Proiectul Venus: O Lume, nici o guvernare. Ar funcţiona?

 

Jacque Fresco

Proiectant de arhitectură şi futurist, Jacque Fresco este considerat o sursă de inspirație de mulți pentru ideile sale inovatoare și planul său pentru o societate durabilă pe planetă. Este cunoscut ca Proiectul Venus. În timp ce unele dintre ideile sale sunt considerate radicale și exagerate, ajungem acum la un punct în tehnologie pentru o reevaluare.

Proiectul Venus propune o viziune alternativă a ceea ce viitorul poate fi, dacă vom aplica ceea ce stim deja, în scopul de a obține o nouă civilizație durabilă in toata lumea. Acesta solicită un reproiectare directă a culturii noastre, în care deficiențele străvechi de război, sărăcie, foamete, datorii și suferințe umane inutile sunt văzute nu numai ca evitabile, dar este total inacceptabile. Orice altceva mai puțin va duce la o continuare a acelorași probleme inerente în lumea de astăzi. Astăzi mulți oameni cred ceea ce este necesar este un sentiment mai mare de standarde etice și adoptarea de legi internaționale pentru a asigura o societate globală durabilă.

 

venusproject-e1427687469195

 

Ideea lui Fresco pledează pentru o societate care se bazeaza pe sociocooperare, și utilizează știința și progresul tehnologiei în moduri curate și eficiente. El numește acest sistem o economie bazată pe resurse”, și ar implica reconstruirea întregii infrastructuri planetare. Planeta ar trebui să lucreze împreună ca unul, eliminând frontierele false care separă continente și țări și privesc la planeta noastră ca un sistem deschis de autostrăzi de tranzacționare.”

Deoarece sistemul nostru actual este bazat pe consumism de masă, care promovează neglijarea mediului, noi nu trăim într-o societate durabilă, și este doar o chestiune de timp înainte de a ne goli planeta de resursele sale. Fresco sugerează că răspunsul este de a automatiza cât mai mult posibil în cea mai scurtă perioadă de timp. Făcând acest lucru, putem folosi tehnologia pentru a produce și distribui resurse pentru întreaga lume într-un mod curat și eficient. În acest fel, tehnologia poate lucra pentru toată lumea.

 

the-venus-project

 

Două preocupări comune la acest punct sunt ca ar exista suficiente resurse pentru toată lumea, și oricum automatizarea in masă va avea un efect negativ pe piața muncii. Primul lucru de luat în considerare este faptul că Proiectul Venus va termina necesitatea unui sistem monetar, având un altfel de efect pe piața muncii, iar dacă putem ajunge la un punct în care nivelul de producție este suficient de mare (unde Fresco releva ca este mai mult decât posibil), deficitul nu va mai exista. Teoria este că, cu cele mai multe locuri de muncă automatizate și resurse din abundență, o persoana obisnuita va trebui să lucreze doar câteva ore pe zi, și ar avea eventual tot ce ar putea fi nevoie. Fresco, de asemenea, sugereaza faptul ca calculatoarele pot fi folosite pentru beneficiul omenirii prin utilizarea unei rețele de informații la nivel mondial pentru a supraveghea lucruri, cum ar fi producția și distribuția de bunuri, și pentru a asigura că nu vor exista deficite sau depășiri de resurse. “Deciziile fiind facute in aceasta societate inovatoare s-ar baza pe nevoile oamenilor și conservarea planetei, nu interesele corporatiste.” Societatea noastră corporativă foloseste sistemul monetar să sublinieze nevoia de resurse vaste care nu sunt pentru a fi utilizate, acesta promovează deșeurilor.

 

the-venus-project-motion-picture-update-1

 

Fresco are numeroase idei pentru acest nou sistem, toate fiind prezentate în documentarul oferit din partea de jos a acestei pagini. De la energie curată, regenerabilă, la mijloacele de transport, se pare că Fresco s-a gândit la aproape toate.

 

thevenusproject-e1427687687954

 

Sistemul de gandire al lui Fresco ar elimina, de asemenea, necesitatea unui guvern. Cum ar fi ca “nici unul dintre sistemele economice din lume ca socialismul, comunismul, fascismul, sau capitalismul nu au eliminat problemele elitismului, naționalismului, rasismului, și mai presus de toate, deficitul.” Aceste sisteme guvernamentale sunt centrate în principal pe disparitate (inegalitate – n.t.) economică.

Atunci când banii sunt folositi pentru a reglementa și distribui resurse pentru profit, oamenii și națiunile lucreaza numai in interes propriu. Ei vor căuta un avantaj cu orice preț. Ei fac acest lucru prin menținerea un avantaj competitiv, fie prin intervenție militară. Războiul reprezintă eșecul suprem al națiunilor pentru rezolvarea diferențelor. Din punct de vedere strict pragmatic, este cea mai mare risipa de vieți și de resurse, conceputa vreodată.

Fresco crede că oamenii sunt buni la inimă și că idealurile negative sunt predate. Are convingerea că, atunci când oamenii au acces la tot ce au nevoie, de la necesitățile cerute pentru a supraviețui, pana la lucrurile care ne fac placere, nevoia de lăcomie și corupție se evaporă. Nu e nevoie de un organism de conducere sau militar într-o lume în care este disponibil accesul tuturor la resurse. Nu este nevoie de poliție unde lăcomia, disperarea, și în cele din urmă criminalitatea nu sunt prezente.

 

xcities11_jpg_pagespeed_ic_q8B5moSVVb-e1427688047136

 

 

 

 

 

 

 

În lumea pe care Fresco o sugerează, tehnologia poate fi folosită pentru avansul omenirii într-un mod pozitiv. Mai degrabă decât folosind știința pentru a avansa tehnologia noastra cu armament, ne putem concentra pe adevăratele necesități, cum ar fi domeniul medical. Fresco consideră că, odată cu îngrijirea medicală la dispoziția tuturor, precum și progresele tehnologice, aceste condiții și tulburări care cauzeaza reactii violente in oameni, pot fi detectate și tratate de la o vârstă fragedă, fără a fi nevoie de un sistem penitenciar.

Acest lucru nu are nimic de-a face cu cei care doresc să formeze o ordine mondială formata dintr-o elită cu ei înșiși și corporații mari care sa controleze, și restul lumii subordonat ei. Dimpotrivă, o economie bazată globala bazata pe resurse permite tuturor oamenilor să ajungă la cel mai inalt potential al lor, unde pot prospera si se pot dezvolta intr-o societate care funcționează în interesul lor. O societate care protejează și păstrează mediul,  care înțelege ca suntem o parte a naturii, nu separati de aceasta.

 

 

Controversă

Au existat câteva argumente împotriva proiectului Venus, unele chiar susținând că Scientologia, Hitler, Mao și Stalin pălesc în comparație. Aceasta pare a fi în principal datorită faptului că nu ar mai fi nevoie de valută, poliție, penitenciare, sau un guvern, in viziunea lui Fresco.

Unii au comentat că un sistem precum cel promovat de Fresco sugerează ca ar elimina concurența și fără concurență oamenii si-ar pierde creativitatea și imaginația. Ar trebui remarcat faptul că dorința de concurs nu este o trăsătură umană, ci mai degrabă o trăsătură culturală, și nu a existat nici o legătură directă între concurență și abilitatea de a creea sau imagina:

Integrarea culturala în Statele Unite subliniază asertivitatea și individualitatea, atât de multi occidentali sunt competitivi și ezită să dea altora. În multe societăți comunale, oamenii au perspective mai individualiste și sunt mai puțin probabil să se concentreze pe câștigarea conflictelor (Ting-Toomey, 1991; Van Yperen & Buunk, 1991). În mod similar, în Japonia și în multe alte culturi asiatice, dezacordul deschis este condamnat ferm (Gangwish, 1999). Mare efort se face pentru a evita câștigul la costul de a provoca o altă persoană să-și piardă fața. În sporturile japoneze, idealul nu este pentru ca o echipa sa câștige, dar pentru ca o egalitate să apară, astfel că nici echipa nu pierde. Când e dat sa fie un câștigător, sportivii japonezi trebuie să încerce să câștige doar o marjă subțire, astfel încât echipa care pierde nu e umilita (“Jocuri americane, reguli japoneze,” citate in Ferrante, 2006). (Wood, 2013).

 

the-venus-project2-e1427688216140

 

Cel mai comun argument, însă, este faptul că Proiectul Venus este o altă formă de comunism sau socialism, deși pare a fi dificil pentru sceptici să facă o conexiune solidă. De exemplu, într-un studiu critic s-a constatat că Proiectul Venus se opune marcii leninist bolșevică a comunismului, și respinge deschis abordarea lui George Sorel a “revoltei de sânge în curs de desfășurare și a violenței”, prin urmare, ceea ce înseamnă că Proiectul Venus nu este o formă de comunism revoluționar . O conexiune a fost imediat după aceea făcută la socialism, deși sistemul lui Fresco respinge poliția, penitenciarele și armata.

Într-un citat din lucrarea lui Ludwig von Mises din 1947,  intitulată Planned Chaos (Haosul Planificat):

“Statul se va “ofili de departe “. În socialismul viitorului nu vor fi nici judecători nici polițiști, nici închisori și nici spânzurători. “

Criticul afirmă, de asemenea, ca acest lucru nu dovedește concludent că Proiectul Venus este socialist.

Există și alte comparații similare stabilite între Proiectul Venus și comunism, precum și socialism, însă aceste detalii par minore în comparație cu diferențele majore. Când au fost întrebati direct cum sistemul lui Jacque Fresco se compară cu comunismul, cei de la Proiectul Venus au răspuns:

Comunismul nu este similar cu o economie bazată pe resurse sau Proiectul Venus este un concept eronat. Comunismul are bani, banci, armate, poliție, penitenciare, personalitati carismatice, stratificare socială, și este administrat de către liderii numiți. Scopul Proiectului Venus este de a depăși nevoia de utilizare a banilor. Poliția, penitenciarele și armata nu ar mai fi necesare atunci când sunt disponibile bunuri, servicii, sănătate și educație pentru toți oamenii.

Într-un raport din Colectiv-Evolution:

Unii susțin că planurile lui Jacque Fresco sunt ale unui idealist nebun, și că lumea noastră este prea departe de o astfel de utopie. Cu toate acestea, dacă stăm un moment pentru a observa starea noastră actuală, este ușor să vedem că oamenii nu sunt mulțumiți de modul în care lumea este în prezent administrata. Țări din întreaga lume asteapta de la guvernele lor speranța de a reconstrui un viitor care sa prevada standarde egale și armonioase  de viață pentru toți. Suntem conștienți că avem nevoie pentru a crea ceva nou, și, probabil, planurile lui Jacque Fresco dețin cheia noua pe care Pământul o asteapta de-a lungul timpului.

Documentarul Paradise or Oblivion

 

Sursa articolului: http://anonhq.com/venus-project-one-world-no-government-work/

Advertisements

6 thoughts on “Proiectul Venus: O Lume, nici o guvernare. Ar funcţiona?

 1. eu cred ca: SINTEM DEJA PE DRUMUL ACESTA AL LUI JACQUE FRESCO/ numai ca am inceput cu armata; nu mai avem armata poporului;
  CEAUSESCU incepuse cu proprietatea privata…CINE LA IMPIEDICAT PE CEAUSESCU SA MEARGA MAI DEPARTE a vazut sigur un pericol in ceea ce facea el, si si a imaginat ca ”maniera lui de a face modificarile”’ era brutala; caci frustra oamenii de multe; dar facea mina in mina cu clasa muncitoare; pe cita vreme astazi este luat un alt drum; CARE??? acela al fiintei libere; numai ca stau si ma uit si eu in jurul meu, daca intreadevar libertate este cuvintul adecuat al situatiei noastre, a societatii noastre de astazi; LIBERTATE ESTE CUVINT GREU DE CONSECINTE INDIVIDUALE SI COMUNE. NU EXISTA LIBERTATE ATITA TIMP CIT NU EXISTA PARAMETRII DE OCROTIRE A FIINTEI UMANE PRIN RESPECTUL TUTUROR PENTRU TOTI SI TOTUL DIN JUR SI TOATE CELE CONSTRUITE DEJA…. eu nu vad o imbunatatire a caii de a brutaliza religia; religia nu are decit sa mearga inainte si sa precizeze SURSA? VECHIUL SI NOUL… VIZIUNI CALITATIVE IMPORTANTE SI NECESARE… de acolo din religie a iesit filozofia si morala si toti vectorii respectului si ai eternitatii… vietii si existentei in contextul adecuat de azi… sintem pierduti daca acesti parametrii nu sint resepctati si mai ales nu sint adusi in educatie generatiilor viitoare… AVEM NEVOIE DE O EDUCATIE DE LUMINA… nu ca cea ce a strabatut citeva secole de la revolutia franceza, ci ACEA LUMINA ADEVARATA CE TINE DE ABISURILE FIINTEI UMANE CA ACEASTA IN CONTEXTUL CE CREEM SA SE GASEASCA IN ECHILIBRU ARMONIE CU SINE SI CU MEDIUL AMBIANT SI MAI ALES SA FIE CREATIV SI CONSTURCTIV…
  ori avem cale lunga… dar drumul este deschis… iar daca drumul nostru al tuturor ar fi prezentat deschis si ar putea aduna in jurul sau oamenii pentru un proiect comun atunci VOM FI CU ADEVARAT NU NUMAI O UMANITATE DAR SI MINUNATA… viata ar fi ghidul nostru…. comuna si in respect… si am pupa in bot leul junglei, care ne ar aduce flori la masa… si ne ar privi cu iubire… LUMINA ADEVAR IUBIRE CONSTIINTA… !

  Like

 2. am uitat sa spun ca si calea LIBERTATII INDIVIDUALE are brutalitatile ei… si orice alta cale are brutalitatile sale, caci orice cale are si contestatari sai…
  experienta a inceput de la 1913 cind lumea a fost impartita intre ROTSCHILD SI ROKEFFELLER… istoria despre asta ne vorbeste… ciudat este insa ca NU ESTE SPUS TARE CA SA AUZIM TOTI CE PROPUN MARII NOSTRII AUTORI DE MODIFICARI SOCIETALE AI LUMII… si nici nu isi dau seama ca reu fac omenirii aceasta secret absurd… caci in fond toti vor fi creatorii vietii lor insisi si daca omenirea ar sti ca ii este pusa la dispozitie unealta liberatii dar prin iubire manifesta si manifestata fata de tot ce este in jur … eu nu cred ci sint sigura ca ar lua in serios misiunea si ar muncii pe rupte… la epuizare numai sa reuseasca… UNUL MAI BINE MAI FRUMOS SI MAI MULT CA ALTUL…LUMINA PACE ADEVAR DREPTATE SI MAI ALES IUBIRE SI CONSTIINTA… !

  Like

 3. in ultima fotografie, parca ar fi o copie usor modificata a PARAMONTULUI, sau a EUROPEI … sau a altceva ce este … CINEMA… cu cladirea VENUS insoleita de pasari… ca niste stele ce inconjoara si corupe sau pazeste… sau controleaza…
  si eu sint pentr control dar controlul straturilor societale unde este coruptia abundenta … care face ca poporul sa fie deconectat de elitele sale… sau elitele de poporul lor…

  Like

 4. Linaura5, la cat ai comentat pe blogul meu ai putea scrie un intreg articol 🙂 daca vrei te fac co-autor 🙂
  Interesant feedback-ul tau

  Like

 5. HEI Liber cugetatorule, nu am vazut pina acum propunerea dumitale de coautorat…
  nu cred ca mi ar displace…
  dar ar trebuii sa ne cunoastem ca sa stiu cu cine ma asociez…
  doar daca mai este valabila ideea dumitale; caci vad ca propunerea este de aproape un an in urma…
  eu scriu foarte mult si ma orientez – nu intotdeauna, dar cind citesc, si urmaresc aici pe internet anumite subiecte – dupa subiectele ce sint expuse… este – daca vreti – maniera mea de a ramine in echilibru logic al ideilor si pentru mine si pentru cei din jur; nu mi ar place sa fiu blocata in ceea ce eu am invatat in viata – caci este mult prea putin; sint deschisa la multe subiecte si vechi si noi; doar ca nu as dori ca omenirea sa o ia razna numai pentru ca unul are o fantezie excesiva…
  si mai mult chiar: imi place fantezia excesiva, doar ca trebuie respecatata limita in cunoasterea umana de catre o majoritate a umanitatii… trebuie respectata fiinta umana si ca individ si ca grup…
  multumesc oricum pentru propunere si inc azul cind este inca valabil si cind nu mai este valabil; ma onoreaza propunerea dumitale stimate MARIUS…
  calda cordialitate
  lina aura catalina buzea zarnescu

  Like

  • Imi cer mii de scuze ca va raspund foarte tarziu, dar inca sunt ”bombardat” cu tot felul de probleme personale si nu mai am timp (de multe ori nici chef) sa mai scriu ceva aici, mai ales sa public vreun articol, avand in vedere ca blogul meu s-a ”dereglat” foarte mult cu ceva timp in urma. A picat vechiul serviciu de hosting definitiv, fara sa apuc sa fac vreo copie de siguranta, si am pierdut si mare parte din imagini, iar aspectul actual lasa de dorit fara sa pot repara suficient…asta e. De asta am si facut o pauza foarte mare aici. Nu am mai gasit alt serviciu care sa ma satisfaca decat cel de aici pe wordpress.com si am fost nevoit sa redirectez orice acces de pe domeniul ”libercugetatorul.info” pe acesta. Am revenit putin aici fiindca nici pe facebook nu mai intru demult (din motive mai personale). Daca mai doriti sa tinem legatura, imi puteti scrie pe email. Sper sa ne mai auzim, stimata doamna/d-ra…

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s