Ce ar trebui sa stim despre uzura planificata si nu invatam la scoala

[Jacque Fresco]
Sistemul monetar risipește o cantitate nelimitată de resurse pentru replicarea și duplicarea produselor care nu sunt necesare. Schimbă stilul automobilelor, creează un nou model în fiecare an sau îl face să arate diferit, astfel încât toată ideea e să-ți aducă un nou frigider, un nou televizor. Te face dependent de cumpărarea mai multor bunuri.

Câți dintre voi știu ce este uzura planificată?

Inginerii de azi proiectează lucruri care să se uzeze la un timp prestabilit. Limitează deliberat eficiența, deci lucrurile devin depășite, se strică, și astfel trebuie să cumperi ceva nou.

(Jacque Fresco, 1974) Toate produsele care ți le vând ei se fabrică cu scopul de a se strica, și fac asta intenționat pentru ca tu să le repari continuu. Nu vi se pare că telefonul e destul de bun? Noi aici în America putem face lucruri care să nu necesite reparații. Putem proiecta lucruri care nu se învechesc, nu se strică și nu necesită reparații deloc!

A fost dat în folosință un lucru care oamenii îl aveau în casă și nu se defecta. Nu îți aparținea: telefonul vechi din vremurile timpurii, construit de companiile telefonice. Conceput să nu se defecteze, păstrând sectorul serviciilor. Când îl țineai în mână era greu. Cumperi celularele de azi – devin gunoaie odată ce depășesc perioada de garanție. Inginerii sunt puși să facă asta. Să proiecteze aparate care să se uzeze și să se strice la puțin timp după garanție. Înțelegeți ce vreau să spun?

(Interviu 1974)

– Mda, telefonul va rămâne tot așa.
– Fiindcă companiile telefonice trebuie să întrețină telefonul.
– De aceea e bun.
– Nu m-am gândit niciodată la asta!
– Normal, cei mai mulți nu o fac.
– Operatorii de acolo pot fi răi, dar telefonul va rămâne așa.
– Asta e valabil și pentru televizor.
– Dacă oamenii și-ar întreține propriul TV?
– Exact. Toate ar fi sisteme automate pe care le scoți și le pui într-o unitate de înlocuire.
– Dacă motorul s-ar strica, l-ar scoate imediat afară, ar pune altul nou și ai fi gata de plecare. De ce să reții toată mașina pentru a schimba doar bateria? Dacă ar face asta în armată, nu ar mai funcționa nimic. Societatea dvs. include mulți oameni proști. O spun din nou: toți politicienii, toți avocații, toți oamenii de afaceri vor fi eliminați treptat. Nu eu o să fac asta, nu va fi revoluție. Societatea noastră nu mai poate fi întreținută de o asemenea incompetență. Era foarte bun sistemul de liberă intreprindere în urmă cu 35 de ani. Atunci încă mai era util.

Ce se întâmplă cu omul este că societatea tehnologică și noile valori care domină timpurile noastre sunt asupritoare și rămân în urmă, zeci de mii de oameni ce nu pot face această tranziție.

Ești pus în fața statuii unui războinic. Nici o Madame Curie, nici un Louis Pasteur… Toți oamenii care suferă de boli incurabile… Lăcomia, stupiditatea… admirăm toți oamenii greșiți.

Putem curăța toate hainele de astăzi prin vibrații. Putem elimina lichidele de pe haine. Dacă poți mișca o bucată de material de la A la B destul de rapid, mizeria va rămâne în urmă. Vibrația cu ultrasunete poate elimina lichidele din țesătură fără să contaminezi apa. Nu ai nevoie de aceste sisteme din ziua de azi.


george-carlin-quotes-32

George Carlin

Se vede când decolezi cu avionul și te uiți în jos și vezi că toată lumea are un mic morman de lucruri. Toată lumea are propriul lor morman de lucruri. Asta e casa ta: casa ta e locul lucrurilor tale. Dacă nu aveai atâtea lucruri, nici nu aveai nevoie de o casă.
Nu ai nevoie de CD-uri sau casete sau alte consumabile care necesită întreținere continuă. Tot ceea ce vrei este muzica care îți place. Apelezi și ai muzica. Nu e nevoie să scoți înregistrările sau să le stochezi. Trăiți într-o cultură bolnavă care încurajează duplicarea lucrurilor.

În societatea noastră care e o economie bazată pe resurse, mașinăriile eliberează oamenii. Știți, nu ne putem imagina asta pentru că nu am cunoscut o astfel de lume. Toate muncile repetitive vor fi desființate. Mașinăriile vor înlocui muncile repetitive și plictisitoare. Omul trebuie să fie liber să-și stabilească țeluri mai înalte și toate posibilitățile în viață.

Jacque Fresco Larry King 1974

Care sunt locurile de muncă – din cele care le știm azi – care nu vor mai exista în acest concept?
– Păi – majoritatea.
– Ca de ex. slujbele de gunoier vor dispărea, corect?
– Da. Toate muncile repetitive. Fără poștași, chelneri, fără bucătari.
– Și cum vom avea mâncarea?
– Vor fi construite zone speciale pentru servirea mâncării, unde vei avea toate felurile de mâncare. Mâncare japoneză, franțuzească, organică, la standardele care îți plac.
– Și cine va face mâncarea?
– Ceea ce vom face va fi să monitorizăm comportamentul bucătarului când gătește. Vom lua cei mai buni bucătari care îi știm. În timp ce prepară mâncarea se va înregistra fiecare mișcare făcută de bucătari, cum gătesc mâncarea, cum fierb morcovii, cum îți va plăcea. Apoi formezi “2736” și obții felul de mâncare în felul dorit. Stilul “Chef Milani” sau individualizat(exemplu). Poți chiar să obții propriul stil de gătit.
– Îmi amintesc că în urmă cu 5 ani nu vă luam în serios, și acum toate astea par să fie credibile.

E un sistem foarte diferit și e foarte greu de vorbit despre el fiindcă publicul nu e suficient informat despre starea tehnologiei. Vom duce la capăt această misiune
exact cum mașina a înlocuit trăsura, sau precum televiziunea a înlocuit filmele vechi. Știința și tehnologia nu așteaptă după opinii, este un progres continuu. Trebuie să fim pregătiți să facem față viitorului.

Dacă oprești tot ce ține de tehnologie: traficul, avioanele, trenurile se vor opri. Totul este tehnic. Politicienii nu îți pot da asta – nu pot. Dacă priviți, în toate supermarketurile e multă hrană, echipamente, dotări… mașinării… e atâta abundență, pentru ce naiba ne vindem? Gratuitatea e darul Pământului nostru.

– Dacă vei lua tot aurul și toată comoara acestei țări, toate datoriile, proprietățile și toate diamantele și le vei arunca în mare, atâta timp cât nu te vei atinge de modul de gândire american, tehnologia și resursele noastre, nu vom sărăcii deloc. Comoara țării nu stă în aur sau instituții bancare. Astea sunt instituții false. Întreaga structură monetară și societatea orientată spre materialism este o societate falsă. În 10 sau 15 ani de acum societatea noastră va rămâne în istorie ca cea mai josnică construcție a omului. Avem creierele, cunoașterea, tehnologia și fezabilitatea pentru a construi o civilizație complet nouă.

Oamenii nu știu ce pot face mașinăriile azi, nu au idee.

Copiii își vor întreba părinții: ”Nu ai putut înțelege necesitatea mașinăriilor?” ”Nu ai putut să vezi că războiul era inevitabil când produci lipsuri?” Nu e evident? Normal că, copiii din viitor vor înțelege că erați blocați mental, făcuți doar să serviți instituțiile stabilite.

 

One thought on “Ce ar trebui sa stim despre uzura planificata si nu invatam la scoala

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.