Alegerea e a Noastra: Jocul Vinovatiei

 

Cine este de vină?

Noțiunea tradițională, adică cea din care se trag responsabilitatea personală individuală și autonomia este cea care recunoaște meritul individului pentru comportamentul lui sau al ei și, pe de altă parte, atribuie vina individului pentru comportamentul lui sau al ei.  – HENRY D SCHLINGER JR.

 

[Jacque Fresco] Învinuirea oamenilor pentru comportamentul lor este unul dintre cele mai dăunătoare lucruri din așa-zisa noastră cultură avansată. Comportamentul lor este modelat de cultura în care au crescut.

[Henry D. Schlinger] Acest lucru este construit pe, sau se bazează pe supoziția că suntem liberi, că ne putem alege în mod liber comportamentul. Dar o perspectivă științifică adoptă, de fapt, un punct de vedere diametral opus. Perspectiva științifică este una deterministă, care sugerează că modul nostru de a ne comporta se bazează pe legi și este ordonat, deci comportamentul nostru este determinat.

[Jacque Fresco] Nu există niciun criminal în serie fără un anturaj care să-l fi făcut astfel. Fiecare gangster din New York este creat în acest fel, prin asocierea cu alți gangsteri.

Sistemele noastre sociale și juridice învinovățesc și pedepsesc individul. Totuși, aceste încercări de a modifica conduita prin intermediul pedepselor ignoră mediul și împrejurările în care a trăit o persoană, care îi modelează comportamentul înainte de toate.

(Prezentator TV) De la găștile de modă veche din închisori până la găștile de stradă distructive: este un amestec periculos pentru personal și deținuți deopotrivă.
(Povestitor) Cercetarile arată că învățarea modifică, de asemenea, structura fizica și chimică a creierului. Evident, există mulți factori care contribuie la aceasta,
dar genele joacăa un rol insignifiant în comparație cu efectele întregului mediu asupra modului în care învățăm.

[Jacque Fresco] Niciun copil chinez nu s-a născut vreodată vorbind chineza. Știați asta? Ei au fost nevoiți să meargă la școală pentru a învăța limba. Niciun copil francez nu s-a născut vreodată vorbind franceza. Nu contează cât de mulți ani părinții au vorbit franceza, ei tot trebuie să o învețe.

Cortexul nostru cerebral este realmente construit pe principiul plasticității. Comportamentul nostru este foarte maleabil și foarte adaptiv. Suntem cele mai adaptabile creaturi de pe planetă. Dacă te uiți la istoria omenirii pe planetă, poți observa că noi am învățat să ne adaptăm la toate mediile de pe planetă.

[Jacque Fresco] Singura diferență dintre un preot și un hoț este mediul în care au fost crescuți.

(Povestitor) Noi nu ajungem la propriile noastre concluzii fără nicio influență din exterior. Noi nu ne schimbăm modul de gândire. Mințile noastre sunt schimbate de evenimente.

– Ai auzit de frații Wright?
– Nu.
– Ei spun că vor să-și construiască o mașină zburătoare.
– Nu o să existe niciodată nicio mașină zburătoare.
Dacă Dumnezeu ar fi vrut ca ei să zboare, le-ar fi dat aripi. (Râsete)

(Povestitor) Mințile noastre sunt modificate de evenimente.

[Jacque Fresco] Dacă te-ai născut cu un creier care este mai eficace, mai rapid decât un creier de nivel mediu, tu devii un fascist mai repede dacă ești crescut într-un mediu fascist. Un creier bun nu poate descrie ceea ce este semnificativ. Creierul nu are niciun mecanism de discernere: doar dovezile experimentale determină acest lucru.

În cazul în care mediul care ne stabilește valorile rămâne neschimbat, în pofida îndemnurilor poeților, preoților și politicienilor, aceleași comportamente și valori vor persista.

[Jacque Fresco] Dacă le spui oamenilor că nu au voie să pescuiască într-o anumită zonă, iar tu nu le furnizezi hrană acelor oameni și mijloace de trai, ei vor încălca aceste legi.
Toate legile trebuie să coincidă cu natura lumii fizice. Dar nu legea este ceea ce previne infracțiunea, ci faptul dacă sunt îndeplinite condițiile necesare.

(Jurnalist) În aceste zile, braconierii de rinoceri vin cu elicopterul înarmați cu tranchilizante puternice și drujba. Cornul de rinocer valorează acum mai mult ca aurul.

[Jacque Fresco] Dacă oamenii sunt șomeri, ei vor face orice este necesar ca să-și hrănească familia. Dacă faci o lege și spui să nu furi alimente, ei vor fura alimente dacă asta servește nevoilor familiei lor. Orice lege făcută de om care nu se încadrează în circumstanțele realității va fi încălcată.

(Povestitor) Idealurile înalte și aspirațiile pe care oamenii le nutresc nu pot fi realizate atunci când există lipsuri și război.
[Andrew Bacevich – Universitatea din Boston] Dacă vrei să bombardezi pe cineva e uimitor cât de puțin se discută despre cât de mult ar putea să coste. Dar când porți o discuție pe tema dacă putem sau nu să ajutăm oamenii care suferă, noi devenim brusc foarte conștienți de costuri.
[Roxanne Meadows] Nicio cultură nu evaluează comportamentul uman în acest mod. Dacă ar face-o, oamenii s-ar întreba ce anume generează lăcomia, bigotismul, inegalitățile și războiul.

[Jacque Fresco] Ei te educă cu valorile care le permit să ajungă la putere. Din păcate, toate societățile din prezent au îndoctrinat oamenii înspre a accepta valorile care îi perpetuează pe cei de la putere.

One thought on “Alegerea e a Noastra: Jocul Vinovatiei

  1. imi pare rau dar ***speculatiile acestea AU IZ DE EXCROCHERIE**** …
    psihologia are niste criterii si parametrii de masurare a onestittatii a minciunii al gradului de suferinta si al gradului de adevar… cine se ocupa cu tot felul de masuratori psihologice, in orice caz are o mare responsabilitate a GASIRII ADEVARULUI… iar cei pusi pe ****fapte mari*** nu au scrupule si uzeaza si indraznesc orice… enormitatile ce ies din gurile lor sunt cele mai spectaculoase si umoristice fantezii… cum le spun eu JONES SMI*N*TISME…. de la numele imprumutat al unui celebru excroc ce m a excrocat pe mine, fiind tapul ispasitor al unui grup infractional – de inalta tinuta de societate, daca nu chiar su sortulete in fata – international si cu mari accidente aditionale si colaterale….
    si mari fraude la asigurari si la tot fellul de organisme unde oamenii pun banut cu banut impreuna, ca sa poata fi ajutat la un moment dat cei ce au nevoie… o acoperire ca la CAR de altadata… ***OMUL ESTE DRACUL*** SAU MAI POETIC ***LUCIFERUL CAZUT DIN CERURI PENTRU A PRIVI CU OCHIUL SAU RECE SI NEMURITOR VIATA*** …. si NEMURITOR SI RECE II LOVESTE PE TOTI CEI CE AU BUN SIMT SI AU ONOARE PENTRU CA LUI – LUI LUCIFER II LIPSESTE ASTA… si bun simt si onoarea… adica DRACUL GOL… poate imbracat omeneste dar tot drac ramine…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.