Automatizarea locurilor de muncă prin tehnologie

În inima Automatizareacestei autoconservări instituționale este sistemul monetar. Banii furnizează mijloacele pentru putere și supraviețuire. Așadar, la fel cum o persoană săracă ar putea fi forțată să fure pentru a supraviețui, este o înclinație naturală să facă orice este nevoie pentru a continua profitabilitatea unei instituții.

Aceasta face schimbarea instituțiilor inerent dificilă, pentru că pune în pericol nu doar supraviețuirea unor grupuri mari de oameni, dar de asemenea invidiatul stil de viață materialist asociat cu afluență și putere.
Astfel, necesitatea paralizantă de a conserva o instituție indiferent de relevanța sa socială, este înrădăcinată în mare măsură în nevoia de bani sau profit.

Industrie

Jacque Fresco“Da’ eu cu ce mă aleg ?” este ceea ce gândesc oamenii. Și așa, dacă un om câștigă bani vânzând un anumit produs, va lupta cu existența unui alt produs care ar putea să îi amenințe instituția. Astfel, oamenii nu pot fi corecți. Și oamenii nu au încredere unii în ceilalți. Un tip va veni la tine și va zice: “Am exact casa pe care ți-o dorești” – este un vânzător. Când un doctor zice: “Cred că trebuie să-ți scoatem rinichiul”, nu știu dacă încearcă să-și cumpere un iaht sau că rinichiul meu chiar trebuie scos.

Este greu într-un sistem monetar să ai încredere în oameni.
Dacă ai intra în magazinul meu și eu aș zice “Această lampă este destul de bună dar lampa vecinului este mult mai bună”, nu aș rezista prea mult în afaceri. Nu ar funcționa. Dacă aș fi etic, nu ar funcționa. Așa că, atunci când zici că industriei îi pasă de oameni… nu este adevărat. Nu-și permit să fie etici. Deci, sistemul tău nu este proiectat pentru a servi la bunăstarea oamenilor. Dacă încă nu înțelegi…nu ar exista externalizarea slujbelor dacă le-ar păsa de oameni. Industriei nu îi pasă. Angajează oameni doar pentru că nu a fost încă automatizat acel lucru. Așa că, nu vorbi despre decență și etică, nu putem să ni le permitem și să rămânem în afaceri.

 

Este important de scos în evidență că indiferent de sistemul social: fie fascist, socialist, capitalist sau comunist, mecanismul fundamental este tot banul, munca și competiția. China comunistă nu este mai puțin capitalistă decât SUA. Singura diferența este măsura în care statul intervine în întreprindere. Realitatea este că “monetarismul” este adevăratul mecanism care ghidează interesele tuturor țărilor de pe planetă. Cea mai agresivă și, prin urmare, dominantă variantă a acestui monetarism este sistemul capitalist. Perspectiva fundamentală înaintată de către primii economiști ai pieței libere, cum ar fi Adam Smith, este că ”interesele proprii și competiția duc la prosperitate socială, deoarece actul competiției crează stimulenți, ceea ce motivează oamenii să persevereze”. Totuși, ceea ce nu se discută este cum o economie bazată pe competiție duce invariabil la corupție strategică, putere și consolidarea bogăției, stratificarea socială, paralizia tehnologică, abuzul în muncă și în cele din urmă la o formă ascunsă de dictatură a guvernului de către elita bogată.

Acum America este înclinată spre fascism (Jacque Fresco). Are o tendință datorată filosofiei dominante și a religiei de a sprijini punctul de vedere fascist. Industria americană este esențial o instituție fascistă. Dacă nu înțelegi asta, în minutul în care apeși acel ceas intri într-o dictatură.

Ne sunt date noțiuni despre respectabilitatea muncii. Și eu o privesc cu adevărat că fiind sclavie plătită (Roxanne Meadows).

Ați fost crescuți astfel încât să credeți că vă veți câștiga traiul prin sudoarea frunții. Asta îi oprește pe oameni din a se elibera de corvoadă, de slujbe repetitive care îi face ignoranți. Îi furi.
În societatea noastră, adică o economie bazată pe resurse, mașinăriile eliberează oamenii. Vedeți, nu ne putem imagina asta pentru că nu am cunoscut vreodată o astfel de lume.

Automatizarea

Dacă privim în urmă, la istorie, vedem clar tiparul automatizării cu ajutorul mașinăriilor încet înlocuind munca umană de la dispariția liftierului până la automatizarea aproape completă a unei uzine producătoare de mașini. Adevărul este că, în timp ce tehnologia se dezvoltă, nevoia oamenilor ca forță de muncă va continua să se diminueze. Aceasta crează o ciocnire serioasă care dovedește falsitatea sistemului de muncă monetar. Angajarea oamenilor este în competiție directă cu dezvoltarea tehnologică. Astfel, având în vedere prioritatea fundamentală a profitului de către industrie, de-a lungul timpului oamenii vor fi concediați continuu și înlocuiți de mașinării.
Când industria cumpără o mașinărie, in loc să scurteze ziua de muncă, fac concedieri. Îți pierzi slujba, deci e normal să îți fie frică de mașinării (Fresco).

Într-o economie bazată pe resurse, cu tehnologie avansată, este conservator să zic că aproximativ 90% din toate ocupațiile curente ar putea să fie înlocuite de mașinării, eliberând oamenii pentru a-și trăi viața fără servitudine. Acesta este de fapt scopul tehnologiei. De-a lungul timpului, odată cu nanotehnologia și alte forme avansate de știință, nu este greu de imaginat cum chiar proceduri medicale complexe să poată fi făcute de către mașinării cu rate mult mai mari de succes decât au oamenii astăzi.
Calea este clară, dar sistemul monetar care necesită muncă pentru venituri blochează acest progres. Oamenii au nevoie de slujbe pentru a supraviețui. Concluzia este că acest sistem trebuie să plece sau nu vom fi vreodată liberi, și tehnologia va fi constant paralizată.

Avem mașinării care curăță canalele și eliberează oamenii de această muncă. Priviți mașinăriile ca extensii ale performanțelor umane (Jacque Fresco).

Mai mult, multe ocupații din ziua de azi nu au vreo bază de a exista într-o economie bazată pe resurse. Cum ar fi orice asociat cu managementul banilor, publicitatea împreună cu sistemul legal. Pentru că, fără bani, marea majoritate a crimelor care sunt comise astăzi nu ar fi apărut vreodată. Practic, toate formele de infracțiuni sunt o consecință a sistemului monetar, fie direct sau prin nevrozele cauzate de depravarea financiară. Astfel, legile ar putea să dispară în cele din urmă.

(Fresco) În loc să pui un semn “condu cu atenție, alunecos când e ud”, mai bine pune abraziv pe șosea, astfel încât să nu fie alunecoasă când e udă. Când cineva se urcă beat la volan și mașina oscilează tare, poate fi un mic pendul care să se balanseze înainte și înapoi, asta va face ca mașina să tragă pe dreapta. Nu o lege. O soluție. Pune sonar și radar pe automobile astfel încât să nu se poată lovi între ele. Legile făcute de oameni sunt încercări de a rezolva problemele care apar și, neștiind cum să le rezolve – fac o lege.

În SUA, cea mai privatizată, capitalistă țară de pe planetă, nu e nici o surpriză că are, de asemenea, cei mai mulți deținuți de pe planetă și numărul lor crește în fiecare an. Statistic, majoritatea acestor oameni nu au educație și provin din societăți sărace, cu multe lipsuri. Contrar propagandei, această condiționare de către mediu, care îi ispitește spre comportament criminal și violent. Totuși, societatea întoarce spatele cu privire la acest lucru. Sistemele legale și de închisoare sunt alte exemple de cum societatea noastră evită examinarea cauzelor principale ale comportamentului. Miliarde de dolari sunt cheltuite în fiecare an pentru închisori și poliție, în timp ce doar o fracțiune este cheltuită pe programe pentru ajutarea săracilor, care este una din cele mai fundamentale cauze ale infracțiunilor. Și, atâta timp cât avem un sistem economic, care preferă și crează raritate și lipsuri, infracțiunile nu vor dispărea vreodată.

Stimulare

Dacă oamenii au acces la necesitățile vieții fără servitudine, datorii, schimb, comerț ei s-ar  comporta foarte diferit. Vrei toate aceste lucruri disponibile fără preț. Trebuie să ai un preț. Ce îi va motiva pe oameni ? Dacă un om are tot ce vrea, va sta degeaba toată ziua. Acesta este un mit pe care ei îl perpetuează. Oamenii din cultura noastră sunt învățați să creadă că sistemul monetar stimulează. Dacă au acces la lucruri, de ce ar vrea să facă ceva ? Și-ar pierde interesul. Asta sunteți învățați ca să susțineți sistemul monetar (Fresco).

Când scoateți banii din scenariu, oamenii ar fi stimulați de alte lucruri, foarte diferite.
Când oamenii au acces la necesitățile vieții, interesele lor se schimbă. Cum rămâne cu Luna și stelele ? Noi interese apar. Dacă faci o pictură care îți place, îți va plăcea să o dai altor oameni, nu să o vinzi.

Educația

Cred că cea mai mare parte a educației, din ceea ce am văzut în ziua de azi, produce o persoană pentru o slujbă. Este foarte specializată. Nu sunt generaliști. Oamenii nu cunosc multe despre multe subiecte diferite. Nu cred că poți convinge oamenii să meargă la război dacă știu multe despre multe lucruri. Cred că educația se face în mare parte fără a înțelege ei nu sunt învățați să rezolve probleme. Nu li se dă uneltele, emoțional sau în interiorul propriului lor domeniu, despre cum să gândească critic. Într-o economie bazată pe resurse, educația ar fi foarte diferită (Roxanne Meadows).

Jacque fresco și Roxanne MeadowsPrincipala grijă a societății noastre este dezvoltarea mintală și să motivăm fiecare persoană să ajungă la cel mai mare potențial. Pentru că filosofia noastră este: cu cât sunt mai inteligenți oamenii, cu atât e mai bogată lumea pentru că fiecare devine un contribuitor.
Cu cât sunt copiii voștri mai inteligenți, cu atât va fi mai bună viața mea. Pentru că vor contribui ai constructiv la mediu și la viața mea. Pentru că tot ce inventăm într-o economie bazată pe resurse ar fi aplicat societății, nu ar fi nimic care să o rețină.

 

Civilizație

Patriotism, arme, armate…toate acestea sunt un semn că nu suntem civilizați încă. Copiii își vor întreba părinții: “Nu ai înțeles necesitatea mașinăriilor ?” “Nu ai putut să îți dai seama că războiul era inevitabil când produci lipsuri ?” Nu este evident ? Desigur, copilul va înțelege că sunteți prostănaci – crescuți doar pentru a servi instituțiile stabilite. Suntem o societate atât de abominabilă, bolnavă, că nu vom ajunge în cărțile de istorie. Vor spune doar că marile națiuni au cucerit națiuni mai mici, au folosit forța și violența. Vor avea istorie discutată ca comportament corupt de la un capăt la celălalt, până la începutul lumii civilizate. Acesta este momentul în care toate națiunile lucrează împreună.

IMAGE40

”Unificarea lumii, muncind spre binele general pentru toți oamenii și fără ca cineva să servească altcuiva, fără stratificare socială fie elitism tehnic sau orice alt fel de elitism vor fi eradicate de pe fața Pământului. Statul nu face nimic pentru că nu există stat.

Sistemul pe care îl susțin, o economie globală bazată pe resurse nu este perfect, dar este mult mai bun decât ceea ce avem. Nu putem atinge vreodată perfecțiunea.”

Jacque Fresco – futurist, proiectant industrial și inginer social, fondatorul Proiectului Venus

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s