Ce este Proiectul Venus? – interviu cu vizionarul Jacque Fresco

Jacque FrescoMa numesc Jacque Fresco si sunt proiectantul Proiectului Venus in Venus, Florida.

Proiectul Venus sustine ca: daca nu vrei razboi, saracie, foamete, somaj, dispute teritoriale, si toate celelalte probleme pe care le are societatea, trebuie sa declari pamantul ca o mostenire comuna a tuturor oamenilor. Daca nu reusesti sa faci asta, vei avea suma problemelor evenimentelor care nu vrei sa le schimbi. Daca nu ne schimbam, vom avea aceleasi probleme in mod repetat.

Proiectul Venus incearca sa proiecteze o lume in care razboiul, saracia, foametea, inchisorile, politia – nu exista. Pentru ca ne ocupam de cauzele problemelor, factorii care formeaza comportamentul arogant, agresivitatea, toate lucrurile care paralizeaza societatea noastra si o impiedica sa creasca.

Politica a fost buna acum 100 de ani. Astazi politicienii nu au abilitatea sa rezolve nici un fel de probleme pentru ca nu sunt studenti de comportament, ei nu sunt studenti in agricultura, oceanografie, ei nu stiu nimic despre factorii functionali ai lumii.
Asa ca spun lucruri care le place oamenilor sa auda, si astfel sunt alesi.
Pe de alta parte, oamenii de stiinta nu sunt ingrijorati de aprobarea publicului. Chiar daca toti oamenii de pe Pamant ar crede ca Pamantul e plat, ei ar spune: ”Va inselati, aceasta este dovada care sustine  ca Pamantul e rotund.” Dar ei nu spun  ”este putin rotund si putin plat” – asta spun politicienii.
Banii au fost un avantaj proiectat de om in urma cu multi ani. Se obisnuia sa cari un sac de mere, sa-l schimbi pentru rosii. Acesta a fost comertul in trecut. Dar cand au inventat banii, transportai obiecte mai mici, si era mai usor sa reprezinti merele, rosiile sau ouale, dand persoanei o moneda in loc sa aduci 50 de oua sau gaini. Banii reprezentau o valoare convenita sa reduca bagajele ce contineau obiecte grele. Mai tarziu a devenit cel mai corupt intermediar din lume. Au platit oamenii, s-au corupt care pe care. Daca vrei ca un parlamentar sa se cumpere in interesul tau, pui o anumita suma de bani si il ajuti sa fie ales. Si acea persoana iti ramane datoare. La fel si companiile de medicamente, companiile auto, bancile… toate sistemele din lume care folosesc bani sunt in principiu corupte.
In trecut, oamenii nu puteau clasifica evenimentele naturale, ei nu stiau de unde au aparut toate acestea. Au presupus ca este un tip care traieste in cer, care a facut toate aceste lucruri. A facut Pamantul, cred ca i-a luat 6 zile, iar in ziua a 7-a s-a odihnit. Daca a durat 6 zile inseamna ca se rotea in timp ce-l facea, pentru ca nu putea avea o zi – trebuie sa fi fost foarte greu sa lucreze la el in timp ce se rotea. Apoi a facut un barbat si o femeie si i-a pus intr-o gradina frumoasa, si a facut un sarpe care a intrat acolo care le-a spus: ”stiti, faceti lucruri teribile!” – si oamenii mananca fructul cunoasterii – au mancat fructul si i-a dat afara. In primul rand el a facut un sarpe pentru a-i tenta. Nu inteleg aceasta fiinta iubitoare, binevoitoare, care iubeste pe toata lumea, apoi creaza ciuma si alte boli cand se infurie. Iar daca nu urmezi invataturile – toate invataturile religioase – arzi in iad. Mie imi suna a fi un psihopat, nu Dumnezeu. Eu sunt rezervat cand aud ca Dumnezeu ii iubeste pe toti. Apoi el creeaza o plaga si copiii mor. Atunci am intrebat: de ce mor copiii? ”deoarece copiii vor suferi pentru pacatele parintilor”.
Acesta nu e un Dumnezeu just, e un Dumnezeu facut de oameni.
Te intrebi daca eu cred in Dumnezeu: nu in aceste concepte de Dumnezeu de care am auzit.
Razboiul este un cuvant care a fost inventat cand un grup de oameni dintr-un teritoriu a luat pamantul altora, au folosit forta si violenta, iar razboiul a fost mijlocul pentru a face asta. Impusti alti oameni, le furi femeile si resursele pentru propriul castig. Natiunile au fost in razboi de cand oamenii au inventat armele, iar atata timp cat inventezi arme o sa ai razboi. Razboiul inseamna sa protejezi tot ce ai furat de la altii. Nici o natiune nu porneste foarte mare; ele pornesc mai mici, luand terenurile de la alti oameni, si nu-l iau pe baza de ”invitatie”, nu au fost invitate sa le ia terenurile. Le-au luat prin ucideri, forta si violenta.
Razboiul este modul cel mai nepotrivit pentru solutionarea diferentelor. De aceea sunt impotriva Pentagonului si armatei, pentru ca in mare parte ar trebui sa ii preocupe cum sa treaca peste diferente, si sa aduca natiunile impreuna spre un scop comun. Mai precis, sa aiba grija de mediu, unul de altul, si sa restaureze mediul deteriorat. Asta este ceea ce mi-ar place sa vad in sistemul militar: mi-ar place sa vad in loc de instruirea milioanelor de soldati sa devina masini de ucis, mai degraba i-as instrui sa fie cei care rezolva problemele. Trimitandu-i inapoi la scoala, invatandu-i stiinta sociala, psihologie sociala, sociologie, astfel incat sa adauge la cultura, nu sa fie distructivi.
Intreaba pe oricine: ce inseamna democratia? Ei cred ca inseamna participarea in treburile guvernului. Asa ca ii intreb: chiar crezi in democratie? Ei intotdeauna imi spun: DA. Eu intreb: ai votat pentru programul spatial? – ei spun NU. ai votat pentru razboiul din Vietnam? NU. ai votat pentru razboiul de acum? – nu. Atunci unde naiba ai participat? Aceasta este o iluzie data oamenilor – ei aleg chiar si persoanele pentru care votezi, sa fie siguri ca vor mentine lucrurile asa cum sunt, stabilite de cercurile conducerii. Asa ca ii pun acolo pentru ca tu sa-i votezi.
Daca am trai in democratie ar fi 5000 de partide politice – puncte diferite de vedere. Intr-o democratie adevarata ai avea asa ceva – toate punctele de vedere exprimate la radio si in televiziune. Depinde de tine sa le opresti.

5 thoughts on “Ce este Proiectul Venus? – interviu cu vizionarul Jacque Fresco

  1. […] Ideea c? eliminarea deficitului material va conduce oamenii s?-si tr?iasc? vie?ile prin auto-îmbun?t??ire este de ordin psihologic, nu economic. Dar viziunea “pura” a lui Roddenberry a fost bine articulata din timp în timp, chiar dac? detaliile erau uneori lipsesc. Si foarte comuna cu ideea unei lumi tehnologizate si in armonie cu natura, asa cum este descrisa in viziunea futurista a Proiectului Venus, un concept socio-economic actual, propus de inginerul social Jacque Fresco. […]

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.