WannaCry – virusul care a produs o ”invazie” globală

Wannacry

WannaCry

Vinerea trecută am fost martorii unui ciber-atac global coordonat, cunoscut sub numele de WannaCry. Este una dintre cele mai mari atacuri cibernetice pe care le-am văzut vreodată în peste 150 de țări și infectând mai mult de 250.000 de dispozitive. WannaCry este un tip de software rău intenționat (malware) clasificat drept ransomware. Acesta criptează fișierele esențiale de pe dispozitivul vostru Windows și cere să plătiți o răscumpărare pentru a debloca acele fișiere. Deși se concentrează în primul rând pe rețele organizaționale sau de afaceri – cum este cazul cu WannaCry – puteți opri răspândirea acestui lucru, făcând următoarele:

1. De obicei produsele de securitate din antivirusi sunt actualizate automat, deci sunteți protejat(ă) de acest program de ransomware atunci când vă conectați la Internet și actualizați software-ul de securitate. Odată cu apariția noilor variante ale acestui ransomware, programele antivirus isi actualizeaza continuu baza de date pentru a vă proteja. 

2. Aplicați toate patch-urile de securitate Microsoft Windows pe care le-a trimis Microsoft. Dacă utilizați o versiune mai veche a sistemelor de operare Microsoft, cum ar fi Windows XP sau Windows 8, faceți clic aici pentru a descărca patch-uri de securitate de urgență de la Microsoft.

3. Fiți atenți la ce faceți clic. Acest malware a fost distribuit prin e-mailuri de phishing. Ar trebui să faceți clic numai pe e-mailuri pe care sunteți sigur că au venit dintr-o sursă de încredere.

4. Asigurați-vă că ați făcut backup pentru toate dispozitivele de calcul. În mod regulat, copierea de siguranță a dispozitivelor vă ajută să vă recuperați informațiile în cazul în care computerul vostru este infectat cu ransomware.

Ce este Ramsonware?

Ransomware este un tip de malware care infectează un dispozitiv pentru a-și cripta datele, blocându-l astfel încât să poată fi eliberat numai dacă proprietarul dispozitivului plătește un răufăcător cibernetic o răscumpărare solicitată de obicei în Bitcoin, potrivit site-ului Mcafee.com. Vă poate împiedica să utilizați computerul sau dispozitivul mobil, să deschideți fișierele sau să rulați anumite aplicații. Sau, vă putea bloca datele personale, cum ar fi fotografii, documente și videoclipuri, ținându-le ostateci până când veți plăti, de obicei in moneda virtuala Bitcoin.

Și o face în toate formele și dimensiunile. Mii de tulpini diferite de ramsomware au fost documentate, toate ușor unice în modul în care blochează dispozitivele victimei, ceea ce solicită și când o cer.

In fine, sfaturi pentru prevenire sunt si vor mai fii probabil mult timp de acum incolo…

Interesant mi s-a parut şi tutorialul realizat de Cristi de pe siteul Videotutorial.ro

 

Advertisements

One thought on “WannaCry – virusul care a produs o ”invazie” globală

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s