Daca ei cred cu adevarat

Daca ei cred cu adevarat

Ni se spune în toate cărţile bune că trupul este învelişul, că sufletul trăieşte în trup. Şi când învelişul se termină sufletul pleacă şi ia o formă mai înaltă de viaţă pentru unii oameni. Si apoi luăm acest înveliş şi îl punem într-o cutie de mahon de 3.000 de dolari. Tapiţerie de spumă moale care nu ai avut-o niciodată când erai în viaţă. Şi apoi vei obţine o escortă de motociclete când nu mai ai nevoie de ea deloc… în ultima călătorie.
Uită-te la oamenii care stau în picioare şi udă pietrele funerare şi toate acele lucruri. Uită-te la agitaţia făcută peste înveliş. De ce plânsul şi tristeţea? Ascultă cu atenţie. Ţi-e frică. Chiar nu crezi. Sunteţi ipocriţi majoritatea.
Ni se spune că Isus a venit în oraş şi a fost un radical şi le-a ameninţat instituţiile, şi l-au răstignit pentru că era o ameninţare la adresa unui sistem existent. A încercat să spună că erau mulţi oameni acolo care aveau tendinţa de a merge împreună cu lucrurile aşa cum erau. Ei făceau parte din instituţia de care a spus Isus, unde erau ipocriţii.
Au fost în locuri înalte şi mulţi dintre ei poartă gulere albe şi robe. Ei vorbesc într-un mod foarte profund, şi totuşi sunt ipocriţi. Sunt mândri de templele, de bisericile şi de sinagogile lor şi au uitat complet de fraternitatea omului.
Şi societatea voastră nu e atât de diferită. O defalcare a intelectului și o defalcare a anchetei și a magiei substituite,
şi a filozofiei orientale. Bărbaţii caută şi se îndepărtează de lumea reală…
(Gazda) Caută sau fug.
Fug departe.
(Gazda) Şi se ascund în altceva şi fug de realitate?
Nu o pot accepta. E dură.

Când trăieşti cu cineva pe care crezi că o iubeşti şi apoi divorţul intră în imagine, şi oamenii se îmbolnăvesc în familia ta, nu poţi conta pe lucrurile materiale care par să cadă. Asta pentru că în căutarea dreptăţii ţi-ai dat un pachet fals. Vi se spune că “dacă daţi la toată lumea tot ce aveţi mai bun, cel mai bun vi se va întoarce” şi nu merge aşa. Nu a mers pentru Isus, nu a mers pentru Gandi. În lumea reală… orice se poate întâmpla.

Ziarele voastre majore vorbesc despre minunatele realizări tehnice şi ştiinţifice. Şi totuşi ei au o pagină despre astrologie, care într-adevăr aparţine Evului Mediu, care suntem la capătul cozii. Şi există oameni care iau acest lucru, cred că într-adevăr există un fel de astrologie. Ei cred că stelele le guvernează viaţa. Şi aşa vedeţi farfurii zburătoare şi magie. Magia înseamnă încălcarea legii naturale.
Crezi că Dumnezeu ar avea gravitaţie şi apoi să-şi schimbe mintea?  Crezi că în înţelepciunea infinită sau divină a lui Dumnezeu el proiectează un sistem de interrelaţie şi corelare a continuumului spaţio-temporal şi apoi variază această lege naturală? Desigur că nu. Şi povestea ispitei este o poveste fără sens. Gândeşte-te la asta; că Isus se urcă pe un vârf de munte şi că Satan îi spune: “Cum ai vrea împărăţia pe Pământ?” Şi el spune: “Du-te în spatele meu.”
Imaginaţi-vă dacă l-aţi cunoscut pe Dumnezeu că nu există ispita. Numai ipocritul este ispitit. Numai falsul este ispitit, că nici un creştin adevărat sau mahomedan sau ce aveţi nu va fi tentat vreodată dacă ei cred cu adevărat în Dumnezeu. Dacă Christos a existat şi dacă a spus aceste lucruri, tind să merg cu acest concept. El a spus în timpul înălţării: ”Voi trebuie să faceţi lucruri chiar mai mari decât mine”. A mers pe apă. Omul merge în spaţiu şi merge pe lună. Isus l-a adus pe Lazăr din morţi, cărţile spun că a făcut asta. Oamenii ca Pasteur şi Doamna Curie fac posibil ca milioane de oameni să fie în viaţă, nu unul. Apropo, dacă au înţeles creştinismul, nimic nu-i va mânia. Dacă un om ar intra în casa ta, l-ai hrăni şi l-ai îmbrăca şi ai simţi “acolo numai pentru harul lui Dumnezeu mă duc”. Nu împing creştinismul. Tot ce spun e că dacă vrei o lume mai bună trebuie să te ridici şi să o faci.

Comentariul lui Jacque Fresco despre religie și metafizică de la Show Radio Art în 1973.

Jacque Fresco

2 thoughts on “Daca ei cred cu adevarat

  1. vreau si eu sa comentez aceasta fraza:
    ”””Crezi că Dumnezeu ar avea gravitaţie şi apoi să-şi schimbe mintea? ”””’
    DUMNEZEU ESTE GRAVITATIA NU AR PUTEA SA AIBE GRAVITATIE…
    DUMNEZEU ESTE MINTEA CE POATE LUA ORICE FORMA SI ORICE FOND DORESTE…
    caci numai asa ne putem dezvolta personalitatile… !

    cea mai grea dintre toate sarcinile umane este aceea de a gasi CALEA… !
    caci multi vorbesc despre ea dar putini o inteleg si o aleg cu adevarat… caci NU O RECUNOSC !

    Like

  2. recitind aceste rinduri, gasesc foarte multe incompletudini…
    de exemplu faptul ca nu am spus ca ISPITA ESTE INSASI GRAVITATIA sau
    UNA DINTRE MANIFESTARILE GRAVITATIEI…
    noi toti suntem victimele INTELEGERII … pentru ca INTELEGEREA ESTE PINA LA URMA DICTIONARUL TRADUCATOR AL VIETII SI AL TRAIRILOR …
    PRIN INTELEGERE NE AM DUS LA SUNETE SI LA CUVINTE… si am creat CUVINTE… cu inteles… si de acolo de la intelesul cuvintelor intervine ruperea inter noi… pentru ca ne am permis ca sa interpretam LIBERUL ARBITRU ca fiind un drum personal al fiecaruia….
    ori EXPRESIA LIBER ARBITRU nu este altceva decit echilibrul expresiei in opozitie ARBITRUL ORDONAT… as spune ORDINEA ARBITRULUI daca nu ar fi un pic peste mina…
    deci cele doua polaritati ale ARBITRULUI SUNT LIBERUL SI ORDINEA… si de acolo pleaca DEZORDINEA… liberul arbitru este dezordinea arbitrului… iesirea din ordinea sacra a vectorialitatii vietii… viata cu atributele sale divine si clar necesare pentru ca sa fie luminoasa, este necesar sa fie pastrata in parametrii sai care indeplinesc cele aduse in vadul creatiei… parametrii sunt proportiile si masurile ce nu au voie sa iasa intr o ondulatie sinusoidala, ca devieri de la firul rosu… iar firul rosu este LANTUL ORDONAT AL CREATIEI EVOLUTIVE…
    este insusi lantul epistemologic al plecarii din punctul creativ de incidenta si evolutiv pina la infinit… creatia este miracolul, ordinea este mersul inainte este mecanismul care se cere respectat in absolutul sau iar absolutul este legea stiintifica si descoperita de om…. dar TOT ce nu vedem si ce nu stim( si CE NU STIM????) EXISTA …. NU pentru ca nu vedem si nu stim, NU EXISTA… nu exista numai ce vedem si stim… iar infinitul nu ne permite sa ii vedem capatul si de aceea nu putem vedea nici inceputul…
    gindesc eu – cu umila mea gindire – ca ar trebuii sa fim mai umili (in frantuzeste cuvintul este mult mai clar HUMBLE, adica modest si totdeauna atent la ce ne inconjoara care ne este surperior, tocami pentru ca nu cunoastem)ca ar trebuii sa fim mai cercetatori si mai FRATERNI in actiune, atitudine si toata trairea vietii in general… !
    sa auzimd e bine… nu abandonati caci situl dv este frumos… !
    are suflet… !

    DUMNEZEU ESTE MAI ALES ACOLO UNDE OMUL NU GINDESTE… ! CACI EL ESTE VALOARE INTRINSECA A VIETII SI NU CERE PERMISIUNEA NIMANUI CA SA FIE… !
    CACI EL ESTE NOI SI NOI SUNTEM EL… !
    CIND OMUL GINDESTE DESPRE DUMNEZEU ISI GINDESTE NATURA SI DEVINE CONSTIENT IN INCONTIENTA LUI DESPRE ESENTA SA CU AJUTORUL CAREIA VEDE AUDE PIPAIE GUSTA SI MIROASE… si mai ales ARE INSPIRATIE… ! si inspiratia ii da imaginatie care NU RESPECTA PROPORTIILE SACRALITATII… caci atunci cind se gaseste in inspiratie UITA DE FIRUL ROSU AL SACRULUI AL DIVINULUI SI AL SFINTENIEI… care toate sunt atributele, parametrii lui DUMNEZEU…

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.