Jacque Fresco, fondatorul Proiectului Venus, a murit la 101 ani

Jacque Fresco a murit la 101 ani

Jacque Fresco a murit la 101 aniPe 18 mai 2017, lumea a pierdut una dintre cele mai strălucite minți ale acestui secol. La 101 ani, Jacque Fresco a murit pașnic în somn din cauza complicațiilor de sănătate ale bolii Parkinson. Corpul său este acum disecat și examinat pentru știință.

Jacque Fresco – mintea moare, dar ideea trăiește.
Moartea unui titan al ştiinţei şi tehnologiei moderne

Jacque Fresco a inspirat milioane de oameni din întreaga lume și a schimbat profund viața multora. Ideile și gândurile lui mă făceau să mă simt inconfortabil și frustrat. După călătoria dificilă de a realiza că o mare parte din ceea ce știam era o minciună care mi-a fost dată de o societate înapoiată, am început să văd și să gândesc diferit despre viață, povesteste unul din admiratorii muncii sale.

”Spre deosebire de majoritate, Jacque a fost obosit să îmbrățișeze rănile noastre sociale, realizând că aceste probleme trebuie abordate holistic. Războiul, sărăcia, sănătatea mintală și dependențele păreau săvârșite de sistemul monetar în care trăim. El a înțeles că mai întâi trebuie să ne schimbăm sistemul de valori înainte de a putea vedea schimbări pozitive de durată pentru TOATE ființele vii. Soluția sa – o economie bazată pe resurse, unde toate resursele pământului sunt moștenirea comună a locuitorilor săi. Mijloacele de producție nu se realizează prin monedă, cum ar fi bani, ci lucruri reale, tangibile – resurse.

Opiniile sale au fost înaintea timpului său și au fost respinse de societatea principală. A fost declarat ca fiind “utopian”, “idealist” și “nebun” pentru a numi câteva. Acest lucru nu la oprit. La ultima sa respirație, Jacque avea un sentiment de urgență și știa că, dacă munca lui nu ar continua, lumea va continua calea spre autodistrugere – o cale de distrugere a mediului, nedreptate socială, violență, proliferare nucleară și lipsuri. Până la trecerea sa, a continuat să predea lecții în întreaga lume și a creat modele, ilustrații și planuri pentru îmbunătățirea lumii noastre. Scopul lui Jacque de a aduce pacea și sustenabilitatea tuturor continuă să crească prin organizația non-profit, Proiectul Venus. Co-fondatorul Roxanne Meadows și voluntari dedicați urmăresc să-și manifeste o viață de-a lungul vieții lui Jacque într-o realitate.

Îi îndemn pe toți să se uite în lucrarea lui Jacque cu o minte deschisă, sperând că și ei se vor inspira și vor folosi energia pentru a face lumea noastră un loc mai bun. Toate revoluțiile încep cu mici acte individuale care se extind către societate. O minte strălucitoare a timpului nostru ne-a lăsat, dar nu lăsăm acest lucru să împiedice evoluția ideilor sale.

Cu sinceritate,

Doar o ființă umană”

Sursa: https://indestructibleideas.com/2017/05/20/rip-jacque-fresco-the-mind-died-but-the-idea-lives-on/

Mesajul unuia dintre apropiatii lui Jacque Fresco:

”Cuvintele nu pot exprima magnitudinea morții lui Jacques Fresco. Acest om care a revitalizat singur masele cu o idee. Ideea că știința și tehnologia aplicate empatic la problemele sociale și de mediu ar putea atenua suferința pe planeta pământ. Acest concept simplu care aparține adevărului, nu lui Jacque, i sa dat o minte și o voce în Jacque Fresco. De data asta cineva a adus un plan cu mesajul; Acel mesaj era speranță. Pentru milioane de oameni din întreaga lume, Jacque Fresco, Roxanne Meadows și Proiectul Venus sunt (pentru lipsa unui termen mai bun) insigne de onoare. Aceste nume, când sunt rostite, servesc ca un rază de speranță, conexiune și comunicare. Jacque Fresco este mai mult decât un visător, este mai mult decât un om cu viziune. El a fost mai mult decât un om înainte de timpul său. Era un om în misiune. În timp ce unii vor spune că nu a făcut-o și nu ar fi putut trăi pentru a-și vedea economia globală bazată pe resurse. Spun că a făcut-o. Spun că ziua este făcută acolo unde fructele unei legende se transformă într-o altă scuză de consumat. Spun că Jacque Fresco a văzut o economie bazată pe resurse, pentru că lumea este acum, întotdeauna a fost și va fi întotdeauna o economie bazată pe resurse. Toată viața depinde de resurse. Toate economiile adevărate sunt bazate pe resurse. Jacque Fresco a deschis porțile unui moment esențial în istorie, unde informațiile sunt cel puțin abundente. Jacque Fresco ne-a amintit de ceilalți eroi legendari precum Nicola Tesla și Buckminster Fuller. Jacque a reaprins o flacără care dovedește că toate mișcările sunt o mișcare. Cu cea mai grea inimă, îmi ofer condoleanțele tuturor celor care iubesc acest om foarte drag. Jacques Fresco este și a fost mai mult decât un om, el a fost mai bun, el a fost un adevărat UMAN.

Ne vei lipsi, Maiestate!”

Unul din documentarele care prezintă munca de o viaţă a distinsului futurist este Future by Design

 

Articol tradus si scris de Marius Miguel
Facebook: mariusmiguel.tvp

 

9 thoughts on “Jacque Fresco, fondatorul Proiectului Venus, a murit la 101 ani

  1. pai daca era contra piramidei sociale, de ce ii spuneti MAJESTATE???
    ii contrati dorinta ”’modificarii valorilor umanitatii”’…
    mai oameni buni fiti coerenti in ceea ce admirati si doriti si pentru dv si pentru cei din jur…
    COERENTA FIINTEI UMANE CONSISTA IN A INTENTIONA GINDI VORBI SI FACE ACELASI LUCRU…
    ori el refuza dominatia regalitatea imperialismul si totusi dv il numiti CUM LUI NU I AR FI PLACUT… ce respect aveti pentru acest om fara valori religioase si familiale..???
    pentru el familia era un RAHAT… sau poate numai intrebarea asupra subiectului… caci de fapt, dragul de el, cred ca nu avea ceva fericit in sufletul lui, din moment ce a putut renunta la experienta cea mai duioasa si de iubire a fiintei umane: FAMILIA…
    oricum Dumnezeul in care el nu a crezut sa il odihneasca acolo unde este… !

    arhitecturile sale nu sunt deloc dezagreabile – ci din contra; doar ideile despre umaniate si valorile sale sunt ciudate… si duc la concluzii ( poate neadevarate) doar ca nu prea evidente pentru mintalul acestui domn…!
    parca ar avea tendinte naziste si eugeniste…!

    Like

    • @linaura5
      Eu cred ca autorul acestui articol a scris “Ne vei lipsi, Maiestate!” mai mult din respect si nu in sensul de roialitate, fie ca i-ar fi placut domnului Fresco sau nu.

      Il criticati pe domnul Fresco ca si cum l-ati cunoscut si i-ati studiat munca in amanunt pentru a ajunge la aceste concluzii. Ce pot spune despre el, cel putin din punct de vedere al casniciei, este faptul ca a fost dificila. In a doua lui casnicie, baiatul lui s-a sinucis iar fata lui a murit de cancer apoi domnul Fresco a divortat si a continuat munca sa alaturi de Roxanne Meadows. Fosta lui sotie nu pare sa fi fost suparata de aceasta decizie. O lista lunga cu critci oarecum argumentate gasiti aici: https://outofthegdwaye.wordpress.com/2014/02/24/the-venus-project-everything-wrong-with-utopian-fantasy-in-108-simple-questions/

      Chiar si cu toate acestea, Jaque Fresco a incercat sa creeze o societate mai buna cu ideile lui ingineresti chiar daca nu a fost avizat de vreo institutie, bazandu-se pe notiunea ca un om este cine este dupa mediul in care el traieste. Aceasta idee este insa mai veche si explicata de mai multi oameni de stiinta.

      Jaque Fresco a incercat o abordare bazata pe a stii mediul incojurator, de a observa ce se intampla cu adevarat in lumea fizica in care toti traim si a exclus divinitatea deoarece nu vedea ceva concret in ea care putea sa aduca omul la un nivel mai mare al intelegerii. Asta, personal, admir si consider ca este o abordare buna in comparatie cu un cult care, in esenta, devolueaza si manipuleaza membrii lui.

      El a avut o cariera bogata in spate si a primit in 2016 premiul NOVUS pentru design urban/comunitate. Mai multe detalii aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Jacque_Fresco

      In ultimul rand, sugerez sa scrieti viitoare dumneavoastra critici si argumente intr-un format mai inteligibil gramatic si ortografic pentru restul de cititori.

      Numai bine.

      P.S. Nu sunt un simpatizant Jaque Fresco, ci doar un om care apreciaza cand cineva incearca sa gaseasca solutii si nu doar sa arunce vorbe in vant.

      Liked by 1 person

  2. Am atatea de facut incat nu stiu unde sa ma impart. Sper ca maine sa imi fac timp sa raspund la comentarii. Alex, cu comentariul tau m-ai ajutat sa-mi formulez niste raspunsuri…sunt niste detalii despre care habar nu aveam despe J.F. Am sa revin.

    Like

  3. J.F. a fost și este o personalitate uriașă, remarcabilă, și doar invidia, nesăbuința sau interese obscure pot determina comentarii lipsite de respect și sens. Merită studiat din pură admirație pt munca lui și din plăcere pt frumos, ca cei care oferă soluții viabile, nu cârcoteli răutăcioase, mărunte și meschine. Sunt sigură că influența lui va fi tot mai eficientă, și mulțumesc pentru traducere tristei dar inevitabile vești.

    Like

  4. dragii mei, nu putem cladi o lume pentru altii, cu ceea ce vedem noi bun pentru noi insine…
    avem o valoare ce se numeste DEMOCRATIE care astazi este calcata in picioare… dar tocmai aici este problema… daca ne uitam la cei ce se numesc ILLUMINATTI sau NOUA ORDINE MONDIALA… si care majoritatea vin din esuatul regim nazist ci cu si mai multa ura si inversunare… de parca ar fi fost ceva de laudat… nu am inteles niciodata de ce NAZISMUL si COMUNISMUL au fost puse in aceeasi galeata.. totusi singura linie de convergenta a a mindurora este ca au sacrificat vieti omenesti… NU SE OMOARA OAMENII PENTRU MOTIVE PERSONALE CACI ACEST ACT SE NUMESTE CRIMA…
    cit priveste despre acest domn care in mare demnitate din partea dv, a decedat la 101 ani, dar cu o viata de cuplu atit de incarcata, pot intelege de ce a avut asemnea expresii in legatura cu valorile familiale si de alianta intre femeie si barbat…
    si totusi nu il critic in totalitate… chiar nu am facut remarca decit asupra subiectelor ce mi au atras atentia la prima vedere… dar… ideile sale despre anumite forme de democratie si libertate si sociabilitate si viata sociala, imi plac si le am apreciat… totusi are citeva tendinte spre nazism…

    ori dragii mei – dupa mine si este important sa stiti ca nu impun ideile mele nimanui, doar ca un schimb de idei inteligent il caut intotdeauna si cu oricine, caci nu dispretuiesc pe nimeni…
    eu am cerut parerea unor persoane total rupte de realitatea subiectului, totdeauna ca sa vad un raspuns spontan caci atunci este cel mai sincer… si mai ales care nu este patruns de dezbateri…

    eu nu dispretuiesc deloc pe acest domn, iar cite ceva despre el stiu, caci aici am citit si ascultat ceea ce a ti avut amabilitatea sa traduceti si sa difuzati pe youtube…

    cit priveste despre MAJESTATE este frumos… si eu sunt regina asa cum si NAPOLEON s a autoproclamat IMPARAT SI EU M AM AUTOPROCLAMAT… doar ca nu am curte, nu am palat, nu am bogatii si nici nu ma baga nimeni in seama… ca si inaintasii mei…. cel mai bun lucru in toata afacerea aceasta este ca NU MA SUPAR NU SUFAR SI NU IMI PARE RAU DE LOC… ci imi traiesc regalitatea cu inaltimea sufletului si cu pudoare in fara lui Dumnezeu… in rest, lumea ce ma inconjoara DUMNEZEU CU MILA… ca este o deviere atit de mare si o iesire din ordinea naturii si simplitatii, ca ma uit in jur si ma intorc in casa mea – ce mi serveste de palat… si ma simt bine cu cartile, cu muzica, cu pictura cu poeziile si proza si filozofia ce scriu si fac… cu mincarea ce o gatesc, gindind ca sint o mare alchimista … si asa mai departe… si ma gindesc la tot ce gasesc eu mai frumos si care sa imi faca placere inimii… este drept ca am si citiva neginditi in jur… vecini ce se ocupa de droguri… publicisti ce se vede bine ca sunt educati la impostura… OBSERV si ma retin…
    iar pe dv dragii mei va salut romaneste… !

    Like

  5. Am vrut sa raspund de ceva timp, dar nu am gasit momentul.
    Sunt convins ca, daca Fresco ar fi aparut printr-o tehnologie de gen Blue Beam, intr-o mantie cereasca si plutind ca un zeu deasupra cerului, ar fi crezut toata lumea intr-o aparitie divina si ar fi acceptat mai usor ideologia economiei gratuite. Ce propunea JF in conceptul TVP este idealul imaginat de cei care imbratiseaza idealurile religioase, si asta e greu de inghitit. Pentru ca oamenii sunt suficient de indoctrinati cu idei religioase fanteziste incat sunt incapabili sa inteleaga potentialul tehnologic al Proiectului Venus. Le place atmosfera fantastica exprimata de religii si spera in ceva independent de vointa lor, care o asociaza cu divinitatea. Asta e cauza pentru care nu actioneaza pentru crearea unei lumi noi. E mai usor sa astepti ajutorul altcuiva decat sa faci tu insuti ceva, si pe asta se bazeaza iluzia religiei. Este motivul pentru care oamenii nu sunt pregatiti sa renunte la limitari si prejudecati, ci se mentin partizani unor conditii si dogme. Sunt inca prea adanc inradacinati in sclavia mentala a unor idei depasite. Din aceasta cauza schimbarea propusa de Proiectul Venus e foarte greu de materializat, chiar imposibila in generatia noastra. Oamenii se plang de problemele societatii si isi dau seama ca nici o organizare actuala nu le rezolva problemele, ba chiar mai mult – le agraveaza – si cauta alternative.
    Iar cand aud de conceptul TVP il critica si il considera stupid si utopic, fara sa ii dea vreo sansa in lumea asta. Se impiedica de prejudecati si se afunda in ele, dar refuza ideea pentru ceva mai nou, fiindca e ”stupid” si ”utopic”. Vor sa se schimbe ceva, dar se impiedica de o mentalitate depasita. Si refuza cu o incapatanare indoctrinata sa vada alta alternativa. Cam asta e tabloul grotesc al lumii noastre…

    Like

  6. Articolul merita o traducere mai atentă. Pe alocuri, seamănă cu traducerea automată de pe GoogleTraducere sau alte site-uri asemenea. Aceste traduceri automate trebuie luate ‘la puricat’ și adaptate limbii noastre. A face doar copy/paste nu e deloc lăudabil pentru cineva care se declară a fi traducător.

    Like

    • Wiltis, nici nu m-am declarat vreodata traducator ”autorizat”, altfel traiam din traduceri. Si asta fac de mult timp, corectez automatismele din GT. Posibil pe alocuri sa-mi fi scapat anumite lucruri fiindca am scris articolul intr-un moment nu foarte lejer, ba chiar destul de stresant, sub anumite presiuni personale. Esti primul care imi face observatie, si sper ca si ultimul.

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.