Există o voce care nu folosește cuvinte. Ascultă!

Relatii rupte

Aţi remarcat cât de uşor pot deveni două persoane care se iubeau, duşmani cu vederi ireconciliabile? Aţi trecut prin aşa ceva? Aţi băgat de seamă cum, din intimitatea în care îşi mărturiseau cele mai febrile secrete pe un ton şoptit, ajung să nu îşi mai vorbească deloc şi ba chiar să evite să se mai vadă vreodată în viaţa lor?

Nu găsiţi halucinant fenomenul prin care îndrăgostiţii de odinioară devin doi străini, mai înstrăinaţi unul de altul decât un chinez şi un boşiman? Nu e frapant cum intensitatea emoţională de odinioară, care le vâra un quintal de fluturi în stomac, împiedicându-i să se exprime coerent, îşi schimbă ulterior sensul, umplându-le capilarele cu ură şi indiferenţă?

Un prieten foarte bun mi-a expus o teorie interesantă. El considera că, într-o relaţie, fiecare partener vine cu propriul bagaj emoţional, unde se găsesc, adunate de-a valma, slăbiciuni, prejudecăţi, frici, angoase, idiosincrasii şi obsesii (generate de educaţie, mediul familial şi societate) şi că, înăuntrul acestui melanj complicat de trăsături şi fobii mai mult sau mai puţin vizibile, mai mult sau mai puţin ascunse, îşi sculptează fizionomia Eul exterior, cel pe care fiecare din cei doi îl cunoaşte la început.
Eul exterior, cu care defilezi în societate, e versiunea demo a oricărei fiinţe umane. E pliantul cu care toţi încercăm, glisând între formule complicate de atracţie, să-l ademenim pe celălalt să se îmbarce cu noi în croaziera vieţii sale.

Desigur că acel Eu aranjat şi apretat eşti tu, numai că e un Eu mult cosmetizat. În mod ciudat, deşi se doreşte a fi cea mai bună versiune personală (cam cum ne prezentăm în pozele de profil de pe facebook), este, totodată, şi cea mai superficială şi neautentică variantă a noastră, pentru că fiecare pozează, prin acel Eu, în persoana cu care tânjeşte în secret să se identifice. În relaţiile cu ceilalţi, în special cu sexul opus, acest Eu se manifestă fanfaron, cinic, arogant, superior, inabordabil, zeflemitor, apelează la un şir inepuizabil de trucuri menite a sublinia preţiozitatea şi inexpugnabilitatea lui, dar toate acestea nu sunt altceva decât scuturi de protecţie împotriva lumii exterioare.

Într-o relaţie, paravanele nu mai sunt necesare. Teoretic. Dificultatea este că, dacă renunţi la ele, rămâne la vedere scheletul din dulap, pachetul complet de spaime, îndoieli, frământări şi obsesii care, până atunci, fusese ascuns. În luna de miere a relaţiei, nimeni nu le sesizează prezenţa, dar luna de miere, câteodată, ţine doar cât prima noapte de dragoste.

Prietenul meu era convins că fiecare relaţie conţine o componentă de vindecare şi că o relaţie se consolidează şi are şanse reale de supravieţuire numai dacă această etapă e una de succes. În cazul de faţă, succesul e validat în clipa în care fiecare partener restituia fiinţei celuilalt adevărata însemnătate. Practic, când fiecare dintre cei implicaţi, în loc a-şi centra atenţia pe elementele negative prezente în fiecare din noi şi a le cerceta critic, cu ochiul unuia care ar dori să le vadă dispărând cât mai repede, ar căuta mai degrabă să încerce a le înţelege şi, prin aceasta, apelând la o rezervă considerabilă de răbdare, să facă eforturi susţinute de a intra, cu pagube minime, în lumea fricilor celui care, la rându-i, a intrat în lumea sa.

De aceea, opina el, un factor de bază este comunicarea. Comunicarea, însă, cu toată bunăvoinţa părţilor, nu e lucru uşor şi, de multe ori, e prost înţeleasă. Ea nu înseamnă să-i trânteşti celuilalt, verde în faţă, cum eşti tu, cum vezi lucrurile funcţionând într-o relaţie şi cum altfel nu se poate, căci aşa ai fost educat(ă), tertium non datur. Comunicarea face apel la tact şi cultivă o sensibilitate sporită faţă de nevoile celuilalt, fără ca vreunul să-şi limiteze considerabil propria sferă de preocupări. Compromisul e tocmai rezultanta ce urmează acestei constrângeri benevol asumate în beneficiul comun al amândurora.

 

Relatii rupte

 

O relaţie, zicea, nu înseamnă ca unul să se sacrifice pentru fericirea celuilalt, ea se bazează în special pe dorinţa de cunoaştere a celuilalt şi, implicit, de ajutorare a lui. Transformând partenerul în propria oglindă în care să te reflecţi, ajungi să afli lucruri inedite inclusiv despre tine şi, cu cât te reflecţi mai adânc, cu atât vei înţelege mai mult şi, prin urmare, vei iubi mai profund.

Dar, cel mai important, mi-a spus, comunicarea între parteneri nu se rezumă doar la a vorbi, ea presupune, îndeosebi, abilitatea de a auzi ceea ce nu poate fi transmis prin cuvinte. Înseamnă să auzi plânsetul când chipul e impasibil, să distingi sunetul durerii când buzele zâmbesc, să recunoşti strigătul de ajutor când ţi se repetă că totul e în ordine şi să răspunzi chemării când în jurul tău e linişte.

Când această voce e captată în centrii nervoşi şi absorbită febril de conştiinţa încordată la maxim, mobilizată ca să prevină dezastrul, paravanele ce scuteau de spectacolul izbitor al fiinţei nude a celuilalt  – acel conglomerat inextricabil de spaime, tăceri, eşecuri şi abandonuri – le poţi da tu însuţi la o parte, iar când primeşti şocul realităţii, cu avantajele şi dezavantajele lui, ştii bine ce ai de făcut: îţi iei de mână partenerul şi-i zici: să trecem la treabă, că nici eu nu-s mai breaz!

Acesta este sensul vindecării celuilalt prin tine (şi reciproc), de aici izvorăşte sentimentul statorniciei, din luciditatea încordată a sinelui de a admite imperfecţiunea fiinţei umane şi disponibilitatea de a transforma fobiile trecutului, care brăzdează caracterul, gândirea şi comportamentul partenerului, într-o experienţă imună la durere, atâta timp cât te ştie alături.

În felul acesta, tu vei fi mai puţin în fiecare zi, dar  amândoi veţi fi, cu fiecare zi, mai mult decât aţi fost înainte.

Ce trebuie neapărat înţeles, mi-a spus prietenul, e că viaţa în cuplu se bazează nu pe sacrificiu, ci pe eforturi reciproce, iar renunţarea, într-un moment de deziluzie, poate compromite nu doar toate eforturile de până atunci, dar, cine o face, trebuie să ia în calcul că poate va fi pentru totdeauna şi nu va exista cale de întoarcere.

Asta nu e neapărat un lucru rău. Nu toate relaţiile sunt funcţionale, mulţi parteneri nu sunt dispuşi să îşi asume partea de vină ce le revine (eşecul nici unei relaţii nu e niciodată responsabilitatea unuia singur) şi nu toţi au capacitatea de a se extrage din ei înşişi şi a se proiecta în sufletul celuilalt. Sunt parteneri care au înţelegere doar pentru slăbiciunile şi fobiile personale şi le minimalizează sau ignoră pe ale celuilalt, iar inaugurarea perioadei de tranziţie în viaţa de cuplu, adică a componentei de vindecare, nu se realizează într-o singură direcţie şi cu eforturi preponderent unilaterale.

Totuşi, să ceri cel mai mult de la tine nu e deloc rău şi să nu te preocupe reciprocitatea, adică ceea ce dai să fie egal cu ceea ce primeşti, ar trebui să fie o chestiune de principiu. Prin urmare, fii sincer(ă), ai curajul să îţi recunoşti limitele şi imperfecţiunile, ajută şi lasă-te ajutat(ă) ! Nu în ultimul rând, ascultă, încearcă să înţelegi şi nu judeca! Nu formula sentinţe, gândeşte înainte să deschizi gura şi, când ţi se oferă o explicaţie, nu te burzului ca un popă de ţară ce aplică preceptele religioase fără să caute a pricepe circumstanţele ce au contribuit la încălcarea lor!

Dacă, cu toate astea, vocea fără cuvinte pe care încerci să o asculţi cântă pe alte frecvenţe decât cele pe care le prinzi, e timpul să pricepi, în fine, că vocea din creierul tău e singura ce merită ascultată şi că ar fi cazul să o iei din loc, aşa cum îţi recomandă.

P.S.

Realităţile explorate prin intermediul teoriilor sunt întotdeauna victorioase pe hârtie, reţetele din cărţi sunt fără cusur şi oamenii, cu cât sunt mai naivi, cu atât sunt mai dispuşi să le înfulece fără a le digera conţinutul, sperând în minuni peste noapte.

Aşa că ceea ce am scris aici trebuie citit cu reţinere, ca o simplă lectură şi nimic mai mult.

Sursa articolului original: http://www.catchy.ro/exista-o-voce-care-nu-foloseste-cuvinte/77113

9 thoughts on “Există o voce care nu folosește cuvinte. Ascultă!

  1. imi place acest material, doar ca sunt multe de completat; si anume, unul dintre elementele componente ar fi notiunile pe care ne bazam viata; CUVINTELE. ””’ADEVAR VA SPUN, ADEVAR VA SPUN VOUA”” ca ””CUVINTUL DUMNEZEU ESTE”” si mai ales INTELEGEREA LUI PROFUNDA SI IN INTREGIME… eu as face la scoala ORA DE CUVINTE… nu este suficienta ora de limba romana… este necesara O EDUCATIE A CUVINTELOR PRIN CARE COPII SA SIMTA PUTEREA CUVINTULUI… si deci aici in cazul nostru bine precis problema este ca CUVINTUL IUBIRE ESTE FOLOSIT SI MAI ALES TRAIT ERONAT… avem multi ce ne invata multe despre iubire, doar ca – eu ii iert, pentru ”’nu stiu ce fac”’ – doar ca aceasta inconstienta a trairii vietii vine din adincurile noastre, care se neglijeaza pe ele insele… noi ne neglijam pe noi, sufletele, inima simtitoare si bunatatea de care ar trebuii sa fie impodobita FRATERNITATEA INTRE OAMENI…
    cei ce ne predica iubirea ar trebuii sa fie atenti cu ei insisi… chiar si explicatiile sunt citeodata IN NEPEDAGOGIA IUBIRII…
    pacat de noi toti, si mai ales de copii nostrii…
    avem momente in viata cind totul vine peste noi ca un tavalug… si ne zdrobesc lucruri grele, si ne taie respiratia si ne smulg cuvinte din gura ce sunt si mai grelle decit un buldozer… cindva am iubit un barbat … si m-a inselat iar eu am strigat la el ca este o curva… eu care il iubisem… peste ani a venit la mine, si eu i am spus ca m-a inselat si ca nu vreau sa il mai vad in viata, decit cind voi fi moarta, sa vina cu o floare… mi a raspuns ca cuvintele dor… dar oare cuvintul nu este intermediarul dintre gind si fapta… ??? nu cuvintul este cel care manifesta si materilizeaza fapta si gindul… ???
    pai si atunci cind fapta ta este reprobabila, cum astepti un cuvint bun, in schimbul faptei tale ??? nici conform legii nu este probabila, deci este reprobabila….
    NU AVEM VOIE SA NU INVATAM CA CUVINTUL ESTE SFINT SI ARE PUTERE DE A DA FERICIRE sau SUFERINTA OMULUI…
    merci pentru acest material ce pentru mine este extrem de important…
    nici eu nu inteleg cum oamenii pot deveni – prin fapta, cuvint si gind – conflictuali… si si eu sunt…
    DAR eu nu mai suport ticalosii… !
    sa îi omor nu am voie, sa le vorbesc urit nu am voie… atunci ce trebuie facut???
    trebuie gasit echilibrul pentru a îi suporta si eventual ocoli… FILTRUL OLFACTIV DE COPOI… mirosit de la distanta si departarea fara nici o ezitare…!
    la buna vedere in LUMINA IUBIRE SI CONSTIINTA !

    Like

    • M-am identificat cu ce scria in articol, mai ales primele paragrafe. De asta l-am preluat. Un lucru e cert: nu se poate face educatie fara sa se schimbe si mediul. Lucrul asta e ignorat de cele mai multe ori de majoritatea. Intr-o societate care prin constructia ei incurajeaza rupturile si separarile, nu ai la ce mare lucru sa te astepti. In special asa cum e lumea noastra bazata pe concurenta, exploatare si profit, si nu pe cooperare, mutualitate si iubire. Atata timp cat nu se indeparteaza cauza principala, aceleasi probleme persista impreuna cu tot bagajul psiho-emotional etc… trebuie ”resetata” toata cultura si mentalitatea pentru a se ajunge la relatiile armonioase dintre suflet, spirit si ce mai vreti. Asta repet, intr-o lume bazata pe COOPERARE si nu concurenta cum e in ziua de azi. Dar mai e nevoie sa treaca cateva generatii pana la asa ceva.

      Like

  2. acestea sunt elementele componente, ale acestei educatii speciale, in care ar putea sa fie alchimizata natura umana… eu as spune in primul rind CUVINTELE(daca ma refer la sunetele ce organizeaza materia energetica ce suntem, caci cuvintul este sunet, energie frecarii in miscare) apoi trairile iinterioare- care nu pot fi educate fara o educatie a atitudinilor si a viziunii celor din jur, ca pe sine insusi(si cuvintele din Biblie nu sunt anodine, SUNT CHIAR ESENTA SI CHINTESENTA FIINTEI UMANE, care ar putea fi in armonie si echilibru daca ar urma aceste precepte…iar in atitudini intra o deparazitare de tot ce vrea sa spuna concurenta (care nu este decit conflict si confruntare) si care incalca cele mai elementare reguli ale aplicarii fraternitatii si ale iubirii…
    nu ne-am ocupat de oameni si de respectul sinelui, a intelegerii interiorului fiintei sale… acum nu este prea tirziu, doar ca mi se pare ca nu avem decit o mutatie a unor conditii de viata; din asia aducem spiritualitatea si ducem materialitatea si industrializarea puternica, ce ii va perverti pe ei iar pe noi ne va transforma in mamaligi … natiuni mamaligare…
    iar este formare prin deformare… si nu asta trebuie umanitatii… i ar trebuii o avansare a tuturor fiintelor in acelasi timp… asa cum functionam acum este ca si in principiul vaselor comunicante… ori asta serveste pe CINEVA ANUME DE LA PUTERE… nu popoarele…
    nu avem nevoie sa invatam si dezvatam viata grea sau usoara … ci sa invatam sa traim un relational de pace… si de constructie a unei vieti de lumina – adica cu valori umaniste si de constructie a sufletelor umane diferit de ceea ce avem acum… unde ne intre omorim ca prostii si cautam conflictul in loc de pace… ca sa fim expansionisti ai universului, sa putem iesi din contextul planetar si sa cucerim universul… ca sa il cunoastem si prin asta sa ne cunoastem, ar trebuii sa FIM FRATI TOTI… ori noi NU STIM SI NU PUTEM…. caci PUTUTUL LA OM ESTE CRIMA… devine putere si exterminarea celor din jur: ca economic, ca cu arme in mina si in forta… suntem PROSTI… iar Dumnezeu cred ca cind isi ride de noi, dar din cind in cind cred ca are mari lacrimi de tristete pentru marea noastra STUPIDITATE..
    SI TREBUIE STIUT CA LUMINA NU ESTE NICI A EUGENISMULUI NICI A LUI HITLER SI NICI A CELOR CE VIN SA NE PRONEZE CONFLICTUL… LUMINA ESTE DIVINA …. ESTE CREATOARE DE BUNURI SI DE BINE DE SUFLETE NOBILE SI EDUCATE LA PACE SI FRATERNITATE… si nici fraternitatea islamista care provoaca sinucideri si omoruri de mase de oameni ce nu sunt ca ei…
    singura problema ce am cu evreii este faptul ca nu il ibesc pe IISUS… doar ca pentru nimic in lume nu le as face razboi… asa cum nu as face nimanui… doar ca in jur avem numai oameni idioti care iubesc razboiul, sa vada suferinta, sa vada cum fiinta umane se tiraste, nu ca merge cu spatele drept si fruntea sus cu zimbet si fericit ca TRAIESTE… caci VIATA ESTE SACRA…
    LUMINA IUBIRE CONSTIINTA…
    nu trebuie iesit din credinta religioasa care nu este altceva decit CEA MAI ALEASA EDUCATIE SI NOBILA PENTRU O FIINTA NOBILA PENTRU O RIDICARE DIN PAMINT SPRE CERURI o NASTERE SI RENASTERE A SUFLETULUI SI A CRE-ATIEI CARE INCEPE CU ACELEASI LITERE SI SUNETE CU CRE-DINTA… si nu degeaba…!

    Like

  3. cred ca fundamental avem aceleasi idei, doar ca le exprimam altfel si dv le exprimati fara implicatie a credintei religioase… nu stiu CINE are dreptate… si poate ca amindoi avem dreptate, sau poate o sa descoperim intr o zi ca DREPTATEA este un drum mult mai cuminte decit cel de astazi… ca ADEVARUL este atit de simplu incit putem sa ni l spunem cu zimbetul pe buze, si sa nu ne suparam si sa nu dorim decit sa ne apropiem si sa il construim impreuna toti…. ca IUBIREA este cu adevarat divina si chiar si in HIEROS GAMOSUL care astazi nu face decit sa transforme lumea intr o enclava a prostitutiei si a marsandizarii sentimentelor si a fiintei umane…
    CURVA ESTE CEL CE FACE ASTA CU OAMENII LUMII NOASTRE…
    deja o pervertire si spre animale este facuta… astept sa aud ca un om face dragoste cu un nufar… dar ce vorbesc eu ca si cu morcovul este posibil gustul marului interzis… *acum sunt cinica si rea, dar este fatisa o deviere si o pervertire atit de profunda a fiintei umane ca ameteste denaturarea asta… care duce – pina la urma – spre CE???
    spre un neant si o neatizare a vietii umane si a vietii tout court…!
    sa auzim de bine… !

    Liked by 1 person

    • Da, v-ati exprimat foarte bine, avem in ansamblu aceleasi idei. In legatura cu credinta religioasa nu pot decat sa va recomand prima parte din Zeitgeist sau Mesia Cezarului. Cine are dreptate? Interesanta intrebare 🙂 O discutie despre dreptate merita vizionata in materialul urmator – tine doar 8 minute https://www.youtube.com/watch?v=fk9Svhcasbg&t=188s
      O mare parte din adevar nu il vad decat in folosirea stiintei si tehnologiei cu preocupare umana (exclus evident folosirea stiintei pentru armament, ci doar in sprijinul umanitatii). Idealul unei lumi evoluate si civilizate este exprimat foarte exact in ideologia Proiectului Venus. Atentie! vorbesc de o societate civilizata, nu perfecta. Venitul de baza de exemplu ar putea fi un pas important spre o economie bazata pe resurse. Deja chiar si la televiziune au aparut diverse voci care spun ca e imperios necesara o schimbare radicala de mentalitate – cum spunea Krishnamurti – ”trebuie sa aducem in mintea umana o revolutie radicala”. Cand va fi posibil? Intr-o generatie matura, peste cateva sute de ani…sau chiar mai tarziu

      Like

  4. C a sa continuam aceasta discutie – care intre noi fie zis, chiar daca nu ne cunoastem, cind este serios nici nu conteaza cine suntem, important este ca ideea sa se cladeasca si sa se ridice intr un edificiu care devine coloana de sustinere intr un templu al creatiei – cred ca daca citeva masuri radicale ar fi luate – precum disparitia monedei si astfel modificind viata tuturor, caci ar trebuii sa bunurile de consum ce sunt indispensabile, ar veni un drept inalienabil, bunurile de prima necesitate(mincare imbracaminte si incaltaminte, educatia sanatatea justitia si altele ce ar fi absolut necesare intr o societate, societate a unui grup care se doreste cu avansari universale, de egalitate, de libertate si de constiinta ca sa nu mai vorbesc despre fraternitate(ce mie imi spune foarte multe si poate este una dintre cele mai importante, caci fara fraternitate nu poti avea nici libertate – data si luata in creatie – si nici egalitate – prin excludere absoluta a piramidei sociale)in optica trairii vietii… cred ca principiile LIBERTATE EGALITATE FRATERNITATE sunt cu adevarat chintesenta unei vieti de grup, cu inalte aspiratii de noblete… nu este o gluma si am auzit pe multi batindu-si joc de 1789, de REV FRANCEZA… dar a avut un impact asupra emanciparii oamenilor si mai ales o oamenilor de culoare, dar si a noastra caci am invatat ca terbuie sa ne gasim in spirit si fiinta egali cu toti semenii nostrii – caci majoritatea sclavilor al sclavagismului abolit la acea data, au fost de culoare … exploatarea omului de catre om este – dupa mine – un act barbar si mirsav, care pune in evidenta clara neputinta omului de a traii in egalitate… inca se mai doreste aceasta exploatare… inca se mai doreste, ca unii sa profite de altii… unii ce au putere si la care tin, iar altii care nu vor decit sa fie activi, dimanici, creatori cu miinile si cu propria lor fiinta… mi se pare ciudat ca suntem atit de prosti…
    mai au altii curajul sa spuna ca OMUL ESTE DUMNEZEU…
    pai modestie si simplitate si geniu si creatie mai perfecta si mai discreta decit cea divina nu exista… si nu vorbesc de creatie ci de creator… caci CINE PUTEA SA NE FACA OCHII ATIT DE PERFECTI ca sa vedem cu ei??? cine putea sa ne faca o minte care sa foloseasca un timpan atit de minunat cu care sa auzim chiar si surzi( exemplul lui BEETHOVEN pe care eu il iubesc atit de mult, ca si cum ar fi un frate, de cind i am citit viata; gindeam la fel EL si eu, parca am fi fost educati de mama mea amindoi) …
    si mai sint citeva acte ce ar diferi lumea viitoare de cea prezenta; numai probleme de organizare… absolut… nimic altceva… acolo unde constiinta este si doreste sa se instaleze inter fiintele umane, fraternitatea este prima care trebuie sa fie dominatoare, trebuie sa fie egalitate intre oameni, nimic nu se poate face in comun, cu pace daca aceste principii nu sunt principii de viata de traire fara exceptii si fara limita si abateri
    iar constiinta este acolo unde fiecare incearca sa nu mai greseasca si mai ales relational… relatiile trebuie sa aibe un respect total si inalterabil… doar ca trebuie sa VREM…
    iar a vrea nu este dificil…
    eu am exemplu, de implinire, in conditii de satisfacere a necesitatilor…
    viata este ca o prisma ce are atitea fatete cu curcubeie extraordinare… doar trebuie sa vrem sa vedem curcubeiele si sa le multiplicam … sa le dezvoltam… noi alegem ce traim, si ma intreb de multe ori de ce alegem sa traim prost si in prostie??? caci asta este lumea de astazi, lumea este proasta si isi traieste prostia…
    stau asa si ma intreb: cum putem sa ne ocupam de HOMOSEXUALITATE <CIND NOI AVEM COPII SI OAMENI CARE MOR DE FOAME….???? nu este o buna doza de nesimtire si de cinism si de egoism in toata batalia asta pentru placere? non naturala si irationala…
    va multumesc de acest schimb care imi face mare placere…
    Krishnamurti a fost un om de exceptie, Osho, la fel… si totusi ce diferenta intre ei… chiar daca amindoi au fost geniali… dar sa nu ne imaginam ca cei doi, au vrut sa fie ei nemuritori; eu cred mai degraba ca au vrut sa demonstreze ca omul este capabil de A FI EXTRAORDINAR FIIND EL INSUSI… dar nu oricum ci cu cunoastere… de sine si de mediul inconjurator…
    seara buna…
    cu drag
    sinteti un LIBERSCHIMBIST DE MULTA VREME ? pardon glumesc, dar intrebarea este serioasa !
    sa auzim de bine !

    Like

  5. m-am dus si am ascultat citeva (putin) dintre clipurile acestui domn, Fresco si mi a atras atentia acesta in care citeva citate sunt chiar contrariante https://youtu.be/CJgHOn7I3sA….

    a spus ca intrabarea: ai familie, copii ar fi un rahat… nu sunt de acord… este o valoare a unei epoci cind omul avea un HAR … aceasta este esenta omului divin, devenit OM… cum se poate ca sa dispretuim aceste lucruri? nu inteleg.. oricum eu nu sunt de acord…
    a mai dat un citat in care spune ca RELIGIA MEA ESTE DE A FACE BINE… pina la facut mai sunt alte atribute precum intentia, gindirea si cuvintul… si numai dupa aceea este facutul, caci facutul este actul… nu putem sa ne reducem la facut… nu anihilam totul si lasam numai facutul ca fiind important… eu nu vad un viitor fericit acolo unde religie nu mai este… unde religie nu mai este, omul nu are Dumnezeu… unde omul nu are Dumnezeu, nu are nici o valoare in fiinta lui, care ii va permite sa mearga spre o fraternitate… spre o egalitate intre oameni… cu ce sunt de acord cu disparitia piramidei sociale… nu este moral ca sa avem elite, intr o situatie civilizationala in care noi ne batem pentru a avea dreptul la placere pentru sine si mai mult ne batem sa o legaalizam, cind noi avem copii ce nu au casa masa, si mincare suficienta ca sa nu moara… legalizarea placerii este cea mai periculoasa deviere a omului… nu este imoral, ci indecent… este criminal… si aceasta marele intelept care a conceput biblia, a inteles ca MARUL OPRIT este crima… nu degeaba metaforele din Biblie -care intre noi fie zis, sunt atit de fermecatoare, chiar daca sint citeunii ce sunt calcati pe nervi pentru ca nu inteleg nimic, din aceasta CARTE SACRA… iar pe mine ma enerveaza ignoranta ridicata la rang de intelepciune… nu putem sa ne lasam valorile, care aduc fericire, armonie si echilibru, pentru a spune ca nu ne trebuie religie… de fapt, nici nu ma mai mir de nimic… suntem atit de departe in dezumanizare, incit sintem pregatiti pentru sinucidere… oricum, cei mai intelepti, sunt cei mai batrini, care fac din teoriile lor, un viitor distrugator, si o viziune de viata care nu mai are bun simt… civilizatie nu inseamna sa fii dezumanizat, sa fim toti robotizati, sa fim serviti de roboti si noi sa nu mai facem nimic… aici este clenciul si intersectia cu absurdul… omul care are potente mari de a crea o viata minunata, renunta, pentru a deveni un sclav al unei vieti fara esenta ei … sufletul este esenta vietii, religia se ocupa de sufletul omului, de educatia sufletului… daca ajungem sa trunchiem trairea, sa o reducem la ”” a face”” vom deveni niste strigoi…. nici nu ma mir… caci se simte inceputul unei dezumanizari … cititi La grace et l absurd de JEAN YVES LELOUP SI VETI INTELEGE decadenta in care se doreste sa ajungem… de ce? si mai ales TOTI??? chiar toti??? nu……….; si asta este clar… caci aceste elite, care dicteaza aceasta schimbare degradanta, pentru ele isi rezerva, partea cea mai cu frisca a tortului… acolo unde nobletea lor nu seamana cu a noastra… acolo unde buna lor viata nu seamana cu a noastra… unde ei vor fi serviti de noi… si de roboti… si de tehnologii care pe noi ne vor distruge, iar pe ei ii vor deservi mai departe… cu lux si in lux si prin lux si pentru lux… LUX … dar nu FIAT…
    ce lumina mai poate avea o viata in care exterminam fie si o mica parte din umanitate???
    ce lumina si ce consideratie umanistica, poate avea o stuatie in care, robotii vor lua locul oamenilor???? dupa mine nici una… inseamna ca viata nu mai are importanta…

    asta este… !

    Like

  6. un ultim mesaj si apoi va las, in tacerile dv vorbitoare…

    metz, 20 mai 2017
    intr o zi am cunoscut un barbat; si dicutind, mi a spus un lucru extraordinar ce m a lasat cu gura cascata : ii este frica de mine, ca ii pun otrava in mincare ; asta discutind despre faptul ca eu as fi dorit sa cunosc un barbat, care sa stie sa faca de mincare… caci m am saturat ca gatesc numai eu, de o viata… raspunsul sau a produs in mine o intriga teribila ; pot oare oamenii sa traiasca impreuna, cind unul se teme de celalalt ca il poate omori, puindu-i in mincare otrava ?
    nu … CATEGORIC NU… pai si atunci ce sa mai discutam de iubire si de alte ingrediente ce imping oamenii sa se imbarce intr-o viata de cuplu, sau sa fie apropiati, sau sa gindeasca, chiar si numai sa faca dragoste amindoi… este o aberatie… mi se pare catastrofic… mi se pare criminal… oare cum se poate asa ceva… ??? de unde au plecat oamenii intr o asemenea mentalitate ca sa le fie frica ca pot fi omoriti intr-o relatie de iubire ???
    dupa parerea mea, ori acest barbat era bolnav, ori avea ceva – ce eu nu stiam – pe constiinta, si ii era frica de mine, caci impotriva mea facuse ceva… eu nu pot sa explic decit in acest fel, faptul ca a putut sa gindeasca in asa fel in fata mea… si sa o si exprime cu glas tare… nu am dat nimanui niciodata nici de mincare si nici de baut ceva care as sti ca poate face rau sau sa il manipuleze… este ceva ce nu face parte dintre principiile mele de viata… dar sa traiesti cu aceste ginduri, este o sinucidere curata… cum pot oamenii, barbatii sa traiasca gindind asta despre femei, si cum pot femeile sa traiasca cu un barbat gindind asa ceva…mi se pare in afara de orice ratiune…
    eu nu cred nici in farmece, nici in manipularile din dragoste… nu cred ca oamenii pot duce de nas pe cineva, decit daca acel cineva este prost…ne miram de ce nu putem laga prietenii sau, relatii curate… nu am trait asa ceva si nici nu cred ca voi traii si de fapt nici nu as putea traii… de 4 ani sau 3 ani si 8 luni ma framinta aceasta problema si nu am inteles inca…
    face parte din acelasi subiect de reflexie… si aceasta intimplare, este a mea personala…
    sa auzim de bine…!

    Like

  7. Uite ce scrie un barbat pe youtube, cind l am descoperit am inceput sa ii colectionez spusele, caci sunt aspru critice si adevarate… este vocea unei fiinte umane ce poate fi vocea centralizata si sintetizata a intregii umanitati… parca ar reprezenta gindul comun tuturor fiintelor umane…

    Si este crud dar trist si a devarat…


    boogieman03ful

    PATRIA si POPORUL nostru… are IDENTITATE…are BOGATII….are EROI…are MARTIRI…are SFINTI…are RESURSE…are ZEI….are STRAMOSI…are VALORI…are ELITE…are AVERE…are COMORI…ATUNCI de ce NOI suntem SCLAVI-ROBI-SERBI-IOBAGI????!!!!!Prostia,frica,rusinea,fobii….PLANUL EREI-EPOCAL….PROGRAME SECULARE…PROIECTE INDICTIONALE…TEZE CINCINALE…LUCRARI ANUALE…ACTIUNI si MISIUNI pt PATRIE si POPOR…PIRAMIDA si SCARA IERARHICA a NATIUNII…pe TERMEN LUUUNG…MEDIU si scurt…PS…..ca PRIORITATI sa aveti tot timpul in fata ochilor,PORUNCA lui D-ZEU-crescite et multiplicamy-CODUL si FOLCLORUL STRABUN,CUTUMELE si TRADITIILE STRAMOSESTI,LIMBA si ALFABETUL SACRO-SANT,COSTUMUL si MESTESUGURILE NATIONALE….si nu in ultimul rand EPOPEILE SEMIZEILOR,EROILOR,MARTIRILOR ,ELITELOR PATRIEI…..de aici va trageti SEVA,VLAGA si PUTEREA….fara acestea,sunteti morti nedeclarati….cadavre umblatoare….schelete si cranii artistice,mediatice,icoane false ale DUMNEZEIRII….temple ,biserici,catedrale artificiale ale SPIRITULUI….CEI BUNI,fac BINE PATRIEI-POPORULUI-NATURII-MEDIULUI….CEI RAI ,FAC RAU ,BATJOCORESC,-crime,crize,plagi,urgii, LUMII,OMENIRII,TERREI….Institutiile,administratiile,autoritatile,forta de coercitie,puterile si energiile PATRIEI si POPORULUI,armata,politiile, trebuie sa serveasca,slujeasca ,pazeasca,ocroteasca,protejeze,rezervele,resursele,averea,avutia,bogatiile,comorile,proprietatile,tezaurele,Identitatea,Folclorul,Limba si Alfabetul sacrosant,Codul,Costumul National…de cei Rai,Vicleni si Perversi-Diabolici…iar PIB-ul,PNB-ul,BUGETUL sa fie folosit pt oameni,pt cetateni,pt natiune,pt prosperitatea si bunastare….BINECUVANTARI pt cei BUNI….BLESTEME pt cei RAI…..IANUARIE-2014…in sfarsit a nins,a venit gerul,viscolul ,crivatul sufla peste PATRIA si POPORUL NOSTRU …O mantie alba,purificatoare,nobila si divina s-a asternut peste TERITORIUL NOSTRU…ZEII inca ne iubesc…SFINTII inca ne ocrotesc…STRAMOSII inca ne ajuta…DUMNEZEU-MOSUL-SPIRITUL SACRU ne binecuvinteaza…si noi ,CEI VIIII….ce facem,ce gandim,ce vorbim,ce luptam???!!!Cum platim toate aceste DARURI,CADOURI…OARE ,intelegem,pricepem,constientizam,REALITATEA si ADEVARUL??…Vara nu plouaaaaa….Iarna nu ningeeee….CLIMA…Mediul….Ecosistemul sunt bulversate de masinatiunile….malversatiunile…perversiunile….maleficitatile celor RAi si VICLENI…care robesc,exploateaza si batjocoresc MAMA-NATURA ,TERRA si OMENIREA….SFANTUL SOARE s-a inrosit,intunecat,invinetit…..iar ierarhia BOR,o freaca la rece si la cald,in direct si in reluare…cu catedrala mantuirii prostimilor,gloatelor,maselor,electoratului…Istoria Prostiei Umane…in decursul istoriei..Rugati-va sa nu dea un GER de – 10-15 grade celsius si sa prinda cerealele fara patura de zapada,ca atunci o sa beliti sooolaaa in loc de porc ,miel si vitel….Decembrie 2013 -SARBATORILE de IARNA-2014- La Multi Ani tuturor valahilor,vlahilor,blahilor,geto-dacilor,tracilor,pelasgilor,ramanilor= fii lui RAMA,hiperboreenilor….Ca si natiune avem nevoie disperata de Dumnezeu , de trezire spirituala , moralitate ,de pietate,de valorificarea talentelor nationale,de ADEVAR,LUMINA si JUSTITIE… ca si indrumator suprem si de Familia formata doar dintr-un barbat , femeie si copii !!!Traiasca Patria si Poporul…Natura si Mediul…onoarea,meritele si valoarea unui OM e data de virtutea lui ,de constientizarea faptului de a fi patriot…Cat a facut Patria si Poporul pt tine in acest secol ,in acest milenium,e atat de incomensurabil,incat tu nu poti sa rasplatesti,sa platesti Patriei,Poporului,Stramosilor,Zeilor,Sfintilor…decat numai daca devii EROU,CAVALER,MARTIR,sau SFANT,sau SAVANT,sau ACADEMICIAN,sau CAMPION,sau macar Familist-gospodar…CU ce ne-am ales dupa 22 de ani de UE,de NATO,de SUA,de ONU,de SHENGHEN,de FMI,de BM,de LEVIATHAN,de MATRICE,de HYDRA…?????!!!!!!! cu 100 de miliarde euroi-dolarei datorie externa…cu industria ko,cu agricultura la mila naturii,cu silvicultura ko,cu turismul ko,cu comertul ko,cu proprietatile furate,vandute…cu averea,avutia,rezervele,resursele nationale distruse…cu oamenii stresati-surmenati-otraviti-manipulati,,,cu mediul poluat…fara DFO…cu edu-didactica ko…cu BOR …cu BNR…cu ACADEMIA…cu FISCUL..cu CURTEA de CONTURI…cu Puterile,Institutile si Forta de Coercitie-NO COMMENT…DAR,sa ne imaginam cum ar fi aratat-ipotetic-Patria si Poporul,daca s-ar fi cuplat cu CHINA,cu TURCIA,cu INDIA,cu JAPONIA,cu KOREEA,cu RUSIA…macar din 2000 ….AUTOSTRAZI…CAI FERATE…AEROPORTURI…PORTURI…CANALE…STADIOANE…CENTRALE NUCLEARE…HIDROCENTRALE…LOCUINTE pt GLOATE…PARCURI pt prostimi…STATIUNI BALNEO-CLIMATERICE pt masele populare…joburi si businesuri pt .electoratul naiv si ignorant….si cate si mai cate…„Vrea Dumnezeu să oprească răul, dar nu poate? Atunci nu este atotputernic. Poate Dumnezeu să oprească răul, dar nu vrea? Atunci el însuși este rău. Poate și vrea Dumnezeu să oprească răul? Atunci de ce mai există rău în lume? Nu poate și nu vrea Dumnezeu să oprească răul? Atunci de ce îl numim Dumnezeu?” Epicur….LIBERUL-ARBITRU…SOARTA…DESTINUL…NOROCUL….EPOPEIA…JOCUL DIVIN…PLANUL SACRU…OPERA SFANTA…TRIPLU AAA…RAZBOIUL VAZUT si NEVAZUT….TRADITII si SCRIPTURI….POPORUL+PATRIA…populatia si cetatenii….ADEVARUL …cine stie si cunoaste….acela e NOBIL….RAUL=caracatitele—-Polii de putere—Satelitii =ciocoii vechi si noi—-mafia neagra-maro-gri-cenusie…sistemele ticalosite…Ps.-am devenit minoritari in propria TARA,prostiti,exploatati,robiti,nenorociti….lupte si batalii pt.supravietuirea,rezistenta,adaptarea,razbunarea si revansa noastra…..INTERESUL NATIONAL-GENERAL PATRIOTIC,in decursul istoriei…perpeetum mobille=PATRIA si POPORUL,in VECII VECILOR…PATRIMONIUL ,inventarul national SACRO-SANT=averea,avutia,resursele,rezervele,bogatiile,tezaurele,proprietatile,comorile PATRIEI…iar COROANA cea mai scumpa este POPORUL nostru,DIVIN,SFANT,SACRU…Renascutii…Regeneratii…Restauratii…Supraoamenii…trebuie sa lupte cu cei RAI si VICLENI,cu dusmanii si vrajmasii…..TOTUL pt.PATRIE….”o mie de-a dreapta si 10000 de-a stanga ta v-or cadea…dar de TINE nu se v-or apropia”…cam asa ceva ,lupta un EROU…un CAVALER….un HAIDUC…un MARTIR….un PATRIOT

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.