O poveste a schimbării – Jacque Fresco și Proiectul Venus

O poveste a schimbariiTrăim într-o lume de război perpetuu şi criminalitate şi corupţie. Protest după protest, care continuă să se perpetueze. Se pare că avem nevoie de o abordare diferită. Cum se apropie Proiectul Venus de această abordare?

(Un interviu cu inginerul futurist Jacque Fresco)

 

 

– Dacă într-adevăr dorim să oprim războiul, sărăcia, foametea şi cele mai multe infracţiuni, ceea ce trebuie să facem, în cele din urmă prin educaţie, este să declarăm toate resursele pământului ca patrimoniu comun al tuturor oamenilor din lume. Eu văd asta ca singurul mijloc. Deci, în această direcţie avem nevoie să facem eforturi. Eu nu spun că acest lucru poate fi realizat într-o singură etapă. Este un proces lent de educaţie.
– De ce propui o astfel de schimbare radicală?
– Ei bine, aș dori să văd un sfârșit al războaielor, sărăciei, suferințelor umane inutile, şi nu pot să-l văd într-un sistem monetar. Eu văd o repetare constantă a aceleași serii de evenimente: război, sărăcie, recesiune…
– Este economia monetară rădăcina problemei şi poate fi reparată? şi dacă nu poate fi reparată, de ce nu?
– Sincer, în acest sistem, pentru a supraviețui, trebuie să te supui metodelor acestui sistem. Un avocat nu este acolo pentru a vă ajuta mereu. Banii sunt cei ce susțin firma de avocatură. Cu alte cuvinte, motivația nu se bazează pe interesul uman. Este bazată pe materialism. Motivația în cele mai multe industrii este profitul, nu binele omenirii, şi se spune că este un produs secundar al acestui sistem. Eu nu cred asta.
Regulile acestui joc care s-a inventat în urmă cu mulţi ani, nu mai sunt adecvate circumstanțelor economice ale timpului.
Ceea ce ne-ar plăcea să facem ar fi să actualizăm sistemul nostru, astfel încât să se potrivească cu noua tehnologie.

– Alegerea persoanelor cu conţinut moral mai ridicat ar rezolva problema?
Nu, pentru că, chiar dacă am reuşi să alegem oameni cu un caracter moral de necontestat, dacă am rămâne fără resurse, ar fi minciună, înşelătorie, furt, şi artificialitate. Nu de caracter moral avem nevoie. Avem nevoie de managementul inteligent al resurselor pământului. Viitorul real depinde de capacitatea noastră de a rezolva problemele deficitului,
să depăşim aceste probleme prin propria noastră ingeniozitate creativă.

– Ce este o economie bazată pe resurse, si cum se compară cu o economie monetară?
– Într-o economie monetară folosim banii ca mijloc de schimb. Acum, banii nu mai reprezintă capacitatea noastră de a produce. Asta reprezintă doar o metodă proiectată cu sute de ani în urmă şi stabilită în cadrul sistemului.
Sistemul monetar este bazat pe avere, proprietăţi şi putere, şi asta este directiva principală. Acum, astăzi, noi spunem “Cât de mult va costa?” Nu asta este adevărata problemă. Adevărata întrebare este “Avem resurse pentru a construi acest tip de proiect?” Da, avem. “Avem bani?” Nu, nu avem. Dar avem mai mult decât suficiente resurse disponibile pentru a construi ce vrem să construim.
Dacă nu înțelegeţi asta, luaţi în considerare acest lucru: Să presupunem că toţi banii din lume ar dispare mâine dimineaţă. Atâta timp cât există ferme, apă, materiale de construcții, putem construi orice vrem să construim. Nu banii sunt ce au nevoie oamenii, este accesul la resurse. Cu alte cuvinte, a fost necesar, în urmă cu o sută de ani, să se folosească un sistem monetar pentru distribuţia produselor. Astăzi avem tehnologia pentru a face aceste lucruri disponibile pentru toți. Pentru ce ne dăltuim reciproc?

Un sistem economic bazat pe resurse nu foloseşte banii, schimbul, comerțul sau oricare dintre sistemele mai vechi care au fost predominante. Se bazează pe crearea unei culturi care se potriveşte cu capacitatea de susţinere a resurselor lumii.
Nimic altceva în afară de asta nu va funcționa. E ca şi cum am trimite oameni pe Lună, fără apă, fără alimente, care operează pe ipoteza că Luna va oferi astea. Trebuie să se bazeze… toată ştiinţa şi tehnologia trebuie să se bazeze pe resurse. Fără resurse, indiferent ce planificare ai face, dacă nu dispui de resurse, e invalidat. Deci, resursele trebuie să coincidă cu potenţialul industrial.

– Cum oferă aceasta o abordare diferită pentru societatea noastră?
– S-ar schimba perspectivele de bază ale oamenilor. Nu va fi nici un lucru ca şomajul, nici un lucru cum ar fi războiul, nici poliţie, nici închisori, nici bănci, nici bani. Dar oamenii ar avea acces la noi locuinţe, educaţie, sănătate, şi toate lucrurile la care nu au acces în ziua de azi, fără a pune o mare parte din bani.
– Dacă v-am citit corect: nici bani, nici credit, nici un împrumut, nici o datorie, nici un troc… unde este stimulentul?
– Fără război, fără dispute teritoriale, reducerea criminalităţii cu până la 90%, sfârşitul temerilor legate de privaţiuni economice sau pierderea locuinţei sau boli de care nu vă puteţi permite din punct de vedere economic să vă vindecaţi. Toate ajung la final. Dacă ăsta nu este un bun stimulent suficient, atunci nu ştiu ce este. O mulțime de oameni sunt crescuți să creadă că banii sunt forţa motrice care generează stimulentul. Aceștia generează, de asemenea, stimulente pentru corupţie, deturnare de fonduri, practici neloiale, discriminare rasială.

Eu spun că – da – banii produc stimulent, dar produc de asemenea toţi ceilalţi factori coruptibili, care sunt, în general, lăsaţi pe dinafară. Aş spune că oamenii amintiţi în istorie nu sunt oameni care au făcut un dolar sau a făcut o mulţime de bani. Ei sunt oameni care şi-au dat viaţa pentru beneficiul vieţii altor oameni fără câştig financiar. Eu spun că oameni adevăraţi pe care îi admirăm sunt oameni care au făcut lucrări publice, nu pentru stimulente monetare. Mi-e teamă de oameni care fac lucruri pentru bani. Nu mă simt sigur de asta.

– Ce spuneți de “natura umană”?
– Cred că mediul modelează valorile şi formele de comportament. Genetica, într-o anumită măsură, stabileşte înclinaţia, dar nu ne dă un sistem de valori. Genetica nu este responsabilă pentru lăcomie, bigotism, rasism, prejudecată. Toate astea sunt învăţate. Dacă nu modificăm condiţiile care generează aceste probleme, eu nu văd o soluţie.
Proiectul Venus pledează pentru un proiect de remodelare al culturii noastre, astfel încât aceste condiţii nu mai există.

– Ce spuneți de deficit? Poate fi eliminat?
– Avem suficiente resurse pentru a satisface populaţia în creştere din lume? Da, astăzi avem mai mult decât suficient, şi este incontestabil dovedit că avem mai mult decât suficient. Problema este că modalitățile prin care se gestionează resursele noastre sunt risipitoare. Schimbăm designul automobilelor în fiecare an, astfel încât oamenii cumpără maşini noi. Schimbăm moda de primăvară, moda de toamnă, moda de iarnă, așa că se cumpără lucruri şi în mod constant suntem implicaţi în achiziţionarea de lucruri. Deci vom proiecta, inova şi vom face lucruri noi concepute pentru a nu se uza și a nu se strica.

the_venus_project_circular_city_3_by_carbonism-d4sc0n5– Ce reprezintă Proiectul Venus?
– O lume care lucrează într-o singură direcţie, gestionarea inteligentă a resurselor, precum şi modernizarea nivelului de trai pentru toţi oamenii din lume cu profituri pentru nimeni și servicii pentru toată lumea.
– Deci, cum vă imaginați o tranziție în acest tip de sistem?
– Dacă păstrați mașinăriile și înlocuiți ființele umane, majoritatea oamenilor din întreaga lume nu vor avea putere de cumpărare pentru a cumpăra bunuri sau servicii. Acest lucru va pune capăt sistemului monetar vechi.
Văd colapsul economic ca fiind singurul sistem care va aduce oamenii împreună și vor spune:
“Doamne, văd că oamenii pe care i-am ales în funcții politice nu sunt suficient de competenți pentru a ne scoate din această problemă,” și ei vor fi în căutare pentru alte alternative posibile. Cu cât știu mai mulți oameni despre el, cu atât mai probabil acesta va putea fi instalat. Proiectul Venus nu spune “Acesta este ceea ce viitorul va fi.” Tot ce spune este “Acesta este ceea ce viitorul poate fi.”
Și asta este ceea ce are Proiectul Venus să ofere: metodologia de a realiza un standard mai ridicat de viață pentru toți oamenii din lume fără crearea uniformității sau standardizării, sau supunerea față de o formă de elită care gestionează guvernele.

– Ce probleme stau în calea implementării acestui tip de tranziție?
– Tradiții, obiceiuri, îndoctrinare, propagandă. Suntem cu toții îndoctrinați de propagandă să acceptăm sistemul nostru ca cel mai bun sistem. Tuturor ne sunt date povești despre cultură, istoria noastră culturală, care și-a lăsat aspectele negative. Toate societățile au tendința de a sprijini valorile dominante ale societății. Nu există nici un astfel de lucru ca o “societate obiectivă”. Dacă ar exista, nu ar putea avea oameni de știință germani, oameni de știință americani, oameni de știință britanici, oameni de știință olandezi, oameni de știință francezi care lucrează în slujirea guvernului lor. Știința adevărată nu are nici o supunere față de guvern. Ea se supune doar metodologiei.
Deci, acest lucru nu este o loialitate față de sistemul Fresco, sau loialitatea față de Proiectul Venus. Mi-ar fi împotrivă. Ești loial față de Pământ și tuturor oamenilor care trăiesc pe el.

– Cine decide ce viitorul va fi? – Nu cred că cineva ar trebui să decidă ce viitor va fi, dar ar trebui să decidă în cazul direcției în care dorim să mergem și în ce fel de lume ne dorim să trăim, și avem facilități și resurse pentru a construi o astfel de lume? Răspunsul este “Da, avem capacitatea și resursele pentru a construi o astfel de lume.” Nu există nici o cale pentru tine de a o face pe cont propriu. Ori ne gândim la nivel global sau pierim individual.
Salutăm criticismul față de Proiectul Venus. Salutăm participarea tuturor și contribuțiile.
Nu avem nici o idee despre ceea ce ar fi societatea ideală, nici nu ne amuză viziuni cum ar fi Utopia. Suntem de părere că toate sistemele se vor schimba în mod constant spre orice condiții vor fi necesare pentru a se potrivi nevoilor timpului.
Nu avem planuri fixe, așa că invităm participarea, și vă invităm schimbările recomandate deoarece istoria civilizației este o poveste a schimbării.

 

Puteti urmari si versiunea dublata in romana

 

Învățați despre Proiectul Venus pe siteul http://www.thevenusproject.com/

și pe facebook

https://www.facebook.com/TheVenusProjectRomania

https://www.facebook.com/groups/proiectulvenus/

https://www.facebook.com/pages/Cum-sa-obtii-o-lume-mai-buna/221601831318117

 

 

Alte surse:

http://sustainableman.org/blog/2013/10/05/the-story-of-change-jacque-fresco-and-the-venus-project/

Advertisements

One thought on “O poveste a schimbării – Jacque Fresco și Proiectul Venus

  1. […] Proiectul Venus incearca sa proiecteze o lume in care razboiul, saracia, foametea, inchisorile, politia – nu exista. Pentru ca ne ocupam de cauzele problemelor, factorii care formeaza comportamentul arogant, agresivitatea, toate lucrurile care paralizeaza societatea noastra si o impiedica sa creasca. Politica a fost buna acum 100 de ani. Astazi politicienii nu au abilitatea sa rezolve nici un fel de probleme pentru ca nu sunt studenti de comportament, ei nu sunt studenti in agricultura, oceanografie, ei nu stiu nimic despre factorii functionali ai lumii. Asa ca spun lucruri care le place oamenilor sa auda, si astfel sunt alesi. Stiinta Pe de alta parte, oamenii de stiinta nu sunt ingrijorati de aprobarea publicului. Chiar daca toti oamenii de pe Pamant ar crede ca Pamantul e plat, ei ar spune: ”Va inselati, aceasta este dovada care sustine  ca Pamantul e rotund.” Dar ei nu spun  ”este putin rotund si putin plat” – asta spun politicienii. Banii au fost un avantaj proiectat de om in urma cu multi ani. Se obisnuia sa cari un sac de mere, sa-l schimbi pentru rosii. Acesta a fost comertul in trecut. Dar cand au inventat banii, transportai obiecte mai mici, si era mai usor sa reprezinti merele, rosiile sau ouale, dand persoanei o moneda in loc sa aduci 50 de oua sau gaini. Banii reprezentau o valoare convenita sa reduca bagajele ce contineau obiecte grele. Mai tarziu a devenit cel mai corupt intermediar din lume. Au platit oamenii, s-au corupt care pe care. Daca vrei ca un parlamentar sa se cumpere in interesul tau, pui o anumita suma de bani si il ajuti sa fie ales. Si acea persoana iti ramane datoare. La fel si companiile de medicamente, companiile auto, bancile… toate sistemele din lume care folosesc bani sunt in principiu corupte. Religia In trecut, oamenii nu puteau clasifica evenimentele naturale, ei nu stiau de unde au aparut toate acestea. Au presupus ca este un tip care traieste in cer, care a facut toate aceste lucruri. A facut Pamantul, cred ca i-a luat 6 zile, iar in ziua a 7-a s-a odihnit. Daca a durat 6 zile inseamna ca se rotea in timp ce-l facea, pentru ca nu putea avea o zi – trebuie sa fi fost foarte greu sa lucreze la el in timp ce se rotea. Apoi a facut un barbat si o femeie si i-a pus intr-o gradina frumoasa, si a facut un sarpe care a intrat acolo care le-a spus: ”stiti, faceti lucruri teribile!” – si oamenii mananca fructul cunoasterii – au mancat fructul si i-a dat afara. In primul rand el a facut un sarpe pentru a-i tenta. Nu inteleg aceasta fiinta iubitoare, binevoitoare, care iubeste pe toata lumea, apoi creaza ciuma si alte boli cand se infurie. Iar daca nu urmezi invataturile – toate invataturile religioase – arzi in iad. Mie imi suna a fi un psihopat, nu Dumnezeu. Eu sunt rezervat cand aud ca Dumnezeu ii iubeste pe toti. Apoi el creeaza o plaga si copiii mor. Atunci am intrebat: de ce mor copiii? ”deoarece copiii vor suferi pentru pacatele parintilor”. Acesta nu e un Dumnezeu just, e un Dumnezeu facut de oameni. Te intrebi daca eu cred in Dumnezeu: nu in aceste concepte de Dumnezeu de care am auzit. Razboiul este un cuvant care a fost inventat cand un grup de oameni dintr-un teritoriu a luat pamantul altora, au folosit forta si violenta, iar razboiul a fost mijlocul pentru a face asta. Impusti alti oameni, le furi femeile si resursele pentru propriul castig. Natiunile au fost in razboi de cand oamenii au inventat armele, iar atata timp cat inventezi arme o sa ai razboi. Razboiul inseamna sa protejezi tot ce ai furat de la altii. Nici o natiune nu porneste foarte mare; ele pornesc mai mici, luand terenurile de la alti oameni, si nu-l iau pe baza de ”invitatie”, nu au fost invitate sa le ia terenurile. Le-au luat prin ucideri, forta si violenta. Razboiul este modul cel mai nepotrivit pentru solutionarea diferentelor. De aceea sunt impotriva Pentagonului si armatei, pentru ca in mare parte ar trebui sa ii preocupe cum sa treaca peste diferente, si sa aduca natiunile impreuna spre un scop comun. Mai precis, sa aiba grija de mediu, unul de altul, si sa restaureze mediul deteriorat. Asta este ceea ce mi-ar place sa vad in sistemul militar: mi-ar place sa vad in loc de instruirea milioanelor de soldati sa devina masini de ucis, mai degraba i-as instrui sa fie cei care rezolva problemele. Trimitandu-i inapoi la scoala, invatandu-i stiinta sociala, psihologie sociala, sociologie, astfel incat sa adauge la cultura, nu sa fie distructivi. Democratia Intreaba pe oricine: ce inseamna democratia? Ei cred ca inseamna participarea in treburile guvernului. Asa ca ii intreb: chiar crezi in democratie? Ei intotdeauna imi spun: DA. Eu intreb: ai votat pentru programul spatial? – ei spun NU. ai votat pentru razboiul din Vietnam? NU. ai votat pentru razboiul de acum? – nu. Atunci unde naiba ai participat? Aceasta este o iluzie data oamenilor – ei aleg chiar si persoanele pentru care votezi, sa fie siguri ca vor mentine lucrurile asa cum sunt, stabilite de cercurile conducerii. Asa ca ii pun acolo pentru ca tu sa-i votezi. Daca am trai in democratie ar fi 5000 de partide politice – puncte diferite de vedere. Intr-o democratie adevarata ai avea asa ceva – toate punctele de vedere exprimate la radio si in televiziune. Depinde de tine sa le opresti. Download Video from YouTube | Convert YouTube to MP3 | Replay Media Catcher […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s