Un astrofizician spune că știe cum să construiască Mașina Timpului

 

Astrofizicianul Ron Mallett crede că a găsit o modalitate de a călători înapoi în timp – cel puțin la nivel teoretic.

Profesorul de fizică titular al Universității din Connecticut a declarat recent pentru CNN că a scris o ecuație științifică care ar putea servi drept fundament pentru o mașină a timpului. El a construit chiar un dispozitiv prototip care să ilustreze o componentă cheie a teoriei sale – deși colegii lui Mallett rămân neconvinși că mașina timpului creată de el va ajunge o realitate practică.

Pentru a înțelege mașina lui Mallett, trebuie să cunoașteți elementele de bază ale teoriei relativității speciale a lui Albert Einstein, care afirmă că timpul accelerează sau decelerează în funcție de viteza cu care se mișcă un obiect.

Pe baza acestei teorii, dacă o persoană ar fi într-o navă spațială care călătorește aproape de viteza luminii, timpul ar trece mai încet pentru ea decât pentru cineva care a rămas pe Pământ. În esență, astronautul ar putea închide spațiul timp de mai puțin de o săptămână, iar când s-ar întoarce pe Pământ, 10 ani ar fi trecut pentru oamenii pe care i-a părăsit, făcându-i să pară astronautului ca și cum ar fi călătorit în viitor.

Dar, deși majoritatea fizicienilor acceptă faptul că săriturile în timp în acest mod sunt probabil posibile, călătoria în trecut este cu totul altă problemă – și Mallett crede că ar putea rezolva folosind lasere.

După cum a explicat astrofizicianul pentru CNN, ideea sa pentru o mașină a timpului se bazează pe o altă teorie a lui Einstein, teoria generală a relativității. Conform acestei teorii, obiectele masive îndoaie spațiul-timp – un efect pe care îl percepem ca gravitație – iar cu cat gravitația este mai puternică, cu atât trece timpul mai lent.

„Dacă puteți îndoi spațiul, există posibilitatea să răsuciți spațiul”, a spus Mallett pentru CNN. „În teoria lui Einstein, ceea ce numim spațiu implică și timp – de aceea se numește spațiu, tot ceea ce faceți în spațiu se întâmplă și în timp.”

El consideră că este teoretic posibil să fie răsucit timpul într-o buclă care să permită călătoriile în timp în trecut. El a construit chiar un prototip care arată modul în care laserele ar putea ajuta la atingerea acestui obiectiv.

N.P.: Asta ar insemna ca am avea posibilitatea de a vedea istoria adevarata, fara alte interpretari si interese corupte…

“Studiind tipul de câmp gravitațional care a fost produs de un laser inelar”, a spus Mallett pentru CNN, “acest lucru ar putea duce la o nouă modalitate de a privi posibilitatea unei mașini a timpului bazate pe un fascicul de lumină circulant.”
Totuși, cât de optimist ar fi Mallet despre munca sa, colegii săi sunt sceptici că este pe drumul de a construi o mașină a timpului funcțională.

„Nu cred că [munca lui] va fi neapărat fructuoasă”, a spus astrofizicianul Paul Sutter la CNN, ”pentru că eu cred că există defecte profunde în matematica și teoria lui, și un dispozitiv practic pare de neatins”.

Chiar și Mallet recunoaște că ideea sa este complet teoretică în acest moment. Și că, chiar dacă o mașină a timpului creată de el ar funcționa, recunoaște că aceasta ar avea o limitare severă care ar împiedica pe cineva, să zicem, să călătorească în timp pentru a ucide copilul Adolf Hitler.
”Puteți trimite informații înapoi”, a spus el pentru CNN, ”dar puteți să le trimiteți înapoi doar la punctul în care porniți mașina.”

Ca o concluzie…

Suntem aproape ca ficțiunea care am văzut-o în filmele SF să poată deveni realitate?
Poate doar timpul are ultimul cuvânt de spus… 🙂

 

 

Sursa: https://futurism.com/astrophysicist-build-time-machine-past

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.