Jacque Fresco – cum ar arăta o societate civilizată și sustenabilă

Jacque Fresco Future bz designÎn documentarul ”Future by Design”, inginerul social Jacque Fresco vorbeste despre cum ar arata o societate civilizata si sustenabila, bazata pe resurse:

”Într-o societate nemonetară, într-o societate bazată pe resurse, oamenii au acces la tot ce le trebuie. Va fi într-un fel ca bibliotecile publice. Se vor putea duce să acceseze o cameră, o bicicletă, un ceas de mână, toate lucrurile de care au nevoie sunt disponibile fără să aibă un preț. Asta ar însemna că trebuie să atingem un nivel al producției atât de mare încât să nu mai existe lipsa.
Foarte mulți se întreabă ce i-ar motiva pe oameni dacă deja au acces la tot ce au nevoie. Ce îi va stimula? Care ar fi câștigul propriu-zis, știind că materialele necesare sunt disponibile, ce i-ar motiva să facă ceva mai bun decât înainte?

Răspunsul este: “NEVOIA”. Întotdeauna ne va lipsi ceva. Faptul că întotdeauna vom duce lipsa de ceva înseamnă că niciodată nu putem obține perfecțiunea, niciodată nu vom putea obține un echilibru dinamic cu adevărat. Întotdeauna vom fi într-un fel de dezechilibru. Odată cu eliminarea lipsurilor, stimulentele esențiale se schimbă și se îndreaptă către rezolvarea problemelor. Când națiuni sau grupuri de oameni nu au acces la resurse, comportamentul lor este dificil de controlat, devine aberant, aceștia își pierd echilibrul mental, nu pot ajunge la concluzii concludente.”
Odată ce oamenii sunt liberi d.p.d.v. mental, de datorii, obligații, servitudine, atunci pot atinge orizonturi pe care înainte nici nu le credeau posibile.
Mecanismul central al procesului democratic în ”Future by Design” este utilizarea de săli publice de expunere. Cu ajutorul sălilor de expunere fiecare are oportunitatea de a participa în stabilirea priorităților cu ajutorul cărora societatea este guvernată.
”Ar fi ca un târg mondial, în care să se arate ce este nou, ce este disponibil. Ai putea să te uiți și să spui: “Aș avea nevoie de așa ceva!” sau “Aș putea folosi așa ceva în bucătărie!” Apoi întotdeauna ați fi invitați să comentați ce credeți despre produs sau ce ar putea fi îmbunătățit. Veți fi invitat să introduceți în calculator părerea dumneavoastră privitoare la acest lucru. Deci am avea o democrație încorporată. Am avea o cultură participantă, în care toți oamenii ar participa constant, în care oamenii vor ști la minut ce s-a mai inventat, ce este inventat deja și ce nu este inventat.
Cu alte cuvinte ar fi multe buletine, multe publicații și multe vizualizări despre ceea ce este nevoie. Așa că toți oamenii vor fi informați constant despre ceea ce nu știm, despre ce avem neapărat nevoie. În acest fel se vor solicita soluții și idei de la fiecare.
Nu vreau să vă mai spun decât un singur lucru: toate minunile și descoperirile tehnologice nu înseamnă nimic decât dacă fac ceva pentru a face oamenii să poată să își atingă potențialul maxim. Acesta este scopul ”Future by Design” (Proiectul Venus)

”Jacque continua să inventeze, să scrie, să muncească în fiecare zi…are o poftă de viață care îl ține pe picioare în continuare și îi dă putere de muncă. Este interesat în continuare de ceea ce se întâmplă în lume și unde vom ajunge, de felul în care poate să introducă acestă nouă direcție. Face acest lucru cum poate. Nu e suficient să spui cum va fi viitorul, mai concludent este să îl arăți. Continuă să vină cu noi idei, noi invenții, îmbunătățiri a celor vechi, le reprezintă mai bine, face mai multe machete, face mai multe filme. Este neobosit în ceea ce înseamnă promovarea acestor noi idei. Cred că se teme de starea în care societatea se află în prezent. Este inacceptabil pentru el ceea ce se întâmplă. Dar în loc să se plângă, vrea să propună o alternativă.” – Roxanne Meadows

Când oamenii spun: “Vrei să construiești o societate perfectă?” Eu nu am noțiuni despre ce înseamnă o societate perfectă, dar știu că putem să ne descurcăm mult mai bine față de ceea ce avem în momentul de față. Nu sunt un utopist, nu sunt un umanist care ar vrea să vadă toți oamenii trăind în dragoste și armonie. Știu în schimb că dacă nu vom trăi așa, ne vom omorî între noi și vom distruge pământul.
În momentul de față suntem o formă de viață foarte imatură în etapele evoluției. Civilizația noastră… de fapt nici nu suntem civilizați încă. Deci, după ce lumea se va uni și nu vom mai avea nevoie de sisteme militare, închisori, tortură, foamete, sărăcie, când toate astea vor dispărea, acela va fi începutul lumii civilizate.
NU SUNTEM ÎNCĂ ACOLO!

Jacque Fresco

 

Advertisements

One thought on “Jacque Fresco – cum ar arăta o societate civilizată și sustenabilă

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s