Robotii vor prelua 800 de milioane de locuri de munca pana in 2030

vesti bune daca esti robot, vesti rele daca esti om
Învățarea mașinilor și Inteligența artificială scot repede rândurile, iar mașinile ar putea prelua destul de repede câteva locuri de muncă. Un nou raport al lui Mckinsey spune că peste 800 de milioane de lucrători își pot pierde locurile de muncă și pot fi înlocuiți din cauza automatizării până în 2030.
Odată cu apariția unor programe software care pot răspunde solicitărilor clienților și a roboților care pot oferi servicii într-o secundă, lucrătorii de nivel mediu vor trebui să se perfecționeze pentru a-și salva locurile de muncă.
În cadrul unui studiu efectuat la începutul acestui an, McKinsey a constatat că aproximativ jumătate din toate activitățile de muncă la nivel global au potențialul tehnologic de a fi automatizat, dar cel mai recent raport oferă o evaluare mai bună bazată pe factori economici, sociali și tehnici.
La nivel global, 800 de milioane de muncitori ar putea fi strămutati și 375 de milioane ar putea avea nevoie să învețe noi competențe pentru noile categorii ocupaționale. Economii avansate, cum ar fi S.U.A., care au salarii mai mari, sunt mai vulnerabile la adoptarea tehnologiei de economisire a forței de muncă.
Compania de consultanță a declarat că atât țările dezvoltate, cât și cele emergente vor fi afectate.  Operatorii de mașini, lucrătorii din industria fast-food și angajații de la birouri includ pe cei care vor fi cei mai afectați dacă automatizarea înregistrează mult mai multe eforturi la locul de muncă.

Solutii care probabil nu se vor aplica niciodata din cauza mentinerii sistemului economic actual:

3 thoughts on “Robotii vor prelua 800 de milioane de locuri de munca pana in 2030

  1. IMI PARE FOARTE BINE CA DESCHIDETI ACEST SUBIECT CE EU STUDIEZ DE MAI BINE DE 35 DE ANI… cu observatii – zic eu – sincere si fara implicatii personale (chiar daca ar fi cazul uneori);
    SUNT SI LUCRURI BUNE SI RELE… printre lucrurile bune este si acela care vorebste despre protectia vietii si sanatatii omului: daca robotii inlocuiesc muncitorii in mine in centralele nucleare unde sunt radiatii, si in alte locuri unde santatea si chiar viata omului este in pericol, atunci DA. Este perfect, dar chiar si acolo trebuie studiata problema planetei si potentialului sau..
    in schimb CE VOM FACE CU CEI 800 DE MILIOANE DE OAMENI???
    si aici intervine situatia lacunara in care ne gasim atit din punct de vedere LEGAL – caci nu avem legi care sa apere dreptul la NEMUNCA… si apoi si ABSOLUT CEA MAI IMPORTANT ELEMENT CONTRIBUTIV LA ACEASTA NOUTATE VECHE DE ROBOTIZARE A MUNCII: NU TREBUIA INTII O EDUCATIE A OMULUI IN SENSUL DE A REORGANIZA MINTALA PREOCUPARE A MUNCII PENTRU ORICE CETATEAN SANATOS LA MINTE…??? eu am vazut crime din cauza de concurenta in munca… DISPRET VIOLENTA VULGARITATE IN RESPINGEREA UNORA – foarte priceputi si stapini pe meserie – PENTRU PROMOVAREA ALTORA care sunt nuli si habar nu au pe ce lume traiesc in domeniul meseriei lor… ! cred ca ordinea importantei preocuparilor specialistilor in acest domeniu al ROBOTIZARII NANOTEHNOLOGIEI SI AL INGINERIEI GENETICE NU SUNT ORGANIZATE BINE SI MAI ALES CU DISPRET LA ADRESA FIINTEI UMANE… trebuia, omul, cetateanul, poporul, sa fie convocat la aceasta intilnire cu mutatia mintala si organizatorica a umanitatii… nu vii sa dai in cap zeci de ani, ca nu are unde sa munceasca si il minjesti cu te miri ce pentru o subzistenta sumara si succinta, ce nu este traire ci mai degraba netraire… pe cita vreme altii cei PUR SI SIMPLUE NEMERITUOSI SE SCALDA IN BENEFICII LA CARE NICI DUPA LEGEA ETICII SI MORALITATII NU AU DREPTUL…
    aceasta mutatie de civilizatie a fost PROST GINDITA SI SI MAI PROST APLICATA… ce este pacat este ca astazi ne laudam cu tehnologii care ne vor ucide atit fizic cit si psihic… efectul va fi pentru partea civilizata a planetei…
    LA MULTI ANI SI AN NOU CU MUTATII MAI PUTIN VIOLENTE SI AGRESIVE LA ADRESA OMULUI…!

    a se citi “””DE CE VIITORUL NU MAIA RE NEVOIE DE NOI”””” de BIL JOY… sau ””UNA BOMBER MANIFESTO””de TEODOR KACHINSKY …. cind am prezentat o in ora de comunicatie6 CU 20 DE ANI IN URMA, am fost admonestata si persecutata… IN FRANTA UNDE ESTE ””TARA TUTUROR LIBERTATILOR….”” cum spune TUSOR MUSATESCU IN PIESA SA DE TEATRU ””Sosesc diseara””… daca in FRANTA SE PUTEA AVEA O ASTFEL DE COMPORTARE IN ACEST DOMENIU – cum l au avut de la directorul anului universitar si al cursului si pina la toti colegii mei – ATUNCI AM INTELES CA SITUATIA ESTE NU NUMAI OCULTATA DAR ESTE OCULTATA PENTRU CA ESTE EXTREM DE GRAVA… ceea ce mi se apre si mai grav este ca omenii nu cauta sa inteleaga prin ei insisi si asteapta sa le fie turnata informatia in creier, cind acesta este deja bolnav de tristetea situatiei reale… si ASTAZI INTELEGE TOATA LUMEA CA ASA ESTE…
    important va fi ca oamenii, umanitatea sa nu isi piarda cumpatul si sa inteleaga ca VIATA ESTE CEVA ATIT DE LUMINOS, RAR IN UNIVERS SI MINUNAT, CA MERITA SA FIE TRAITA SI MAI ALES IN PLINA DEMNITATE INDIFERENT Cine este IDIOTUL CE VINE SI ITI SPUNE CA NU…!

    Like

    • Sarut mana doamna. Incercati sa puneti intrebarea celor ”responsabili” cu gasirea solutiilor pentru cei 800 milioane de oameni. Sigur vor gasi solutii numai pentru ei, iar pentru ceilalti firimiturile care raman. Nu uitati ca traim intr-un sistem sclavagist si exploatator, de tip stapan/sluga. Din pacate asta e si cu el defilam. Alternative omenesti exista, dar nu sunt luate in considerare de catre politicieni si economistii spalati pe creier, imbecilizati de sistem, fiindca sunt prea bolnavi de prostie, lacomie, asuprire si control. Venitul universal de baza ar fi o solutie, si poate intr-un final se va vorbi despre el si la TV, nu doar de pedofili, crime, saracie si accidente mortale. Solutia cea mai realista si practica pentru toata lumea ar fi economia bazata pe resurse, pe langa recunoasterea ca sistemul de munca actual e depasit si e nevoie de inlocuirea fortei de munca cu roboti, eliberand oamenii de sclavia sistemului monetar. Poate suna utopic, dar alta varianta mai buna nu exista, si orice incercare de peticire a metodelor actuale va fi sortita esecului, si in cele din urma revoltelor sociale. Altfel ne indreptam spre colaps si foamete.

      Va recomand si eu o carte care de fapt nu o veti gasi nicaieri tiparita (este doar sub format electronic PDF) si trateaza cam toate problemele socio-economice actuale, precum si caile naturale de rezolvare a lor, alaturi de o viziune optimista a unui viitor prosper pentru intreaga umanitate – ”Viitorul prin Proiectare” de Jacque Fresco. Majoritatea problemelor se pot rezolva daca aplicam metode stiintifice la sistemul social, iar daca nu – asteptam inevitabilul colaps. Viata noastra inca depinde din pacate de cei lipsiti de scrupule din varful piramidei care ne controleaza dupa cum vor. Atat ii duce capul pe ei si atat ne duc puterile pe noi.

      Like

  2. buna ziua stimate domn, sunt mai multe falii in spusele dv;
    DAR: nu vreau sa credeti ca este o critica, ci mai degraba – in sufletul meu , in gindirea si logica cit si in constiinta mea – este o constructie a acelui ceva ce asteptam toti si nu vine…EGALITATEA INTRE FIINTELE UMANA CU INLATURAREA ABSOLUTA DEFINITIVA SI IREMEDIABILA A FENOMENULUI CREAT DE OM: PUTEREA!
    stiu ca este teorie! tot teorie a scris si MARX si uite unde am ajuns… sa ne repliem peste situatia ce ne apartine si ce de noi depinde… sa ne consolam… sa ne sfiim de a spune adevarul cind avem DREPTURILE OMULUI IN FUNCTIUNE DE VREO 24 ZECI DE ANI… sclavagismul este una dintre PARTILE DESTINULUI OMULUI DIN CARE OMUL CULEGE CE POATE… cineva mi a spus odata – cind am spus ca eu nu sunt bogata plecind din ROMANIA din1990… si mi a raspuns ”’ca am facut si eu ce am putut”” adica atita am putut… prioritatea mea ESTE SI VA FI PENTRU TOT RESTUL VIETII MELE CA SI PINA ACUM ORDINEA SOCIETATII… ca sa ajungem la valori, trebuie sa ne respecatam legile… iar cei mai insolenti in acest scop sunt LIBERALII… din pacate… si nici lor nu le arunc piatra… ci nu fac decit sa le trezesc constiinta… AICI LEGEA ESTE EXACT PE DOS DECIT EI FAC … dar ei cistiga bine viata lor, nerespectind legea… IAR LEGEA II IUBESTE ASA PACATOSI CUM SUNT… imi vine sa rid, caci foloseesc cuvinte biblice… acolo trebuie batuta in tinta, MARE PE USA BISERICILOR… LEGEA UMANA ESTE URMAREA LEGII DIVINE… unde LEGEA UMANA NU ARE DIVIN IN EA NU ESTE LEGE CI PERVERSITATE… acolo trebuie umblat… este cheia ADEVARUL ADEVARUL SI ADEVARUL SI IN ULTIMUL RIND ADEVARUL… acolo este si ordinea si valoarea si solutia in tot ce cautam… ! ETICA ECONOMICA PRECUM ETICA DE SOCIETATE! acesti domni pacatosi vor respect???? pai ei nerespectind legea nu respecta poporul masele societatea PINA LA URMA OMUL!

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.