Jacque Fresco – Schimbarea sistemelor de valori învechite

Sistem de valori

Întrebarea este: “Am speranță pentru lume?” Nu e o problemă de speranță. Am acces la oameni, și am suficiente cunoștințe din diferite limbi pentru a prezenta aceste concepte în termeni care vor avea sens pentru alți oameni?

Asta nu știu. Nu pot face decât încercări de a ajunge la alți oameni. Dacă acceptă și pot verifica ce vorbesc despre asta, și subliniază limitările sistemului lor învechit, atunci voi ști că ajung la acei oameni.
Dacă ei spun: „Nu, asta nu va funcționa niciodată”. „Nu poți schimba natura umană”. Dacă au noțiuni fixe, nu pot ajunge la oameni. Nu mă pot schimba eu însumi dacă am noțiuni fixe. Accept tot ceea ce accept astăzi pentru că nu cunosc niciun alt sistem. Dar dacă îmi arătați un alt sistem, vă voi asculta.
Dacă nu îl înțeleg, îl voi pune la îndoială. Dar nu spune „Te înșeli”. Îl voi pune sub semnul întrebării pentru a vedea dacă pot să abordez alte moduri care să aibă sens pentru mine. Și asta trebuie să fac. Trebuie să pot înțelege ce spui, nu să proiectez ceea ce cred că vrei să spui. Și asta e o problemă majoră.
Deci, întrebarea „Va funcționa acest sistem?” Asta nu știu. Depinde de accesul la mijloacele de comunicare: televiziune, radio, filme. Dacă poți obține un anumit grad de acces la utilizarea echipamentului respectiv poți fi capabil să traduci idei, nu doar cuvinte singure, (ci) aratându-le dovezi ale faptului că accepți anumite lucruri.
Le accepți pe o bază diferită decât „Crede-mă, îți spun adevărul”. Asta nu e o bază faptică.

Dar cu imagini în mișcare poți afișa evenimente, poți arăta nașterea, poți arăta concepte care sunt ireale, poți vedea oameni sacrificând alți oameni unui vulcan, poți vedea oameni spunându-le copiilor lor ceea ce cred sincer că este corect, care nu are nicio bază. Nicio bază fizică. Puteți arăta aceste lucruri! Și ce faci, desigur, este (că) iei identitatea care persoana o are cu ea însăși. Și dacă vă îndepărtați de toată identitatea, nu au imaginea de sine. Trebuie înlocuită cu scale de performanță.
Nu puteți elimina un sistem de valori al altei persoane fără a le oferi unul din cele mai puternice, de o mai mare relevanță. Înțelegi asta? În caz contrar, îi lași în întuneric. Eliminând orice sistem în care cred. Asta e singura lor cunoaștere care le dă o identificare în lume, și dacă o iei pe asta fără să o alimentezi pe alta, faci rău oamenilor. Și le spuneți oamenilor că nu acceptați concepte precum „corect”, „greșit”, „bun”, „rău”. Trebuie să îndepărtați acele concepte și să le arătați originea. Pentru că s-au potrivit cândva Regelui.

Și „corect”, „greșit”, „bun” și „rău” a devenit pentru că grupul a fost susținut de acele valori. Deci astea sunt valorile pe care le folosesc. De ce ar trebui să folosească valori care își degradează poziția? Regele este o ființă umană, face greșeli. El face lucruri precum ceilalți oameni, face ocazional judecăți greșite. Dacă ai face asta, ai pierde respectul pentru rege. El nu va putea să te controleze.
Când folosim un termen „Trebuie să-l asculți pe șef”. Șeful este un tip care îți spune să faci lucruri, dacă nu îl urmezi sau nu le duci la îndeplinire, ești concediat. Șeful nu îți spune: „Am o idee pe care aș vrea să o prezint.
Ce crezi despre ea?” Nu am avut niciodată un șef care să facă asta. Nu am întâlnit niciodată un lider care să spună:
„Asta e judecata mea despre cealaltă națiune. Ce crezi despre ea?”

 

2 thoughts on “Jacque Fresco – Schimbarea sistemelor de valori învechite

 1. EU NU CRED CA LUCRURILE SUNT SIMPLE …. DAR NICI FOARTE GRELE…
  vechiturile – de orice fel sunt ele – AU SI BUN SI RAU… dupa cum se vede RAUL DOMINA ASTAZI TOATA PLANETA TOATA OMENIREA…
  SA MERGEM IN ABSTRACT SI SA CONSIDERAM STRICT CA BUNUL ESTE CEEA CE CONVINE SI RECONFORTEAZA FIINTA UMANA IAR RAU VINE SI DERANJEAZA STRICA O ORDINE CARE ESTE PE TOATA LINIA CONFORTABILA SI MULTUMITOARE PENTRU FIINTELE UMANE… si atunci putem vedea simplu CE ANUME DIN SISTEMUL VECHI ESTE BUN SI CE ESTE RAU… ce ar trebuii schimbat si ce ar trebuii pastrat…
  daca tot asa voi lua prin abstract numai cazul CRIMEI caz ce este dezbatut de la BIBLIE SI PINA IN FOILE CODURILOR PENALE ALE TUTUROR TARILOR DIN LUME… vom vedea ce anume ESTE CONFORTABIL SI CE NU… cind oamenii se organizeaza in grupuri, trebuie avut grija de practicile acelor grupuri si de legalitatea lor… constatam astazi ca suntem in spatii ingradite de ILEGALITATI(care nu tin decit de lucruri simple si clare, evident legale si care nu sunt respectate: NU ITI OMORI FRATELE, NU FURA PE FRATELE TAU, NU FURA CAPRA VECINULUI TAU SI NICI NU TE UITA CU ALTI OCHI DECIT DE PRIETENIE LA NEVASTA LUI… asta asa ca sa fie si serios si in spirit de ***saga***… ) … o schimbare de sistem nu tine numai de simplitatea problemelor relationale si nu numai de bunurile ce posedam dar SOCIETATEA NOASTRA ARE UN PROFUND EVANTAI DE ACTIUNI DE PRACTICI CE TIN DE ***BUN SIMT*** DE ***CIVISM*** CARE NU MAI SUNT DECIT LUCRURI DE EDUCATIE PRIMORDIALA… cum spunem noi romanii cei 7 ani de acasa… care lispesc…. eu am vecini care de 20 de ani nu mi au spus un simplu BUNA ZIUA… dar isi permit sa ma insulte, sa ma deranjeze, pot ajunge chiar pina la banuiala ca vor sa ma omoare – si asta numai din comportarea lor fatisa sau ascunsa… caci din pacate pentru ei se simt amindoua…
  au fost descrise aceste atitudini in fel de fel de tratate; unul dintre ele este SOCUL DE CIVILIZATII…. CARTE CARE A FOST UN GHID AL DEZORDINII CREATE LA INTILNIREA DINTRE CELE DOUA SISTEME SOCIALIST SI CEL CAPITALIST…. si il traim… si cine a fost autorul???? din ce sistem facea parte???? cu ce scop a scris acest tratat???? pe cine apara si pe cine acuza??? cu ce scop si cu ce CAUZE SI EFECTE????
  ei le traim , le avem servite pe tava… eu le am avut in viata mea IN FRANTA …. nu din partea tuturor, daca nu cumva am fost UN ELEMENT DE EXPERIENTA… ramine de vazut insa caci efectele sunt rezultatele unui intreg care nu poate fi dizolvat…. caci este UN INTREG CIVILIZATIONAL… ceea ce se intimpla priveste pe toata lumea si din interiorul si din exteriorul unui sistem caci suntem o globalitate… dar luptele interne ARANJEAZA PE CINEVA IN RELATIE ADINCA CU ***PUTEREA*** SI SA NU UITAM CA PUTERE ESTE SI CODUL DE JUSTITIE PENAL SI CEL CIVIL SI SCOALA SI TRIBUNALUL SI ORICE VIRF AL ORICAREI PIRAMIDE ORGANIZATORICE… eu nu i as schimba pe toti dar le as cere socoteala caci nu se mai simt responsabili de actele lor si de ordinele ce dau subalternilor…
  iar subalternii EXECUTA CU MULTA RIVNA MAI ALES CE ESTE ACT DE CRUZIME DE CRIMA DE LIPSA SE SUFLET SI DE IUBIRE… si-au dat intilnire in spatiul ***fata limita*** criminalii… si isi desfasoara VIATA CE ARE IN CONTINUT ***SACRUL CREATIEI*** de care nu se mai tine cont… SA AUZIM DE BINE !!!!

  Like

 2. imi pare rau dar eu nu luasemd ecit titlul in consideratie si vad acum ca JACQUES FRESCA SPUNE ACELEASI SUCRURI… imi pare bine… sunt multumita si ajung la concluzia ca oamenii atenti la UMANISM SI LA UMANITATE NU POT SA NU AJUNGA LA ACELEASI CONCLUZII… doar ca SOLUTIILE SUNT LUCRURI SERIOASE SI PRIVESC 7 MILIARDE DE OAMENI… nu putem rezolva problemele pe grupuri de cite un milion… si cine ii selectioneaza??? si cine decide CINE ESTE BUN CINE ESTE RAU CINE ARE CONSTIINTA CINE ESTE CEL CARE POATE AVEA IDEILE CELE MAI ADAPTATE TUTUROR CELOR 7 MILIARDE????
  munca este TITANICA si tine de INTELEPCIUNEA SI DE BINEFACATURA CE CONVINE SI CONFORTEAZA SI RECONFORTEAZA PE MAJORITATEA CELOR 7 MILIARDE…
  doar ca un om ce isi da pe el cu fragrante de 300 euro flaconul o sa refuze sa stea linga cel ce nu se spala decit cu sapun de casa… facut dupa reteta bunicai cu ierburi si PELIN AMAR… si pune hainele iarna la naftalina…. am chiar experientele mele personale…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.