Putem sa imbunatatim lumea in care traim?

Secolul 21 descoperă faptul că Omenirea se află la o Răscruce de Drumuri.

– Din interviurile documentarului Crossroads 

Cred că Omenirea a ajuns la o răscruce de drumuri. Nu doresc să exagerez prea mult și să sune senzațional, însă cred că e adevărat. Cred că specia noastră – specia umană a ajuns într-un loc în care își va decide soarta. Luăm o decizie imensă despre ”Cine suntem”? și ”Cine anume alegem să fim cu adevărat?” ”Cine anume suntem?” ”Cine anume alegem să fim cu adevărat?”

Ne imaginăm că problema este una politică. Apoi spunem: ”Ah, cu siguranță problema e de natură financiară”. Problema nu este nici politică, nici financiară și bineînțeles nici militară – evident. Circumstanțele nu determină cine ești, ci descoperă CINE ești. Și lumea în care trăim acum unde lucrurile se schimbă atât de rapid, ne lasă complet descoperiți.

Problemele nu există cu adevărat, în esență o problemă nu e decât o tranziție. Așa că eu văd criza de astăzi ca un punct de tranziție al omenirii.

Uitați-vă la drama omenirii și discerneți prin înțelegerea dvs critică ce anume se întâmplă, fără a o judeca. Doar discerneți ”Care anume este drama omenirii în clipa de față și ce rol aș putea juca eu în ea?”

Nu știu dacă oamenii sunt tot timpul conștienți de asta, până nu pui întrebări puternice. Care e cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat luna trecută? Ce anume îți aduce bucurie? Ce anume îți dă sens în viață? Cercetarea pe acest subiect e foarte interesantă. Dacă întrebi elevii de colegiu ce aspirații au, vor vorbi numai despre bani. Dar dacă îi întrebi care e cel mai bun lucru care li s-a întâmplat luna trecută vor menționa o experiență unde alți oameni au fost implicați. Nu vor pomeni nimic despre posesiuni. Așa că la un anumit nivel intuitiv, oamenii înțeleg ce anume le aduce bucurie, însă câteodată trebuie să facă asta într-un mod mai greu.

Toate problemele cu care ne confruntăm în clipa de față nu sunt probleme, sunt de fapt întrebări. Cine suntem? Cine alegem să fim cu adevărat? Cum alegem să ne asociem cu viața însăși? Cum alegem să ne asociem cu toate aspectele vieții, mediul înconjurător, planeta însăși și – bineînțeles – OAMENII? De ce suntem aici și unde anume mergem de aici încolo? Care este sensul vieții?

Suntem într-o fază de tranziție unde răspunsurile vechi nu mai sunt valide, și aici este de fapt criza cu care ne confruntăm. Deci există o populație într-o stare de flux care spune că lucrurile vechi nu funcționează și suntem gata pentru răspunsuri noi care vor crea o nouă civilizație mai durabilă.
E simplu: Vechea Civilizație nu mai e sustenabilă. Răspunsurile sunt viciate. Există noi răspunsuri și suntem în momentul în care luăm aceste noi răspunsuri și dezvoltăm o nouă cultură ce va fi susținută de ele și de noi.
În acest moment critic trebuie să redefinim ce anume înseamnă să fii uman. Trebuie să alegem o nouă identitate și în a ne recrea pe noi înșine ca umanitate, a ne recrea pe noi înșine într-un nou fel de organism viu, o nouă specie, a recrea organismul ca o entitate, ca un grup, și nu ca indivizi. Trebuie să ne schimbăm modul de gândire asupra a ceea ce suntem, mai ales în relația cu fiecare.

Am trăit prea mult într-o societate unde competiția a creat lumea pe care o vedem, și care este rezultatul unui egou aflat în competiție. Ceea ce trebuie să învățăm e să cooperăm și să uităm de acel ego și să realizăm că dacă sunt oameni în țări foarte sărace… în același timp sunt și oameni foarte bogați, iar acei bogătași vor avea nevoie de armate din ce în ce mai mari, cu ziduri cât mai înalte pentru a-i ține pe săraci în afara lor. Divizunea și stratificarea pe care o vedem astăzi în societate nu va mai putea funcționa la fel.

Omul trebuie să treacă printr-o schimbare care să-l facă să realizeze că viața lui trebuie trăită ca o unitate a omenirii ca și cum cu toții am fi un singur om cu o singură inimă. Să împărțim acea dorință, acel gând unde conexiunea să fie reciprocă, ca o reciprocitate pe care o vedem la un organism viu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.