George Carlin și cele 10 porunci (the ten commandments)

Cele 10 porunci”Prieteni, iata ceva cu care am o problemă: cele 10 Porunci. Iata dilema mea: De ce sunt 10? Nu avem nevoie de atât de multe. Cred că lista de porunci a fost umflată în mod voit și artificial pentru a ajunge la 10. Este în mod clar o listă plină de cuvinte goale.
Iată cum s-a întâmplat: Acum 5000 de ani, un grup de escroci religioși și politici s-au adunat pentru a stabili metode de a controla oamenii și de a-i face ascultători. Știau că oamenii sunt în principiu, proști și vor crede orice li se va spune, așa că acest grup au anunțat că Dumnezeu, Dumnezeu însuși, le-a dat o listă de 10 porunci pe care a dorit ca toată lumea să le urmeze. Au susținut că totul s-a întâmplat pe un vârf de munte, când nu era nimeni în apropiere.Dar să vă întreb ceva: Când toți aceștia stăteau în cortul lor, inventând toată această poveste, de ce au ales 10? De ce 10? De ce nu 9 sau 11? Vă spun eu de ce. Pentru că 10 sună oficial. 10 sună important. Știau că dacă încercau 11, oamenii nu i-ar fi luat în serios. Oamenii ar fi spus, ”Ce, glumești? Cele 11 Porunci? Pleacă naibii de aici!”
Dar 10! 10 sună important. 10 este baza sistemului zecimal; este o decadă. Este un număr satisfăcător din punct de vedere psihologic: top 10, 10 cei mai căutați, 10 cei mai bine îmbrăcați. Prin urmare, faptul că au stabilit 10 porunci a fost o decizie de marketing. Și este evident că este o listă de rahat. În realitate, este un document politic, umflat artificial pentru a vinde mai bine!
Am să vă arăt modul în puteți reduce numărul de porunci și să creați o listă care este mai logică și realistă. Vom începe cu primele 3 și am să folosesc versiunea romano-catolică, pentru că acelea mi-au fost împinse pe gât când am fost mic.
EU SUNT DOMNUL DUMNEZEUL TĂU SĂ NU AI ALȚI DUMNEZEI ÎN AFARĂ DE MINE, SĂ NU-ȚI FACI CHIP CIOPLIT CA SĂ TE ÎNCHINI LUI.
SĂ NU IEI NUMELE DOMNULUI DUMNEZEULUI TĂU ÎN ZADAR.
ADU-ȚI AMINTE SĂ SFINȚEȘTI ZIUA DOMNULUI.
Ok, încă de la început, primele 3 porunci sunt un rahat pur. ”Ziua Domnului”, ”Numele Domnului”, ”alți dumnezei”…. Limbaj înfricoșător! Limbaj înfricoșător menit să sperie și să controleze oamenii primitivi. În nici un fel aceste abureli superstițioase nu se mai aplică vieților oamenilor inteligenți și civilizați din secolul XXI. Asadar, scapi de primele 3 porunci și ai rămas cu 7.
CINSTEȘTE PE TATĂL TĂU ȘI PE MAMA TA, CA SĂ-ȚI FIE BINE ȘI SĂ TRĂIEȘTI MULT PE PĂMÂNT.
Această poruncă este despre ascultare și respect față de autoritate; cu alte cuvinte este un mod de a controla oamenii. Adevărul este că ascultarea și respectul nu trebuie oferite în mod automat. Trebuie câștigate. Trebuie să se bazeze pe performanța părinților (sau a persoanei ce reprezintă autoritatea). Unii părinți merită respectul. Cei mai mulți nu-l merită. Punct. Am ajuns la 6.
Acum, în interesul logicii, o chestiune cu care religia se luptă, o să sar puțin prin listă:
SĂ NU FURI.
SĂ NU MĂRTURISEȘTI STRÂMB ÎMPOTRIVA APROAPELUI TĂU.
Furtul și minciuna. De fapt, dacă te gândești, aceste două porunci acoperă același tip de comportament: lipsa de onestitate. Furtul și Minciuna. Prin urmare, nu avem nevoie de două porunci. În schimb, le vom combina și le vom numi ”Să nu fii necinstit”. Dintr-o dată am ajuns la 5.
Și dacă tot combinăm porunci, mai am două care merg bine împreună:
SĂ NU FACI FAPTE NECURATE (SĂ NU SĂVÂRȘEȘTI ADULTER).
SĂ NU POFTEȘTI FEMEIA APROAPELUI TĂU.
Din nou, acestea două interzic același tip de comportament: în acest caz, infidelitatea maritală. Diferența dintre ele este că poftitul are loc în minte. Și nu cred că ar trebui să interzici fanteziile cu nevasta altuia, altfel la ce să se gândească un bărbat atunci când isi freaca morcovul?
Dar fidelitatea maritală este o idee bună, deci propun să o păstrăm și să numim această poruncă ”Să nu fii infidel”. Dintr-o dată am ajuns la 4.
Dar dacă te gândești mai mult… infidelitatea și onestitatea fac parte din aceeași valoare. Prin urmare, am putea să combinăm porunca despre onestitate cu cele două porunci despre fidelitate și folosind un limbaj pozitiv în loc de negativ, să numim toate acestea ”Să fii întotdeauna onest și fidel”. Acum am ajuns la 3.
SĂ NU POFTEȘTI CASA APROAPELUI TĂU ȘI NICI UN LUCRU CE ESTE AL LUI.
Aceasta este doar stupidă. A-ți dori bunurile vecinilor este ceea ce mentine economia pe roate. Daca vecina ta își ia un vibrator care cântă ”O, veniți toți credincioșii!”, vrei și tu unul. Pofta creează slujbe. Lăsați-o în pace.
Scapi de poftire și ai ajuns la 2: cea mare, combinând fidelitatea și onestitatea și cealaltă pe care nu am menționat-o încă:
SĂ NU UCIZI.
Omorul. A cincea poruncă. Dar, dacă te gândești puțin, realizezi că religia nu a avut niciodată o problemă cu omorul. Nu cu adevărat. Mai mulți oameni au fost uciși în numele Domnului decât pentru orice alt motiv.
Pentru a menționa doar câteva exemple, nu trebuie decât să te gândești la istoria Irlandei, la Orientul Mijlociu, la Cruciade, la Inchiziție, la problema avorturilor și da, la atacul World Trade Center, pentru a descoperi cât de serios iau oamenii religioși porunca ”Să Nu Ucizi”. Aparent, pentru cei religioși, pentru cei cu adevărat devotați, omorul este o chestiune negociabilă. Depinde de cine omoară și cine este omorât.
Prin urmare, având toate acestea în minte, vă ofer varianta mea revizuită a celor 10 Porunci:
Prima:
SĂ FI ÎNTOTDEAUNA ONEST ȘI FIDEL, ÎN SPECIAL FURNIZORULUI DE SEX.

Și a doua:
SĂ ÎNCERCI, PE CÂT POSIBIL, SĂ NU UCIZI PE NIMENI, CU EXCEPȚIA CAZULUI CÂND SE ROAGĂ LA UN RĂZBUNĂTOR INVIZIBIL DIFERIT FAȚĂ DE CEL LA CARE TE ROGI TU.
Doar de două ai nevoie. Moise le-ar fi putut purta în buzunar atunci când a coborât de pe munte. Și dacă am avea o astfel de listă, nu m-ar deranja ca acel minunat judecător din Alabama să o afișeze confortabil în holul tribunalului. Cu condiția să includă o poruncă adițională:
SĂ-ȚI PĂSTREZI RELIGIA PENTRU TINE!!!”
Advertisements

One thought on “George Carlin și cele 10 porunci (the ten commandments)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.