Primele 11 locuri de muncă pe care le vor lua roboţii

Primele 11 locuri de munca pe care le vor lua robotii

 

Când oamenii îşi imaginau lucrătorii roboti în trecut, ei vizualizau adesea o mașină cu o formă umană care îndeplinea sarcini fizice. Realitatea care se dezvoltă în prezent include elemente ale acestui lucru, dar progrese reale se fac în inteligența artificială. Ca rezultat, robotul care îți ia locul de muncă în viitor este mult mai probabil să fie un program de calculator decât o mașină fizică, în mișcare.

Acest lucru face ca o gamă mult mai largă de locuri de muncă să fie expusă riscului din cauza creșterii numărului de roboți. Multe dintre aceste locuri de muncă au fost odată considerate absolut sigure, deoarece acestea necesită intuiție și inteligență umană. Aceasta include locuri de muncă cu gulere albe și multe care necesită niveluri semnificative de educație.

Iată 11 dintre slujbele pe care le vor lua roboții – și s-ar putea să fiţi surprinşi de unele dintre ele.

1. Managementul mijlociu

Acest lucru nu se aplică tuturor rolurilor de loc de muncă din mediul de management, în special a celor care implică elemente semnificative de gestionare a persoanelor. Dacă persoanele pe care le gestionați sunt depășite de roboți sau dacă rolul dvs. este mai mult să lucrați la o foaie de calcul și / sau să analizați date, roboții probabil le vor prelua.

2. Vânzătorul

Acesta este altul care nu se aplică tuturor. Locurile de muncă care ar trebui să fie sigure includ acelea care implică o cantitate semnificativă de negociere și cajoling a clienților, în special în tranzacțiile între întreprinderi. Pentru alte produse, inclusiv multe produse de consum, procesul de vânzare este mult mai simplu. Clienții vor să știe ce se potrivește cel mai bine nevoilor lor, specificațiilor, avantajelor, prețului și disponibilității. Roboții, cunoscuți sub numele de chatbots, fac deja acest lucru în unele companii. Așteptați creșterea ratei de implementare a robotului în aceste tipuri de locuri de muncă.

3. Jurnalistul sportiv și financiar

Din nou, acest lucru se aplică unui tip specific de jurnalist sportiv și financiar. În sport, aceștia sunt cei care scriu rapoarte care includ scorul de meci, marcatorii, MVP și alte informații faptice. Roboții pot – și pot – scrie acest conținut la fel de bine ca și oamenii. Același lucru este valabil și pentru reporterii financiari care au citit pur și simplu numerele și le-au pus în cuvinte. Jurnalistii sportivi si financiari care vor supravieţui robotului vor fi cei care merg in spatele numerelor pentru a intervieva, a comenta si a investiga.

4. Contabili

Contabilii sunt oameni inteligenți care fac slujbe importante, dar o mare parte din munca lor este formală și bazată pe numere. De fapt, programele de contabilitate în cloud îndeplinesc deja unele dintre sarcinile care ar fi fost în mod tradițional efectuate de un contabil. Numărul de sarcini pe care astfel de programe de calculator le poate efectua este probabil să crească până la punctul în care multe roluri contabile devin caduce.

5. Contabilii

În urma ultimului punct, cei care ţin calculele sunt chiar mai amenințați decât contabilii. Din ce în ce mai mult, tranzacțiile și înregistrările tranzacțiilor au loc în mod digital. Cerința ca o persoană să supravegheze acest lucru devine din ce în ce mai puțin importantă.

6. Doctorii

Acesta este unul controversat, dar inovatorii I.A. fac deja progrese. De fapt, există cazuri documentate în care roboții AI, inclusiv IBM Watson, au fost capabili să diagnosticheze o afecțiune la un pacient mai rapid decât un medic din viața reală. Unul dintre motive este capacitatea mașinii de a consuma cantități mult mai mari de informații într-un timp mai scurt. Asistența medicală este probabil să necesite întotdeauna elemente ale atingerii umane, dar dacă mașinile pot analiza simptomele și pot face diagnosticele mai precise și mai rapide, vor începe să salveze vieți. Rolul medicilor, așa cum îi cunoaștem astăzi, va deveni, prin urmare, diminuat.

7. Chirurgii

Chirurgii sunt, de asemenea, la risc. De fapt, roboții efectuează deja unele operații în unele locații, inclusiv operații de înlocuire a genunchiului. Nu numai că roboții vor fi mai ieftini decât să plătească un chirurg, dar se dovedesc a fi mai eficienți în operațiile care necesită un nivel ridicat de precizie. Nu va mai dura mult înainte ca un chirurg să nu mai fie necesar în cameră.

Vezi şi chirurgul-robot din filmul ”Prometheus”

https://www.youtube.com/watch?v=YTE19MfvvJ0

 

8. Bancherii

De ani de zile, ATM-urile au reușit să facă mari proporții de locuri de muncă ale unui bancher. Aceasta a fost chiar înainte de progresele recente în materie de învățare mecanică și inteligență artificială. Există, desigur, încă o proporție a societății care se simte mai confortabilă mergând într-o bancă decât să aibă încredere într-o mașină cu banii ei. E greu să te gândești, totuși, la orice lucru pe care un bancher îl face ca un ATM să nu poată face la fel de bine. De fapt, ATM-urile ar putea fi chiar în pericol atunci când banii fizici devin caduce și toate tranzacțiile sunt digitale.

9. Analiştii financiari

Analiștii financiari sunt importanți pentru multe companii, deoarece pot observa tendințele, oportunitățile și riscurile înainte de a se întâmpla. Activitatea implică, în esență, analizarea datelor, care, după cum s-a menționat deja de mai multe ori, au o capacitate mai bună de a face mașinile decât de oameni. În consecință, industria financiară și bancară vor fi probabil cele mai afectate de creșterea inițială a lucrătorilor robot.

10. Lucrătorii în construcții

Există deja roboți care au redus dramatic numărul de lucrători în construcții necesari unui site. Aceste mașini lucrează în mod specific pe locuri de muncă repetitive, cum ar fi zidăria, și devin din ce în ce mai inteligente. Robotii lucrează mai repede și nu obosesc, astfel încât pot funcționa mai mult. De fapt, din punct de vedere teoretic, pot lucra în permanență. Șantierele de construcție sunt, desigur, dificil de planificat absolut, astfel încât este foarte probabil să existe întotdeauna o nevoie de oameni pentru a ajuta la rezolvarea problemelor care apar întotdeauna. Cu toate acestea, aproape toate rolurile ar putea fi în curând înlocuite semnificativ de un robot.

11. Şoferii de taxi

Acesta este un alt domeniu în care există deja exemple de roboți care preiau locuri de muncă de la oameni. Cu șoferii de taxi, tehnologia autovehiculelor face posibil acest lucru. Atunci când o mașină poate conduce pe un drum public oriunde în lume fără a avea nevoie de un șofer, rolul șoferilor de taxi va deveni imediat depășit. Cu companiile care lucrează în prezent în domeniul mașinilor inteligente, inclusiv multe dintre marile branduri de mașini și companii de tehnologie precum compania mamă Google, Alphabet, ar putea fi mai devreme decât credeți.

Dacă vă aflați într-unul din locurile de muncă de mai sus sau unul dintre celelalte locuri de muncă pe care roboții vor prelua în curând, ar trebui să luați măsuri acum. Aceasta implică trecerea în roluri care se confruntă cu oameni, creativi sau strategici în natură. Sunt mult mai sigure decât rolurile repetitive sau analitice.

Sursa: https://www.freelancer.com/community/articles/the-11-jobs-robots-will-take-first

În videoclipul de mai jos se atinge acelaşi subiect dintr-o perspectivă puţin diferită, şi anume implementarea unui venit de bază garantat de stat, care poate fi faza de tranziţie spre o viitoare economie bazată pe resurse.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.