In orasele din viitor totul va fi gratuit: scurta viziune futuristica

ORAȘE ÎNTR-O ECONOMIE BAZATĂ PE RESURSE

Primul oraș va fi un teren de testare pentru implementarea și continuarea dezvoltării acestor obiective sociale. Va fi un centru de cercetare imens care va face sisteme automatizate pentru următorul oraș, îmbunătățind astfel și primul oraș. El ar fi un loc unde noi am disemina informația, am avea studiouri cinematografice, am creea jocuri video, animații pe computer, o mulțime de tipuri de materiale multimedia pentru a le face cunoscute publicului. Ar fi ca un oraș-universitate. Am avea instructaj despre ce înseamnă cu adevărat durabilitate pentru viitor.


[Jacque Fresco] Orașele viitorului sunt circulare nu din cauza faptului că mie îmi plac cercurile, ci din cauză că trebuie să proiectezi doar un segment al sistemului și apoi să îl reproduci pentru restul sectoarelor în formă de plăcintă, și acesta ar fi metoda cea mai economică. Când construiești „suburbii” acestea sunt împrăștiate. Apoi trebuie să mergi într-o direcție la dentist, în direcția opusă pentru cumpărături, în altă direcție la doctor…
Acest sistem este complet. Are generatoare eoliene. Toate acoperișurile generează energie solară. Toate gunoaiele și deșeurile sunt reciclate în subteran sub aceste șosele. Toate șosele conțin țevi care merg înainte și înapoi și folosim toată acea apă caldă pentru a opera aerul condiționat și necesitățile orașului. Acum, unde este cartierul rezidențial, dacă lucrezi în centrul medical, ai putea locui aici, dacă așa dorești.

[Prezentare video] Așadar aceasta este în principiu o colecție de variante de case. Casa ta va varia ca să corespundă nevoilor tale.
[Roxanne Meadows] Modelele lui Fresco scot în evidență coexistența armonioasă dintre natură și tehnologie.
Unor oameni nu le place să locuiască în case individuale. Ei preferă să locuiască în apartamente fiindcă au sală de sport, teatru, grupuri de discuții, multe activități de recreere… Așadar, zgârie-norii viitorului vor include mai multe dotări. Aici ar fi Centura ta de Recreere. Aici ar fi centre de artă, centre muzicale, zone pentru recreere… Acestea sunt piste de biciclete (imagine in video). Acolo sunt terenuri de tenis, și acestea sunt terenuri de golf. Dar terenurile de golf au un depozit de crose se stochează toate crosele de golf, așa că nu e nevoie să aduci niciun echipament când vii la terenul de golf. Ai sta acolo să joci golf iar când te-ai sătura ai lăsa crosele acolo. Acestea sunt clădiri de acces, unde oricine poate accesa cărți, o vioară, instrumente muzicale… Orice lucru pe care ei și-l doresc este gratuit și disponibil.

[Roxanne Meadows] Acestea ar fi Centrele voastre de Cercetare. Tot ce se studiază în această zonă este pentru a vă îmbunătăți nivelul vostru de trai, și al tuturor din acea zonă. Nu ar mai exista nici avocați, nici bancheri, nici agenții de publicitate, nici asiguratori, nici vânzători … Fără utilizarea banilor, nu ați avea nevoie de niciunul dintre aceștia. Astfel, ați putea să vă ocupați direct de rezolvarea problemelor pe care toți le avem. La asta am lucra noi. În prezent, noi ne luptăm cu oamenii care au valori diferite de ale noastre, și luptăm pentru resurse limitate. În viitor, nu va mai trebui să faceți asta. Veți lucra în mod cooperativ, pentru a îmbunătăți nivelul de trai pentru toată lumea.

[Jacque Fresco] Mulți cred că eu vreau să dau oamenilor lucruri gratuit, și că asta îi va răsfăța pe oameni. Te-ai născut în America, dar nu ai avut nici o legătură cu inventarea avionului, telefonului, căilor ferate… Acestea există, și ești norocos, că le-ai moștenit. Doar fiindcă ai fost născut aici. Asta nu te face răsfățat.
Așadar, nu ar exista nicio bază pentru infracțiuni, deoarece oricine ar avea acces la orice are nevoie. Nimeni nu te-ar lovi la cap ca să îți fure portofelul. Pentru că nu ar exista bani în el. Sistemul Monetar ar fi depășit.

2 thoughts on “In orasele din viitor totul va fi gratuit: scurta viziune futuristica

 1. mai oameni buni, acesta este ***idealul*** meu…
  acum mi ati luat suflarea…
  trebuie sa ma gindesc la ceea ce se spune caci eu am gindit – un gind de acompaniament al gindului de o impartasanie totala si curata a vietii si a bunurilor din natura ce ne inconjoara – ca VISEZ si ca niciodata nu s ar putea realiza asa ceva… trebuie sa gindesc mult si mai ales analitic si in detaliu, ca sa imi dau cu parerea, chiar daca si gindurile mele sunt in aceeasi directie…
  ceea ce este cel mai important este ca omul – tot omul, nu numai o elita cu studii inalte sau cu renume(de fapt aceasta idee inlatura elitismul si da posibilitati tuturor de a si manifesta adevaratul potential si talent de si in viata), sau numai cei ce au bani multi – sa fie echilibrat, sa nu mai sufere din necesitati neputincioase, care ii sint la indemina dar nu le poate atinge(paradox??? da paradox)… si din nedreptati fara justificare ci numai din cauza unora ce nu au minte si despuiaza statul si res publica si bunurile ce nu le apartin…
  dar sa tinem cont ca avem TEHNOLOGII AVANSATE despre care inca nu stim nimic… care ne vibreaza si ne reduc vitalitatea numai in functionarea lor partiala, darmite sa le mai folosim si in masa… inseamna ca distrugem omenirea… purificarea aerului din toate punctele de vedere este una dintre cele mai delicate misiuni… purificarea aerului de vibratiile tehnologiilor si a infastarilor cu tot felul de reziduuri de la aceste tehnologii… care pot fi de diverse naturi nu numai de natura niologica… purificarea apei care este extrem de importanta si la acelasi nivel cu aerul… si apoi din ce fel de seminte sunt plantele pentru alimentatie???
  ei … a gindit el Dl Fresco la toate aceste detalii???? BINE.
  si la DISPARITIA CRIMELOR??? SI MAI BINE…
  ASA AR TREBUII… doar daca nu suntem niste idealisti naivi si inocenti (cum cred eu despre mine, chiar lovindu ma cu capul de pragul de sus si mai ales ce nu ar fi trebuit sa traim in timpurile de astazi…)
  imi vine sa rid dar si sa pling pentru omenirea asta care in majoritatea ei este cuminte si cu cit mai cuminte cu atit cu viata mai scurta… din cauza celor necuminti…
  sa auzim de bine…

  Liked by 1 person

 2. am uitat sa intreb: ACOLO LA VOI EXISTA GRASI????
  ca in iamginatia mea exista… intrebarea este DIN CE AU DEVENIT GRASI – in lumea exterioara – STIM, DAR DIN CE VOR DEVENI sau ramine GRASI ACOLO?????

  glumesc… serios… chiar FOARTE SERIOS…

  pot minca doua oua fierte odata sau va trebuii sa reduc la unul singur??? sau nu voi mai minca oua deloc????
  bine….

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.