Utopia comunista din Star Trek – cum s-a inteles gresit o idee revolutionara

Totul va fi gratuit in viitor

Un fan al seriei Star Trek se confeseaza:

Sunt un mare fan Star Trek, asa cum știți mulți dintre voi. Am văzut fiecare episod din toate cele cinci serii și bineînțeles – toate filmele. Filmele lui JJ nu stau cu adevărat în canonul original al lui Roddenberry. Se simt doar ca filme de acțiune generice Hollywood, cu un furnir Star Trek.

În cea mai mare parte ce îmi place la Star Trek sunt elementele pure de SF:

Inteligența povestirilor, mesajele provocatoare și politice și filosofia generală a cooperării pașnice. Partea cea mai bună este că franciza livrează unele dintre cele mai convingătoare concepte SF care le poți vedea la televizor.
Iar în cazul lui Deep Space 9 au avut loc câteva bătălii spațiale extraordinare. Dar un lucru întotdeauna m-a deranjat: Economia Federației. Cum plătesc pentru toate acele nave care urmează să fie construite. Ei bine, se pare că în viitor nu există bani,
dar oamenii încă muncesc. Construiesc nave spațiale care urmăresc cariere și chiar dețin proprietăți și fac totul pentru binele comun pentru îmbunătățirea omenirii.

Scenă din (Star Trek – First Contact)
– Cât a costat chestia asta?
– Economia viitorului e în mare măsură diferită. Vezi tu… banii nu mai există în secolul 24.
– Fără bani? Nu mai sunteți plătiți?
– Acumularea bogăției nu mai reprezintă forța motrice în viețile noastre. Ne străduim să fim mai buni… noi și restul umanității.

Sună foarte frumos, dar, de asemenea, pare un pic comunist. Ca o utopie comunistă,
dar nu e chiar așa când te uiți la ea. Cu siguranță nu este chiar o societate capitalistă a pieței libere. Există dovezi că oamenii pot deține proprietăți și pot începe afaceri. Tatăl căpitanului Sisko conduce un restaurant pe Pământ, astfel încât clienții săi să-l ramburseze pentru munca sa printr-un fel de sistem de credit sau e doar departe de a fi sclavul bucătăriei să coace cartofi și să facă mâncare din plăcere și pentru îmbunătățirea omenirii. Îmi pare întotdeauna ciudat.
A fost menționat un sistem de creditare a federației, dar scenaristul nu l-a menționat niciodată în mod specific și nu a clarificat punctele fine. Nu critic direct această viziune a unui sistem economic, ci doar explorarea viabilității acestuia.
Ceea ce pare a fi sigur este că în următoarea generație Deep Space 9 – epoca Voyager a francizei societatea a migrat de la capitalism la ceva care se apropie de o fază post-deficit cu anumite înclinații socialiste.
Motivul pentru acest lucru se datorează probabil modului în care anumite tehnologii ale viitorului au reușit să modifice chiar structura societății. Vorbesc desigur despre lucruri cum ar fi transportoarele, holopunțile și replicarea materiei. Replicatorul e capabil să distrugă materia, să o recicleze și să o reconstituie într-un mod complet diferit. Cu replicatorul, forța de muncă pentru resursele critice cum ar fi hrana, apa,
adăposturile și chiar îmbrăcămintea, devine depășită, deoarece resursele sunt acum abundente, infinit de abundente și reproductibile ca magia.
Poți avea tot ce ai nevoie pentru a supraviețui și chiar pentru a păstra posesiuni materiale. Totuși, comerțul liber nu este complet eradicat.

Futuristul Jacque Fresco a fost sursa de inspiratie pentru seria Star Trek.

Sursa traducerii: https://youtu.be/YKqgQKNtoVo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.