Un discurs cu Jacque Fresco – fondatorul Proiectului Venus

Jacque Fresco

Fragmente din cele mai bun discurs cu Jacque Fresco – fondatorul Proiectului Venus

”Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru că ați venit și pentru că informați și alți oameni. Voi spune anumite lucruri care pot deranja pe unii dintre voi, dar vă rog să fiți răbdători, nu sunt dușmanul vostru.

Vă voi spune lucruri…despre societatea pe care o cunoașteți sau nu. Vreau să spun în primul rând că limbajul care îl folosim a fost creat cu sute de ani în urmă și este aproape imposibil să vorbim unii cu ceilalți. Avem impresia că vorbim cu ceilalți, dar repetăm un limbaj care este insuficient. Orice spuneți celorlalți oameni, le intră în cap potrivit cu societatea în care trăiesc. Nu comunicați întotdeauna cu oamenii.
Deci problema este: putem dezvolta un limbaj care să aibă un înțeles consistent? Dacă încă nu mă înțelegeți – uneori aș putea spune “Să aveți un weekend plăcut.” De ce nu spunem “Să aveți o viață plăcută”? De ce doar un weekend?
Limbajul nostru – încă o dată – este vechi. Este posibil să se elaboreze un limbaj care să nu fie supus interpretării? Când citiți Biblia (dacă o faceți) se spune “Iisus a vrut să spuna asta” (cineva a zis-o) “O, nu. A zis altceva”.
Al treilea spune: “Amândoi greșiți. Uite ce a vrut să spună”. Deci aveți Luteranii, Adventiștii de ziua a șaptea, catolicii, deoarece este supus interpretării. Limbajul chimiei, matematicii, științei, ingineriei nu este supus interpretării.

Când un chimist scrie o formulă, indiferent de țara unde o face, este valabilă în același fel. Încerc să vă spun, este posibil să elaborăm un limbaj care să nu fie supus interpretării. Deci noi vorbim LA ceilalți, mai degrabă decât să vorbim cu ei. Asta e problema majoră, de asta există avocați. Ei pot lua limbajul și îl pot interpreta cum doresc. Dar voi n-o puteți face. Aceia dintre voi care vor să știe cum să comunice, sunt cărți cum ar fi “Știință și bun -simț” de Alfred Korzybski, “Limbajul în gândire și acțiune” de Hayakawa, “Tirania Cuvintelor” de Stuart Chase. Nici măcar nu știți asta, dar cuvintele pe care le folosiți nu au valoarea comunicării.
Luați un junior de la școala primară, de exemplu. Când un profesor spune către copil “Este greșit” asta nu transmite nimic copilului. Gândiți-vă la asta. “Asta-i greșit”. Ce vă spune asta? Nimic particular. Și profesorul spune “asta nu e ce ți-am spus”. Asta nu spune nimic copilului. Deci cea mai mare parte a limbajului nostru e gol.
Și mai este încă un cuvânt stupid. Cel numit “dragoste”. Nu vă supărați pe mine. Doar ascultați-mă. Celor mai mulți dintre noi nu ne place orice am făcut în viață. Sunt sigur că nu. Am făcut greșeli. Am făcut false judecăți. Deci, câteodată te placi. Câteodată ceva mai puțin. Uneori mai deloc. Deci dragostea fluctuează. Chiar dacă ești căsătorit(ă) cu cineva și iubești persoana îți dai seama că uneori o iubești foarte mult, uneori mai puțin, uneori gândești “Cum am ajuns în această situație?” Deci dragostea fluctuează, nu este un lucru fix. De asta nu înțelegem ce se întâmplă.

Uneori un tip e condiționat de societate să placă o fată cu o conformație particulară. Dar se căsătorește cu o fată de constituție diferită. Și întotdeauna privește la constituții diferite. Și gândiți “Ce naiba se întâmplă cu tipul ăsta?”
Nu se întâmplă nimic cu el. A fost crescut astfel.

Majoritatea președinților sunt oameni foarte proști. Ei nu știu nimic despre ecologie, evoluția societății… Nici un politician nu a crescut vreodată randamentul agricol, nu a făcut automobilele mai sigure, avioane mai sigure. Ce naiba fac ei acolo? Cum au primit postul? Este ceva foarte greșit cu educația. Oamenii din Washinton…Pot vorbi doar despre ei. Cred că cei din toate țările sunt asemănători.
Politicienii din Washington ar trebui să știe mai multe despre comportamentul uman, ultimele tehnologii. Ei vă spun: – “Dacă vrei libertate, scrie parlamentarilor”. De ce trebuie să le scrii? Ar trebui să știe toate aceste lucruri. Când zbori cu un avion, nu trebuie să scrii pilotului. “Știi, ai zburat în acest unghi de o juma` de oră.
Îndreaptă avionul.” Ei își cunosc meseria. Același lucru pentru guvernanți. Ar trebui să știe orice despre tehnologia modernă, comportamentul uman.
Când bagi un om în închisoare să spunem că “a furat un ceas care costă 150 de dolari.” Și asta e a patra oară când comite infracțiunea. Deci îl bagi în închisoare pentru șapte ani. Sunt o mulțime de ceasuri care i le poți da. Ia seama la costurile închisorii. La hrană, serviciile medicale pentru șapte ani. Lasă-l să aibă un ceas! Este mai ieftin să dai oamenilor lucrurile de care au nevoie decât să-i ucizi. E mult mai ieftin. Gândiți-vă la un om închis pe viață. Știți cât de mult costă? Sunt îngrijorați că a încercat să fure magazinul de bijuterii care poate fi de 3 sau 400 $. Întotdeauna e mai ieftin să hrănești oamenii. Și când sunt băgați în pușcărie, vă pot asigura că nu ies mai bine. Ei numesc asta “institut corecțional”. De fapt nu știu cum să corecteze oamenii. Nu sunt oameni antrenați în acel domeniu.

Apoi aveți o gașcă de tipi pe care îi numesc “psihologi”. Sper că nu e nici unul aici azi. Și psihiatrii care vă adaptează la această cultură tâmpită. Cum puteți adapta oamenii la această cultură dacă ești sănătos? Înțelegeți ce vreau să spun?
Deci chiar psihologii și psihiatrii sunt parte a culturii. Ca și religia. “Iisus are nevoie de bani”. Iisus nu are nevoie de nimic. Dumnezeu nu are nevoie de nimic. Ei încearcă de asemenea să vă spună că Dumnezeu a iubit lumea atât de mult că și-a dat singurul lui fiu. Conform Bibliei se spune că l-au răstignit pe Christos, el s-a ridicat și s-a înălțat la cer. Unde este sacrificiul? Gândiți-vă la asta. Deci nu ne gândim la ce am citit. Doar citim și acceptăm…
Și astfel, când ni se cere să votăm pentru cineva, votăm pe cineva care se potrivește tiparelor în care am fost crescuți să acceptăm. În timpul întrebărilor vă rog să nu fiți amabili. Dacă spun ceva ce nu înțelegeți spuneți “nu am înțeles”.
Dacă nu v-am răspuns la întrebare spuneți “nu mi-ați răspuns la întrebare”. Nu fiți amabili. Așa că în timpul întrebărilor vom analiza anumite idei și vreau să vă rog să puneți tot felul de întrebări ciudate. Nu acceptați lucrurile care le spun.
Nu doresc să mă urmați. Doresc să ascultați ce am de spus. Daca are sens, faceți asta. Dacă vă place Proiectul Venus, când veți pleca de aici, dacă nu vorbiți cu ceilalți oameni despre el, nimic nu se va întâmpla. Dacă vă place ceea ce promovăm, priviți, nu e perfect. Este doar cu mult mai bine decât societatea în care trăiți. Și va continua să se îmbunătățească.

Nu există frontiere finale. Oamenii cred că sunt utopian, cred că puteți face ce-i mai bun din toate lumile posibile. Eu nu. Chiar dacă proiectez un oraș care funcționează, acel oraș va fi un blocaj pentru copiii din viitor. Își vor proiecta propriile lor orașe. Dacă faci o statuie pentru mine și o pui în oraș atragi în spate societatea. Ca să mergem mai departe trebuie să priviți lucrurile, să le examinați, să le îmbunătățiți.
Istoria e foarte slabă. Nu învățați multe din ea. Dacă studiați istoria exclusiv, nu va veni cu idei noi. Vrem să mergem mai departe. Nu există nici un astfel de lucru ca “utopie”. Fiecare oraș proiectat poate fi cel mai bun pe care îl știu până acum. Pe măsura trecerii timpului învățați mai multe despre schimbările orașelor. Nimic nu poate fi înghețat și păstrat în acest fel. Totul se schimbă. Nu există frontiere finale. Asta e ceea ce se întâmplă cu cerul. E fix. Totul este la fel. Luați în considerare acest lucru – dacă te-ai dus la cer și te uiți în jos către copii care mor de foame în Africa, război pe pamant…ar fi cerul un loc liniștit pentru tine? În nici un caz! Au fost trupe de îngeri care s-au întors împotriva lui Dumnezeu. Deci i-a dat afară. I-a numit “îngeri căzuți”. Dacă el nu avea pace acolo, cum naiba ai de gând să ai aici ?”

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Un discurs cu Jacque Fresco – fondatorul Proiectului Venus

  1. as vrea sa aud si eu cum se spune ”’ TE IUBESC ”’ in limbaj matematic… ah… dar poate ca nu se spune…. da… pot sa cred asta… ramine pe plan telepatic…sau poate nici atit ca ar perturba gindurile EXACTE… CELE MATEMATICE CHIMICE BIOLOGICE SI FIZICE… UN LIMBAJ UNI C AL STIINTEI EXCLUDE TOT CE ESTE AFECTIV… PASTREAZA DOAR CE ESTE EXACT SI NEALTERABIL… 1+1= 2, nu poate niciodata sa faca 3… si nici 1… doar in limbajul filozofic, teozofic ezo si exo teric … in rest totul este limbaj comun … un limbaj al neiubirii… sau al stiintei… stiinta a aratat cita putere de seductie are asupra creierului uman si cita putere de deviere de la adevarata fire a omului… omului nu ii mai place sa vorbeasca despre si cu cuvintele ”’ divin , sacru, sfintenie, puritate”’ si altele ce nu sint decit stari de lucruri ce se apropie de adevarul pur si primordial… LUMINA… ! amindoua trebuiesc reunite nu separate… !

    Like

    • Daca se va ajunge la acest tip de societate, vom vedea pe care plan ramane afectivitatea, iubirea care nu cred ca vor fi ignorate cum s-ar crede la prima vedere… omul are idei tehnico-stiintifice revolutionare, dar totodata poate si sa greseasca pe celalat plan (nimeni nu le stie pe toate, evident). Vom vedea in viitor…

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s