Cel mai frumos vis al umanitatii – Renasterea Paradisului

Roxanne Meadows – Soul Documentary

Jacque a lucrat la asta toată viața, iar ceea ce l-a împins în această direcție a fost că a experimentat Marea Depresiune. Și el a simțit că regulile jocului pe care le jucăm noi erau atât de greșite, încât a început o căutare a unui sistem social diferit care să le permită oamenilor să prospere mai mult. Și nu a putut găsi unul. Nu este natura umană faptul că oamenii au lăcomie. Este consolidată în această cultură. Și având lăcomie, obții mai multe lucruri, obții mai mulți bani, o faci pe spatele multor altor persoane.
O privim ca pe un țap ispășitor. Ei cred că dacă există o natură umană în oameni, ei nu pot depăși ceea ce fac. Întotdeauna va fi război, va exista întotdeauna ură, întotdeauna vor exista gelozie și crimă. Tot bigotismul nostru, ura noastră și prejudecățile și noțiunile noastre de bine, de rău și de corect și greșit ne sunt date din cultura în care suntem crescuți. Dacă dezlănțui știința și tehnologia pentru a crea un nivel ridicat de trai pentru toată lumea, se vor automatiza toate locurile de muncă plictisitoare.

Roxanne Meadows

Jacque Fresco and Evan Hirsch

 

Trăim într-o lume orientată monetar. Gândim în termenii banilor. Dar valoarea reală a oricărei națiuni sunt resursele sale. Fără resurse nu ai nimic. Să spunem că nava ta se scufundă și naufragiezi pe o insulă, și să zicem că ai 10 milioane de dolari. Și ai aur și diamante. Dar insula nu are apă, nici teren arabil și nici pește. Nu ai nimic. Deci, toate astea pun accentul pe bani, care nu reprezintă cu adevărat altceva decât un fel de a exploata alți oameni. Când prioritatea este profitul, este foarte periculos. E ceva îngrozitor de greșit în cultura noastră.

Orașele din Proiectul Venus sunt cufundate în grădini frumoase, unde sunt lacuri, zone de agrement, centre de artă, centre muzicale, centre culturale. Iar în jurul orașului avem centura agricolă unde cultivăm alimente hidroponice. Între orașe lăsăm totul să revină la natură.

În lumea lui Jacque, noile tehnologii inovatoare ar schimba literalmente modul în care trăim. Cibernetizarea ne-ar elibera de lungi zile de muncă și ne-ar permite să ne urmărim interesele comune.

Toate noile orașe vor fi o universitate în esență. Nu există cursuri folosite pentru a exploata sau abuza alte ființe umane. Centrul orașului – nucleul, va găzdui un computer electronic. Computerele nu controlează oamenii. Mențin siguranța, supraveghează mediul înconjurător, mențin echilibrul ecologic între viața animală și viața plantelor. Toate mașinăriile vor controla doar entitățile fizice care cuprind mediul. Simțim că mașinile ar trebui să facă aceste lucruri murdare sau lucrurile repetitive sau plictisitoare. Omul trebuie să fie liber să urmărească lucrurile superioare. Posibilitățile superioare ale omului.

Ce trebuie făcut exact? Un sistem internațional pentru utilizarea maximă a resurselor lumii fără niciun grup privilegiat special. Nu există o elită tehnică. Nici un grup științific care să ia deciziile. Ce formă de guvernare? – Resursa managerială. Non-politică. Nici comunism, nici fascism, nici socialism sau capitalism. Doar instalarea managementului resurselor, pentru a îmbunătăți viața tuturor ființelor umane.
Proiectul Venus dorește să utilizeze o economie bazată pe resurse. Înseamnă că avem suficiente resurse pentru a avea grijă de toate condițiile și problemele. Și pune orice la dispoziție gratuit, ca o bibliotecă. Putem atinge un nivel de producție atât de ridicat, încât ar fi de prisos să mai punem un preț pe lucruri. Și acesta este începutul unei lumi civilizate.

Sistemul banilor a fost conceput în urmă cu sute de ani și nu mai corespunde situației actuale. Deci, când această societate va crește, vor înțelege că banii nu mai sunt necesari. Se pot îndrepta spre un nou tip de economie. Există oameni care cred în puterea banilor. Greșesc atât de mult. Și nu le poți spune asta. Ei cred că ești comunist. Comunismul nu e suficient de radical. Ne mutăm într-un sistem diferit. Și un sistem lipsit de prejudecăți politice. Și dacă alegeți oameni cu o etică incontestabilă în guvern, dacă rămâneți fără resurse, vă pot asigura că criminalitatea va crește din nou. Iar Proiectul Venus este o reproiectare a culturii noastre pentru a proiecta o societate cu utilizarea inteligentă a științei și tehnologiei pentru a îmbunătăți viața tuturor; nu doar a celor câțiva selectați.

Alternativa economică la majoritatea societăților din lume este declararea Pământului ca moștenire comună a tuturor oamenilor din lume. Și apoi să se elimine toate limitele artificiale, astfel încât oamenii să poată călători oriunde pe Pământ fără pașaport. Și nu vor fi probleme cum ar fi probleme rasiale. Vor exista oportunități pentru toți oamenii. O facem pentru că – cu cât copiii voștri sunt mai deștepți, cu atât viața mea e mai bogată. Deci, toată lumea reprezintă o prelungire a vieții lor, mai degrabă decât ”am chiar mașina pe care o cauți.” Mai degrabă decât ca toată lumea să se vândă și să profite unul de celălalt. Asta îi va motiva: să vadă că tot ceea ce fac îmbunătățește întreaga umanitate. Toți copiii sunt bine îngrijiți. Toți oamenii mai în vârstă sunt îngrijiți. Deci, asta înseamnă că toți vor fi îngrijiți. Pentru că tuturor le pasă de ceilalți. Trebuie să învățăm cum să gestionăm economia reală. Nu pentru profit; pentru îmbunătățirea omului. Atunci veți vedea începutul lumii civilizate.

Jacque Fresco

 

N.A.:  Am dorit sa fac acest extras din documentar in memoria unuia din ultimele genii ale umanitatii, la 104 ani de la nastere, un om care ramane o inspiratie pentru generatia care a inteles importanta acestui proiect.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.