Viitor și imaginație futuristică – Jacque Fresco

Inginer socialDe fiecare dată când îți propui să faci ceva, a fost făcut înainte. Nu sunt oameni care să spună ”poți face asta”. Dacă cineva e de acord cu tine, cineva deja a făcut asta.

Cineva a făcut-o deja. În ultimii 60 de ani, arhitectul Jacque Fresco a proiectat orașe ale viitorului. Structurile lui Fresco l-au condus de la o forma simpla care l-a fascinat de cand era baiat. ”Cand aveam 12 ani m-am uitat la o roata dintata, pe o masa… si am vazut orase ale viitorului. Cred ca toate inventiile se bazeaza pe experienta. Asa ceva. Nu cred ca vin de nicaieri.”  Fresco e incredintat ca civilizatia va fi fortata sa colonizeze marea, daca uscatul devine nelocuibil. ”Pamantul nu poate sustine atatia oameni confortabil, iar daca populatia depaseste capacitatea uscatului suntem nevoiti sa ne mutam in mare, si sa facem orase maritime.”

Lucrand in studioul sau din Florida, Fresco si-a petrecut zeci de ani realizand desene detaliate ale oraselor futuristice ale oceanelor. De asemenea construieste prototipuri, experimentand continuu cu noi materiale. Chiar traieste intr-unul din ele. Fresco dezvolta chiar planuri care transporta structuri in afara marii. Sunt construite prin sectiuni speciale, asamblate pe pamant de roboti, apoi duse la destinatia finala de pe ocean. Alte structuri vor fi construite de materiale high-tech numite ”materiale cu memorie”.  ”Aceste materiale cu memorie pot fi distorsionate, sucite si invartite in multe forme…si apoi, supuse la o anumita temperatura, metalele cu memorie isi reiau forma originala.”
Cladirile construite din materiale cu memorie pot fi compresate ca niste cuburi mici pentru remorcare si apoi fixate la dimensiune, in momentul sosirii.

”Si aproape instantaneu, poti vedea cladirea cum se ridica inaintea ochilor, fara oameni care sa lucreze la astea in nici un fel.”

Viziunea lui Fresco trece dincolo de arhitectura. El vede orasele ca (modelatoare) de valori umane. ”Cred ca mediul formeaza valorile noastre. Oamenii pe care ii stim, oamenii cu care ne identificam…Ce va conduce oamenii in viitor? o lume fara razboi, fara ura, fara bigotism, fara prejudecati…
Viitorul trebuie sa extinda o invitatie pentru ca toti oamenii sa se bucure, pentru ca problemele ii afecteaza pe toti.”

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s