C BASESCU

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s