Ce este dependența ? – Dr. Gabor Mate

Ce este dependenta ?Ce este dependenţa? Toate substanţele abuzului, fie că e opium sau cocaină sau orice altceva, sunt de fapt analgezice. Unele dintre ele în mod specific sunt analgezice, dar durerea fizică şi emoţională – suferinţa – este experimentată în aceeaşi parte a creierului. Deci când oamenii suferă respingerea emoţională, aceeaşi parte a creierului se va aprinde ca şi când ar fi blocată cu un cuţit.

Gabor Mate

Eckhart Tolle spune foarte frumos că ”viciile încep cu durerea şi sfîrşesc cu durerea”. Aşa că toate dependenţele sunt încercări de a calma durerea. Deci când lucrez cu dependenţii, prima întrebare e întotdeauna nelegată de dependenţă, ci legată de durere. Și ce găseşti este o pierdere emoţională sau o traumă. În cazul adicţiilor severe ca în centrul oraşului de aici, au fost fiecare dintre ei traumatizaţi. Nu este nici o femeie care se plimbă pe străzi aici care să nu fi fost abuzată sexual, nici măcar accidental.
Dar -ştii- fie că este dependenţa de sex, de internet sau de o relaţie sau de cumpărături sau dependenţa de muncă, astea sunt toate încercări de a scăpa de suferinţă.
Gabor Mate Keith Richards, chitaristul de la Rolling Stones, spunea: ”Toate contorsiunile prin care trecem (sunt) doar să nu fim noi înşine pentru câteva ore.” De ce nu ar dori cineva să fie el însuşi? Fiindcă este în prea multă suferinţă, prea multă durere. Aşa că nu îmi pasă ce vă spun ei, despre genetică sau alegeri sau oricare alt nonsens ca ăsta, este întotdeauna despre durere.
Cartea Tibetană a Morţilor şi Viilor are un rând minunat în ea: ”Orice ai face, nu ]ncerca să scapi de durere, dar fii cu ea”. Fiindca încercarea de a scăpa de durere e ceea ce crează mai multă durere, şi asta e realitatea cu dependenţa.
Dar întrebarea e cum pot fi oamenii cu durerea lor? Numai dacă ei simt aceeaşi compasiune de la altcineva. Cum spune un alt profesor, ”numai când compasiunea e prezentă, oamenii îşi vor permite ei înşişi să vadă adevărul.” Deci dependenţii au nevoie au nevoie de un prezent plin de compasiune care le va permite să-şi experimenteze durerea, fără a fi nevoiţi să fugă de ea.
Și toate încercările de a fugi de ea, este cum spune un alt profesor, ”cea mai sigură cale de a merge spre iad este să încerci să fugi departe de el”. Deci trebuie să fii cu acea durere, trebuie doar să fii cu ea, dar trebuie să ai un anumit suport. Și noi trăim într-o societate care într-un fel sau altul e întotdeauna despre o uşurare instantanee, satisfacţie rapidă, distracţie. Cu alte cuvinte, trăim într-o cultură care este bazată pe asta, atât economic cât şi psihologic, nu de a sprijini oameniii să fie ei înşişi. Aşa că întotdeauna fugim.
Aşa că e foarte dificil să faci faţă dependenţelor în această societate…Este o chestiune de… într-un anume punct găseşti o cale de a fi cu durerea ta, deci de fapt poţi să cunoşti despre ce e vorba cu adevărat.

 

2 thoughts on “Ce este dependența ? – Dr. Gabor Mate

  1. asa cum durerea fizica este o disfuntie intre energiile ce ajuta la functionarea ”’locului”’, ”’spatiului”’ dureros, tot asa este si durerea psyhica: o disfunctie a energiilor psyhice ce ajuta la o buna functionare a ”’cui”’? de data aceasta? a intregii fiinte, caci psyhicul este o conexiune de tot si toate ce sint fiinta umana; o conexiune a fizicului cu sufletul; deci si subtil si concret; ceea ce noi toti avem este ceea ce sintem fiecare; ori ceea ce sintem fiecare, este foarte diferit de tot ceea ce mai exista in jurul nostru; fiind fiinte unice, sintem fiinte cu perceptii unice a ceea ce sintem si a tot ceea ce ne inconjoara; deci si disfunctiile sint unice, si deci totul se transforma intr-un proces de INTELEGERE a ceea ce sintem fiecare in parte si INTELEGERE a ceea ce este totul si toti in jur; deci invatatura ar fi, O INVATATURA DE INTELEGERE… SA INVATAM SA INTELEGEM… porces care are o compozitie complexa si anume: RABDARE CARE SA SE RASFRINGA IN ANALIZA OBIECTULUI DE STUDIU… interior si exterior…dupa mine nu exista SUFERINTA SI DURERE(in afara de durerea fizica, caci fizicul este supus procesului de uzura si de degenerare, de imbatrinire); dependinta – de oricare ar fi ea – se incearca a fi o compensare si o reparare a disfunctiei; dar nu si INTELEGERE A PROBLEMEI; problematica ramine in obscuritate, in umbra si in secret, in afara realitatii percepute; omul fara educatia intelegerii nu poate intelege ce ii este suferinta si durerea ca sa si le poata elimna prin el insusi, prin intelegerea acesteia si eliminarea prin adoptarea unor atitudini, gesturi si un fiind si o vedenire care sa il echilibreze si il armonizeze; ceea ce stiu este ca nu trebuie sa devnia frustrare, nu trebuie sa devina o inlocuire – dependenta – ci o educatie de bine, de iubire de sine, si de mediul inconjurator in limitele minime si maxime ale existentei; totul tine de neurochirurgie si de buna intelegere a sistemului nervos cu comenzile si cu functionarea neuronilor… tinind cont ca fiinta umana are un centru extraordinar – CREIERUL – prin care comanda totul atit corpului sau – templul divin, GRAALUL SACRU UMAN – cit si prin corpul sãu, mini mediului si maxi mediului existential… dependenta este un lucru bun daca construieste fiinta umana, si destructor, daca nu este inteleasa si este transformata in viciu si in distrugerea atit a corpului cit si a partii sale subtile, si tot in aceeasi masura mediul; de la suferinta si de la durereile neintelese, pleaca raul si rautatea in fiinta umana; suferinta si durerea fizice si subtile sint cele ce duc la rau si la exersarea lui ;

    imi place subiectul; tot o chestie de EDUCATIE ! LUMINA !

    Like

    • Ok… imi pare rau ca raspund greu la comentarii, dar in ultimul timp sunt foarte solicitat la locul de munca si nu stiu unde sa ma impart mai intai…

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.