Coronavirus si marile teorii ale conspiratiei – pe scurt

Devenea evident ca, odata cu aparitia Coronavirus si panica la nivel mondial, sa apara si teoriile conspiratiei conform carora posibila pandemie provocata de Coronavirus sa aiba legatura cu unul din planurile diabolice ale elitei de depopulare a planetei.

Cele mai multe teorii reiau vechile acuzaţii conform cărora Marea Ocultă Mondială a încercat din nou să lovească în fundamentul civilizaţiei umane. Care este proiectul său malefic?

Este explicat de cateva decade în acelaşi tip de logică frustă şi repetitivă: vor să capete controlul absolut atât asupra resurselor, cât şi asupra vieţii oamenilor. Teoriile de acum sunt mai interesante, mai elaborate şi asezonate cu argumente ceva mai sofisticate, destinate să convingă auditoriul real şi mai ales pe cel virtual că nu este vorba despre oarece invenţii, ci despre descoperiri colosale pe care binevoitori (anonimi sau nu) le-au prelucrat pentru a fi oferite consumului rapid şi cât mai public. Putem stabili câteva categorii foarte clare, însumând legende urbane şi multe, foarte multe operaţiuni de dezinformare, toate într-atât de intense încât, pentru prima oară, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la începutul acestei luni, a vorbit despre o „infodemie masivă” şi a cerut intervenţia imediată a marilor platforme de internet şi autorităţilor naţionale de reglementare pentru a lua măsuri în vederea îndiguirii unui fenomen care, din ridicol sau/şi straniu poate deveni foarte uşor un factor de influenţare negativă a securităţii naţionale a oricărei ţări şi de destabilizare a structurilor economice şi de sănătate publică.

În zona asta, iată un exemplu, implicându-l pe Bill Gates acuzat de a fi planificat apariţia coronavirusului ca parte a politicii mondiale a Marii Oculte de depopulare a Planetei Terra. Gates a finanţat masiv ceretări în virusologie şi a contribuit la apriţia unor medicamente şi vaccinuri, dar istoria a început după ce a apărut într-un documentar difuzat pe NETFLIX în care anunţa că era posibil ca în 2019 să apară o pandemie care să “ucidă milioane de oameni” (Aici aveţi o relatare mult mai amplă a acestui episod).

1. Conspiraţia „implicării politice“. Carl Bergstrom, profesor la Universitatea din Washington şi specialist în domeniul dezinformării online, spune că “există acum operaţiuni în curs de desfăşurare pentru slăbirea democraţiilor şi pentru crearea convingerii că nu te poţi încrede în nimeni. Este tehnica “stropitorii” (cu propagandă, n.n) folosită mai ales de Rusia”. Oricum, responsabili americani – notează Ouest France – au afirmat că pe Twitter, Facebook şi Instagram există mii de conturi legate de Rusia care propagă dezinformarea anti-americană despre coronavirus. Teoriile repective implică ideea că a fost creat de SUA, cam în sensul tentativelor ruseşti din tipul Războiului Rece, promovând acuzaţia că SIDA a fost o creaţie ieşită din laboratoarele americane.

2. Conspiraţia „complotului militar”. Sunt zeci şi zeci de exemple posibile, toate bazate pe existenţa unor laboratoare de biotehnologie care, dincolo de funcţiile lor medicale, ar fi controlate de militari în ideea de a pregăti în secret viitoarele arme biologice şi vaccinurile corespunzătoare pe care, evident, să fie singurii care să le deţină şi, astfel, să deţină controlul absolut.

3. “Arma chineză” – un site de extremă dreaptă, Zero Hedge, a publicat acest text unde ne asigură că virusul este creat de un om de ştiinţă chinez care lucra la Institutul de epidemiologie din Wuhan, dezăluind chiar identitatea, adresa de mail şi nr. de telefon al persoanei respective. Realitatea a fost, aşa cum s-a demonstrat ulterior, că persoana în cauză făcea cercetări pentru a înţelege mecanismul de protecţie imunitară al liliecilor care pot fi purtători de coronavirus fără să fie afectaţi de maladie. Dar al doilea argument în teoria conspiraţiei respective, adică faptul că logo-ul Institutului respectiv seamănă cu cel al “Umbrella Corporation” din jocul video Resident Evil (pe baza căruia s-a creat şi filmul cu acelaşi nume) , vă amintiţi, era zona în care s-a creat un virus care transforma oamenii în zombi? S-a dovedit că logo-ul în cauză aparţine unei companii de biotehnologie de Shanghai – Shanghai Ruila Bao Hu San Biotech Ltd – situată la sute de km de Wuhuan. Ca urmare a acestor falsuri grosolane, dar care au provocat mult scandal, Twitter a anunţat oficial suspendarea definitivă a contului Zero Hedge.

4. “Arma biologică americană” – Igor Nikulin, un expert în biochimie din cadrul armatei ruse şi fost membru al comisiei ONU pentru arme biologice şi chimice, relatează agenţia Novosti”, a afirmat că ar fi vorba despre o acţiune prin care americanii, prin consulatul de la Wuhan, au introdus transportul mortal în China. Iată ce afirma el, citat de Siasat Daily: „Poate fi benefic pentru corporaţiile americane care dezvoltă acest nou tip de boli doar pentru profit. Sau chiar pentru americani, deoarece America e singura ţară care are 400 de laboratoare biologice militare amplasate în toată lumea, nu numai în jurul Rusiei, ci şi în China, Malaezia, Indonezia şi Filipine – armata americană este pretutindeni”.

5. Conspiraţia “spionilor hi-tech”. Primul nume vehiculat este cel al lui Danny Shoham prezentat  în Washington Times ca deţinător al unui doctorat în microbiologie şi, între 1970-1991, analist principal în cadrul serviciului de informaţii militare israelian pe domeniul războiului biologic şi chimic. Problema este că declaraţii lui sunt complet ipotetice: “Anumite laboratoare din cadrul institutului (Wuhan,n.n) au fost probabil angajate, la nivel de cercetare şi dezvoltare, în domeniul armelor biologice …În principiu, infiltrarea virusului s-a putut produce în urma unui accident sau a infectării întâmplătoare a unei persoane care a mers apoi în exterior. Asta s-ar fi putut întâmpla în cazul Institutului de la Wuhan. Dar nu există niciun fel de dovadă sau indicaţie asupra unui asemenea incident” (citat de CCN). Al doilea caz este cel petrecut în Canada unde a apărut acuzaţia că un cuplu de cercetători de origine chineză a furat coronavirusul din Laboratorul naţional de Microbiologie. Găsiţi aici o relatare amănunţită a poveştii care, însă, nu s-a soldat cu nimic palpabil în afara faptului că, pe timpul anchetei, a fost suspendat un virusolog. Teza conspiraţiei este însă difuzată şi amplificată pe reţelele de socializare.

Citeste mai mult: adev.ro/q6csxq

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.