Proiectul Venus – Forma Viitorului

Jacque_FrescoProiectul Venus propune o viziune alternativă a ceea ce viitorul poate fi, dacă vom aplica ceea ce stim deja, în scopul de a obține o nouă civilizație durabilă in lumea noastra. Acesta solicită un redesign direct al culturii noastre, în care deficiențele străvechi de război, sărăcie, foamete, datorii și suferințe umane inutile sunt văzute nu numai ca variabile, dar total inacceptabile. Orice altceva mai puțin va duce la o continuare a acelorași probleme inerente în lumea de astăzi. Astăzi mulți oameni cred ca ceea ce este necesar este un sentiment mai mare de standarde etice și adoptarea de legi internaționale pentru a asigura o societate globală durabilă.

 

Jacque Fresco intr-un fragment de la colegiul Nichols, in 1999:

”Prima ființă umană care a sărit de pe o prăpastie, cu aripi , a murit. Cumnatul său a scris “Data viitoare să se facă aripile mai mari.”
Nimeni nu începe dintr-o dată să rezolve o problemă dacă nu are un bagaj de cunoştinţe în multe domenii diferite. Următorul tip care a sărit, a sărit cu aripi mai mari. El a zburat un pic şi apoi a căzut [aripile s-au strâns] şi un pescar bătrân a spus “Trebuie să pui bretele la aripi ca o barcă, ca un catarg. Altfel n-o să ţină!” După asta, le-au pus bretele. Apoi, acest individ a sărit de pe marginea prăpastiei. El a zburat, dar a lovit un copac şi şi-a rănit foarte rău piciorul. Soţia lui a spus: “ştii, John, un peşte are o cârmă.” Bun indiciu! Şi au blocat cârma în avion.
Nimeni nu s-a aşezat şi nu a inventat un televizor, un avion, lumina electrică, transmisia fără fir. Nimic de acest gen nu a venit prin vreun om cufundat într-o concentrare profundă şi apoi prin vreo substanţă eterică…”Bingo! Ideea este formulată.” Nu funcţionează în acest fel. E muncă grea. Eu am făcut mai multe greşeli decât oricine cunosc pentru că am încercat mai multe lucruri. Nu e nimic în neregulă să construiești ceva și să afli că nu funcționează. Este modul în care castigi experiența. Nu e nimic în neregulă cu critica.
Îmi amintesc de primul aeromodel pe care l-am construit şi eram foarte jenat de asta când un tânăr inginer mi-a spus că centrul de greutate ar trebui să fie corectat; că trebuia mutată aripa înainte.

Deci…noi toţi stăm unul pe umerii altuia…și dăm formă viitorului.”

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s